Svenska kyrkans hemsida

Kyrkobyggnaderna

Det är inte nödvändigt med särskilda lokaler för att man ska kunna samlas till gudstjänst. Kyrkans erfarenhet är att det ändå behövs särskilda kyrkorum för att fira gudstjänst.Kyrkorummet ska vara tillgängligt för alla som söker sig dit. Kyrkorummen i vårt land är tecken på Guds närvaro och är för många förknippade med avgörande skeden i livet. Det rymmer mycket av en bygds identitet och är en del av det offentliga rummet. Kyrkoherden och en kyrkvärd ansvarar för kyrkobyggnaden och inventarierna.

Domkyrkan har en särskild ställning i stiftet som biskopens kyrka och platsen för stiftets högtider och vigningsgudstjänster.

När ett kyrkorum invigs tas kyrkobyggnaden bruk. Om en kyrka inte längre behövs, kan församlingen besluta att ta kyrkan ur bruk. Ett sådant beslut skall fastställas av stiftsstyrelsen.

Kyrkorådet beslutar om kyrkorummet skall upplåtas för andra ändamål än när församlingens präster leder församlingens gudstjänster eller kyrkliga handlingar för dem som tillhör församlingen. Stiftets biskop får också använda en kyrka utan särskilt tillstånd. Inget får ske som kränker kyrkorummets helgd, förhindrar gudstjänstlivet eller verksamheten i övrigt.

Kyrkobyggnaderna behandlas utförligare i kyrkoordningen, kapitel 40 och 41

KyrkomötetHemOmbudsmötet
Tillbaka