Svenska kyrkans hemsida

Att tillhöra Svenska kyrkan

Den som döps i Svenska kyrkan tillhör kyrkan.

För att tillhöra Svenska kyrkan ska man vara svensk medborgare eller bosatt i Sverige om man är utländsk medborgare. Är man döpt i någon annan kyrka kan man anmäla sitt inträde i Svenska kyrkan. Den som är svensk medborgare kan tillhöra Svenska kyrkan utan att vara folkbokförd i Sverige.

Föräldrar kan meddela att deras barn ska tas upp i kyrkan, men om barnen är över 12 år måste de ge sitt samtycke. Är man vuxen och inte döpt kan man anmäla att man vill tillhöra Svenska kyrkan i avvaktan på dop. Avsikten är att man då efter undervisning och samtal ska döpas.

Den som vill träda ut ur kyrkan, gör det genom en anmälan till kyrkoherden i församlingen där man bor. Man behöver inte motivera varför man väljer att lämna Svenska kyrkan.

Man måste tillhöra Svenska kyrkan för att få rösta i kyrkliga val, vara förtroendevald eller utses till kyrkvärd. Den som tillhör Svenska kyrkan har rätt att i sin församling få del av de kyrkliga handlingarna dop, konfirmation, bikt, vigsel och begravning. För att bli anställd i Svenska kyrkan, måste man i princip också tillhöra kyrkan. (Regeln gäller bl a inte för de som arbetar inom begravningsverksamheten)

Tillhörigheten behandlas utförligare i kyrkoordningens kapitel 29.

KyrkomötetHemOmbudsmötet
Tillbaka