Svenska kyrkans hemsida

Psalmboken, kyrkohandboken och evangelieboken

Svenska kyrkans gudstjänstböcker är förutom Bibeln, Den svenska kyrkohandboken, Den svenska psalmboken, Den svenska evangelieboken och En liten bönbok. Dessa antas av Kyrkomötet och ska ge uttryck för vad Svenska kyrkan tror, bekänner och lär.

Kyrkohandboken

Kyrkohandboken innehåller ordningar för gudstjänster och kyrkliga handlingar såsom dop, konfirmation, vigsel och begravning. Kyrkohandboken ska användas vid Svenska kyrkans huvudgudstjänster och kyrkliga handlingar. Den används också vid församlingens gudstjänster i övrigt.

Psalmboken

I psalmboken finns psalmer och visor som församlingen använder vid sina gudstjänster. Den präst som leder en gudstjänst beslutar efter samråd med tjänstgörande kyrkomusiker vilka psalmer eller andra församlingssånger som ska användas.

Psalmboken ska användas vid huvudgudstjänster och kyrkliga handlingar men psalmer i psalmboken får bytas ut mot andra psalmer eller församlingssånger om prästen och kyrkomusikern är överens om det. Det innebär att endast en psalm måste väljas ur psalmboken.

Tidigare har man bara fått byta ut en psalm under huvudgudstjänsten mot andra sjunga psalmer.

Evangelieboken

I evangelieboken finns de bibeltexter samlade som man läser och predikar över i gudstjänsten. I bibelordet har kyrkan den givna grunden för vad den tror, bekänner och lär. Predikan ska utgå från en eller flera av de lästa bibeltexterna.

Läs mer om Svenska kyrkans gudstjänstböcker i kyrkoordningen, kapitel 18.

KyrkomötetHemOmbudsmötet
Tillbaka