Tillhörighet till Karlskrona Amiralitetsförsamling

Motion 2009:20
av Hakon Långström, Mats Hagelin

Förslag till kyrkomötesbeslut

Kyrkomötet beslutar att uppdra till Kyrkostyrelsen att, tillsammans med Lunds stift och berörd församling, utreda om bestämmelserna i 35 kap. 2 § kyrkoord­ningen om kyrkotill­hörighet i Karlskrona amiralitetsförsamling kan ändras, så att fler tillhöriga Försvarsmaktens marina verksamhet kan få möjlighet att tillhöra församlingen oavsett bostads- och verksamhetsort.

Motivering

Kunglig Karlskrona amiralitetsförsamling är en icke-territoriell församling. Den har funnits i sedan 1681. För att få tillhöra församlingen måste man uppfylla Kyrkoordningens bestämmelser i 35 kap. 2 §.

En person har rätt att tillhöra Karlskrona amiralitetsförsamling om han eller hon tillhör Svenska kyrkan och är folkbokförd i en församling i Karlskrona eller Ronneby kommun och dessutom

1.  är anställd vid Försvarsmakten med placering inom marinen,

2.  har varit fast anställd vid Försvarsmakten med placering inom marinen och vid anställningens upphörande har fått pension,

3.  är anställd vid Karlskrona amiralitetsförsamling,

4.  är make eller hemmavarande barn till någon som tillhör församlingen enligt 1, 2 eller 3, eller

5.  är efterlevande make eller hemmavarande barn till någon som tillhört församlingen enligt 1, 2 eller 3.

Många av dem som idag tillhör Kunglig Karlskrona Amiralitetsförsamling har generationer av tillhöriga bakom sig. Inte sällan har yrket gått i arv inom såväl marinen som varvet. Som försvarsanställd känner man stark tillhörighet till sin egen organisation. Denna tillhörighet värnar man om, även sedan man lämnat aktiv tjänst.

Förändrad organisation inom Försvarsmakten har naturligt nog fått konsekvenser för församlingstillhörigheten. Också ändrade boendevanor och ökad pendling påverkar möjligheten att tillhöra församlingen.  Kyrkoordningens begränsning till Karlskrona och Ronneby kommuner upplevs idag för snäv. Försvarsanställda i aktiv tjänst bor i andra kommuner i Blekinge, i södra Småland eller i Skåne men tjänstgör i Karlskrona. De har idag ingen möjlighet att tillhöra amiralitetsförsamlingen.

Pensionerade anställda bor idag även i andra kommuner än Karlskrona och Ronneby. Känslan av tillhörighet till tidigare arbetsgivare är oftast stark. Amiralitetskyrkan är en del av denna tillhörighet. Man är döpt, konfirmerad, vigd i denna kyrka och har fört kyrkliga traditioner vidare inom sin egen familj. Därtill finns det starka band då man ofta varit i kyrkan i militära gudstjänster, vid officersexamen, avresekorum inför långresor, jul- och sommarkorum med flera tillfällen.

Försvarsmakten – i detta fall specifikt marinen - och Svenska kyrkan med dess Amiralitetsförsamling har starka band och en lång tradition av gott samarbete. Såväl församlingens präster som fartygspastorn vid långresor räknas som självklara delar av marinen. Det skapas och upprätthålls ett förtroende som på flera sätt värdesätts. När livet blir skört och då man behöver stöd är det naturligt att kontakta prästerna i Amiralitetsförsamlingen.

När tillhörigheten ”klipps av” därför att man som äldre av något skäl tvingas flytta till annan kommun, förlorar man en del av förtroligheten och tryggheten. En del – dock inte alla – väljer då att lämna Svenska kyrkan eftersom de inte längre får tillhöra den församling de känt sig starkt förknippade med.

Samma svårighet kan de i aktiv tjänst uppleva. I dag har Sverige sedan försvarsbeslutet 2004 en enda marinbas. Den är förlagd till Karlskrona. Marinen har dock verksamhet på flera orter i Sverige. En del i aktiv tjänst arbetar vid dessa andra tjänstgöringsorter under kortare eller längre tid. Det handlar ofta om familjer som därför måste bosätta sig på dessa orter. Efter att förordnandet gått ut, är tanken att man ska återkomma till Karlskrona eller placeras på annan ort för ett annat tjänsteuppdrag. För dessa personer i aktiv tjänst rimmar bestämmelserna för tillhörighet illa med deras önskningar. Inte sällan handlar det om familjer med behov av barnomsorg och skola. Familjen folkbokför sig därför på den nya tjänsteorten för att kunna nyttja den kommunala servicen. Fortfarande är dock den försvarsanställde kopplad till Karlskrona och deltar i gudstjänster i Amiralitetskyrkan.

Många uttrycker sin besvikelse över att inte längre få tillhöra församlingen, och väljer att stå utanför Svenska kyrkan. När familjen återflyttar till Karlskrona eller Ronneby kommuner, återinträder man inte i Svenska kyrkan så enkelt då besvikelsen kan hålla i sig.

De territoriella gränserna för de icketerritoriella församlingarna måste diskuteras och ibland ändras när samhällsförhållandena ändras.

Är det då möjligt att ändra i Kyrkoordningens 35 kap. 2 § så att de försvars­anställda med anställning inom marinen kan vara tillhöriga Kunglig Karlskrona Amiralitetsförsamling oavsett bostadsort i Sverige? Detta bör utredas av Kyrko­styrelsen tillsammans med Lunds stift och berörd församling. 

Stockholm och Simrishamn den 26 juni 2009                


Hakon Långström, Mats Hagelin (m)


Tillbaka till lista med motioner

Relaterade dokument

Motioner
Mot 2009:20

Betänkanden
O 2009:04

Debattinlägg
§ 071

Beslut av ärende
§ 099

Behandling av ärende
§ 071