Kyrkomötets arbetsformer

Motion 2009:02
av

Förslag till kyrkomötesbeslut

Kyrkomötet beslutar att ställa sig bakom motionens intentioner och uppdra till Kyrkomötets presidium att ta fram ett förslag för en mer processorienterad arbets­form för Kyrkomötet.

Motivering

Kyrkomötet hanterar varje år ett stort antal centrala frågor för Svenska kyrkan – såväl långsiktiga och strategiska frågor som de mer kortsiktiga och löpande, såväl stora framtidsfrågor som detaljer. Tyvärr har vi motionärer upplevt att det är både frustrerande och olyckligt att så mycket tid läggs på frågor som behandlats flera gånger tidigare. Detta samtidigt som de stora sammanhangen, de strategiska övervägandena och inriktningsbesluten inte alltid diskuteras med ett helhetsgrepp. Arbetsformerna är inte helt optimala för att uppnå dessa övergripande diskussion­er och leder inte till den delaktighet och spänst i diskussionerna som det finns potential för i Kyrkomötet, och som skulle gynna våra beslut.

Vi som motionärer ser fram emot en mer öppen och uppgraderad form av Kyrkomöte, man skulle kunna kalla det Kyrkomötet version 2.0.

Kyrkomötet bör i större utsträckning hantera de strategiska frågorna istället för detaljer, och arbeta mera utvecklingsorienterat istället för att begrava viktiga och långsiktiga utvecklingsfrågor i utredningar i "slutna rum" som löper under flera år. Då skulle det inte gå åt så mycket av kyrkomötesledamöternas tid till att år efter år behandla samma frågor som tidigare redan utretts, debatterats och beslutats för kanske tredje eller fjärde året i rad. Samtidigt skulle Kyrkomötet kunna ta tillvara intentionerna i motionerna bättre och inte som nu avslå 90 procent av alla goda idéer.

För att hantera tiden bättre

Kyrkomötet utvecklar metoder för att förbättra fördelningen av talartiden, vilka förhoppningsvis också gör att tonen i debatter förbättras, fördelningen mellan män och kvinnor blir jämnare samt att fler ledamöters röster blir hörda.

Här kommer ett antal förslag;

¨     Dubbla talarlistor, där förstagångstalare ges företräde.

¨     Två talarstolar, för en mer spänstig debatt.

¨     Talarlista på en enskild skärm.

¨     Prioritera ner motioner som behandlats tidigare (exempelvis inom de senaste fyra åren). Möjligen genom att inför ett "begravningsutskott", som har som uppgift att inför Kyrkomötet hantera (läs begrava) ständigt återkommande motioner och/eller alt. 1 samla dessa i en klump som på första plats i dagord­ningen avslås utan debatt eller alt. 2 läggs sist i dagordningen för att inte ta tid från nya motioner.

¨     Överväga att lägga frågedebatten på en senare tid i dagordningen, eftersom många diskussioner återkommer i behandlingen av motioner.

¨     Att utveckla arbetsformerna för Kyrkomötet, för en mer processorienterad form.

¨     En mer öppen och processorienterad mötesform ökar delaktighet och engage­mang.

¨     Introduktionskurs för nyblivna kyrkmötesledamöter, med information om Kyrkomötets upplägg och process, pågående utredningar, debattform, jäm­ställdhetsmätning m.m.

¨     Inriktningsbeslut inför beslut om utredningar. En politisk viljeinriktning ger tydligare styrning inför exempelvis utredningar och borde antas av Kyrko­mötet.

¨     Organisationsutskottet borde kunna hantera frågor om utveckling i ett vidare strategiskt perspektiv än förändringar av kyrkoordningen. Om inte, borde ett framtidsutskott/beredning snarast bildas, då kyrkoordningen inte ensam ligger till grund för kyrkans utveckling. Det är av oerhörd vikt att Kyrkomötet skapar en plattform för strategiska framtidsfrågor.

¨     Öppna möjligheten i regelverket för försöksverksamhet i projektform, särskilt viktigt inför strukturella beslut. Att parallellt med utredningsarbete genomföra försöksverksamhet t.ex. i ett stift eller i en församling ger ett bättre besluts­underlag.

¨     Variera ordningen för utskottsbehandlingen i plenum, för att undvika att sam­ma utskotts frågor drabbas av nattmangling.

Undersök och sök inspiration från andra ideella organisationer och politiska organ som provat andra former för beredning, beslutsfattande och utvecklings­arbete. Exempel: Åsiktstorg, Framtidsverkstad m.fl.

Lycke, Västra Frölunda, Uppsala och Piteå den 9 mars 2009

Maria Abrahamson (m), Kerstin Hesslefors-Persson (POSK),

Marta Axner (s), Ann-Sofie Persson (c)


Maria Abrahamson m.fl.


Tillbaka till lista med motioner

Relaterade dokument

Motioner
Mot 2009:02

Betänkanden
Kr 2009:03

Debattinlägg
§ 177

Beslut av ärende
§ 186

Behandling av ärende
§ 177