Flyttning av Kyrkomötet till Uppsala Konsert- och Kongress

Motion 2009:06
av Bo Lennart Anbäcken

Förslag till kyrkomötesbeslut

Kyrkomötet beslutar att uppdra till Kyrkomötets presidium att undersöka möjligheterna att flytta Kyrkomötet till Uppsala Konsert och Kongress.

Motivering

Det nuvarande universitetshuset erbjuder en vacker inramning för Kyrkomötet men är osedvanligt otillgängligt för funktionshindrade. Entréerna är pampiga men saknar ramper och räcken. Huset är fullt av vackra småtrappor, som saknar stöd.

Det finns ett fåtal handikapplatser för bilar. En enda plats bakom huset kan vara ledig under Kyrkomötets sessioner. Den enda handikappingången på den nordvästra sidan blockeras ofta av lastbilar eller skåpbilar som levererar varor eller hämtar husets sopor. För tillträde denna väg erfordras kort. Det första besöket kan alltså bli problematiskt.

En enda och långsam handikapphiss finns. Den som är rörelsehindrad och använder handikapphissen får i gengäld gå längre sträckor än en vanlig ledamot. Att inta lunch under sessionerna innebär en riskfylld promenad nedför och uppför den hösthala S:t Olofsgatan.

Uppsala Konsert och Kongress, UKK, har endast några år på nacken. Det invigdes 2007 och ligger centralt på den östra sidan av järnvägen, på gångavstånd från det blivande Resecentret. Huset är ritat av Henning Larsens Tegnestue i Köpenhamn. Det har ett modernt formspråk och har fått priser för sin arkitektur.

UKK är lätt att angöra med buss, taxi, bil eller cykel. Det ligger på en platt terräng. Där finns ett stort antal parkeringsplatser för handikappade. Alla – även funktionshindrade – angör huset från väster eller öster i markplan genom breda entréer. I huset finns hissar (med utrustning för funktionshindrade som exempelvis högtalare) och rulltrappor. På nedre botten finns en stor restaurang som är lätt att angöra för alla besökare.

Uppsala kommunfullmäktige och Uppsala läns landstingsfullmäktige sam­manträder i UKK. Det har påpekats att UKK saknar tillräckligt utrymme för att härbärgera Kyrkomötets alla behov av lokaler. Behovet av utrymmen bör dock ses i relation till kraven på tillgängligheten från olika grupper av handikappade. Det bör också noteras att angränsande hotell och skola i UKK:s omedelbara närhet torde kunna erbjuda utrymmen för kompletterande lokaler.

Tillgänglighetsåret 2010 kommer att ställa allt större krav på tillgänglighet. Människor med olika funktionshinder kommer därtill att i ökande grad delta i samhälls- och sammanträdeslivet. I längden kan Kyrkomötet inte använda det gamla Universitetshuset. Kyrkomötet bör därför besluta att snarast möjligt flytta till UKK.

Danmark Uppsala Kristi Himmelsfärdsdag den 21 maj 2009


Bo Lennart Anbäcken (s)


Tillbaka till lista med motioner

Relaterade dokument

Motioner
Mot 2009:06

Betänkanden
Kr 2009:04

Debattinlägg
§ 178

Beslut av ärende
§ 187

Behandling av ärende
§ 178