Flexibel mandattid för kyrkoråd och nämnder

Motion 2009:23
av Olle Reichenberg

rslag till kyrkomötesbeslut
1.  Kyrkomötet beslutar att 4 kap. 14 § i kyrkoordningen ska ha lydelsen: ”Kyrkofullmäktige fastställer mandattiderna för kyrkoråd och nämnder, räknat från och med den 1 januari året efter valåret.”
2.  Kyrkomötet beslutar att ändringen ska träda i kraft från och med den 1 novem­ber 2009.

Motivering

Under de senaste åren har diskussionen om yngres representation i kyrkliga beslutande organ varit livlig. Bakgrunden är förstås att medelåldern hos Svenska kyrkans förtroendevalda generellt är hög och att det är svårt att rekrytera yngre till förtroendeuppdrag. Det finns nog ingen enkel lösning för att ändra på det här förhållandet, utan det krävs säkert flera olika åtgärder. Inte minst måste nomine­ringsgrupperna arbeta mer intensivt för att söka få kandidater som så långt möjligt speglar de kyrkotillhöriga åldersmässigt.

En åtgärd som skulle kunna bidra till att underlätta rekryteringen av yngre är att göra mandattiderna för kyrkoråd och nämnder mer flexibla. I kyrko­ordningens 4 kap. 14 § stadgas om mandatperiodens längd att Leda­möterna och ersättarna skall väljas för fyra år, räknat från och med den 1 januari året efter valåret”.  Den som vill ta på sig ett förtroendeuppdrag i t.ex. ett kyrkoråd måste alltså formellt räkna med ett fyraårigt åtagande. Detta förenklar givetvis inte rekryteringen av t.ex. ungdomar, som ofta har en rörlig tillvaro i och med studieförhållanden. Även för människor ”mitt i livet”, där familj och arbete ofta tar mycket tid i anspråk, kan ett åtagande om fyra år upplevas som alldeles för oöverblickbart. Resultatet kan istället bli att man helt avböjer erbjudande om förtroendeuppdrag i Svenska kyrkan.

Om kyrkofullmäktige ges möjlighet att välja kyrkoråd och nämnder på kortare tid än för en hel mandatperiod om fyra år kan det underlätta rekrytering. Som ovan beskrivits kan det vara svårt för t.ex. ungdomar att acceptera ett fyraårigt åtagande. Rimligen skulle det underlätta om åtagandet var på t.ex. ett år. Kyrkofullmäktige skulle då en gång om året, i samband med budgetsamman­trädet, välja kyrkoråd och nämnder. I de allra flesta fall skulle säkert ledamöter och ersättare väljas om rakt av, men i det fall någon har flyttat eller av andra orsaker inte kan eller vill fortsätta finns möjlighet att helt odramatiskt göra ett byte.

Det bör betonas att den föreslagna förändringen av skrivningen i kyrko­ordningen handlar om att ge möjlighet. De församlingar som vill kan givetvis välja kyrkoråd och nämnder för en tid om fyra år även fortsättningsvis.

Sedan några år tillbaka ger kommunallagen möjlighet för kommuner och landsting att välja nämnder för kortare period än fyra år. Det bör dock nämnas att ledamöter och ersättare i styrelsen (dvs. kommun- och landstings­styrelser) fortfarande måste väljas för fyra år. Skrivningen i kommunallagens 6 kap. 13 § är i princip identisk med den som här föreslås skall införas i kyrkoordningen, att ”Fullmäktige bestämmer mandattiderna för andra nämnder än styrelsen.  

Om vi i Svenska kyrkan vill att våra förtroendevalda bättre skall spegla de till­höriga åldersmässigt, måste vi sänka trösklarna så att det blir lättare att åta sig ett förtroendeuppdrag. Ett sätt är att införa flexibel mandattid för kyrkoråd och nämnder. För många ungdomar, studerande, yrkesarbetande och småbarns­föräldrar kan det vara betydligt lättare att överblicka det kommande året än att behöva planera för fyra år framåt. Låt oss därför öppna för denna möjlighet och låt oss göra det möjligt redan från den mandatperiod som börjar efter årets kyrkoval.

 

Danderyd den 8 juli 2009

 


Olle Reichenberg (m)


Tillbaka till lista med motioner

Relaterade dokument

Motioner
Mot 2009:23

Betänkanden
O 2009:05

Debattinlägg
§ 072

Beslut av ärende
§ 100

Behandling av ärende
§ 072