Kyrkvärd och förtroendevald

Motion 2009:36
av Anders Roos

Förslag till kyrkomötesbeslut

Kyrkomötet beslutar att uppdra till Kyrkostyrelsen att föreslå 2010 års kyrkomöte sådana förändringar i kyrkoordningen att det klart framgår att kyrkvärden är en av församlingens förtroendevalda.

Motivering

Bestämmelser för och anvisning om kyrkvärd i Svenska kyrkan finns i Kyrko­ord­ningens 4 kap. 24 §, 17 kap. Inledning, 37 kap. 54 a §, 40 kap. 2 § och 43 kap. 6 §.

Definition av begreppet förtroendevald inom Svenska kyrkan finns i kyrkoordningen 33 kap. 1 §. Här framgår att den kyrkvärd som genom kyrkliga val inte är invald i eller är ordförande i beslutande och verkställande i Svenska kyrkan ej heller är att betraktas som förtroendevald i Svenska kyrkan.

Kyrkvärd är bland de äldsta förtroendeuppdragen i Svenska kyrkan. Det var kyrkvärdarna som tillsammans med prästen hade församlingens förtroende att ha hand om kyrkan, kyrkans egendom, kyrkans inventarier, ansvara för gudstjänst­livet och livet i församlingen.

Med nuvarande definition har kyrkvärden förvandlats till något annat som, trots att man ska vara delaktig i vissa viktiga beslut, inte är att betrakta som församlingens förtroendevalda.

Jag tror inte att den förändring som kom i och med Kyrkoordningens införande år 2000 är utan avsikt. Förtroendevald blev något annat än vad kyrk­värdens urgamla funktion hade varit. Man förde över ansvar och uppgifter. Kyrkvärden blev något annat. Trots att man sedan gammalt var vald med församlingens förtroende.

Kyrkvärden är viktig för såväl församlingens liv som församlingens gudstjänst. Kyrkoordningen borde ge uttryck för kyrkvärdens viktiga förtroendeuppdrag, bland annat genom att klart markera att kyrkvärden är förtroendevald.

Därför bör Kyrkomötet uppdra till Kyrkostyrelsen att föreslå 2010 års kyrko­möte sådana förändringar i kyrkoordningen att det klart framgår att kyrkvärden är en av församlingens förtroendevalda.

Sollentuna den 14 juli 2009


Anders Roos (POSK)


Tillbaka till lista med motioner

Relaterade dokument

Motioner
Mot 2009:36

Betänkanden
TU 2009:04

Debattinlägg
§ 079

Beslut av ärende
§ 107

Behandling av ärende
§ 079