Svenska kyrkan och landsbygden

Motion 2009:31
av Sten Persson, Kerstin Larsson och Gerd Johansson

Förslag till kyrkomötesbeslut

1.  Kyrkomötet beslutar att uppdra till Kyrkostyrelsen att verka för en levande landsbygd där människor kan bo och ha sin utkomst samt ha tillgång till en närvarande kyrka.

Motivering

Svenska kyrkan är verksam över hela landet. Det innebär ett ansvar även i områden med gles befolkning och i mindre tätorter. Kyrkan erbjuder över hela landet alla medlemmar och boende möjligheter att delta i kyrkliga aktiviteter. På landsbygden i tider med stora sammanläggningar av landsbygdens socknar/för­samlingar har det tyvärr blivit allt längre mellan gudstjänstlokalerna och frekvensen av gudstjänster. Snart kan inte ens den kyrkvane hitta till sin kyrkas gudstjänst. Sommartid är det vanligare att det ordnas med konserter eller andra musikevenemang i kyrkor på landsbygden till glädje för såväl fast boende som sommargäster. Åtskilliga exempel kan nämnas på andra samarbeten mellan lokala kulturgrupperingar och Svenska kyrkan. Men är kyrkan närvarande så som man varit van vid? Vi vill väl alla ha en kyrka som deltar i samhällets vardag på ett positivt sätt.

Med minskad medlemsavgift totalt sett och speciellt i landsbygdsförsamlingar har det ibland varit nödvändigt med sammanläggningar. Ett gudstjänstliv i nya former kan tänkas föra in nytt liv i en landsbygdsförsamling men samtidigt har det lokala inflytandet tagits ifrån de som bygger upp en sockenkyrka. Förutom skola och butik i en bygd är ofta den egna kyrkan en betydelsefull faktor för människor att vilja kämpa för en levande landsbygd.

EU-gemenskapen har ett omfattande program för landsbygdsfrågor runt om i Europa. Olika aktörer tar fram idéer som kan främja turism och besöksnäring som är viktiga för de framtida arbetstillfällena i Sverige. Lokalt producerad mat med en svensk prägel är en annan stor anledning att värna om landsbygden. Landets stora tillgång sett från den här utgångspunkten är vår landsbygd med dess relativt glesa befolkning. Besökare från snart sagt hela världen lovsjunger vår fantastiska natur. För att orka finnas kvar måste de som erbjuder detta landskap känna stöd och uppmuntran från alla goda krafter i samhället inklusive kyrkan.

Svenska kyrkan på riksplanet kan uppmuntra till lokala engagemang och sprida de goda exemplen. Seminarier, föreläsningar och andra mötesplatser där kyrkan möter de som arbetar med landsbygdsfrågor är då betydelsefulla. Samarbete med andra kyrkor i EU-gemenskapen är en möjlighet.

Kyrkans närvaro är efterfrågad vilket framgår av de skrifter som Sveriges Kristna Råd publicerat med anledning av Sveriges ordförandeskap i EU andra halvåret 2009.

Vi ser framför oss olika aktiviteter och varför inte skördefester på den helige Mikaels dag där lokalt framtagen mat bärs fram såväl på altaret som vid den efterföljande församlingsfesten. Här kan vi prata om fair trade och ekologiska produkter i en mängd former. Se gärna framsidan på ”Ta del i Europa” utgiven av Sveriges Kristna Råd.

Linköping, Östra Ämtervik och Östra Stenby den 1 juli 2009


Sten Persson, Kerstin Larsson och Gerd Johansson (c)


Tillbaka till lista med motioner

Relaterade dokument

Motioner
Mot 2009:31

Betänkanden
Kl 2009:12

Debattinlägg
§ 128

Beslut av ärende
§ 157

Behandling av ärende
§ 128