Svenska kyrkans hemsida

Kyrkans anställda

Genom dopet har alla som tillhör kyrkan del i uppdraget att föra ut kyrkans budskap i ord och handling. Dopet förenar alla i församlingen och är den grundläggande vigningen till tjänst. Det gäller också förtroendevalda, frivilliga medarbetar och anställda. Kyrkans vigningstjänst med uppdragen som biskop, präst och diakon är ett tecken på det som är kyrkans uppdrag och varje döpts ansvar. Vigningstjänsten avser ett livslångt uppdrag med ansvar i relation till givna vigningslöften. Alla anställda, församlingspedagoger, kyrkomusiker och alla andra bidrar i sina befattningar direkt eller indirekt till församlingens uppgift i gudstjänst, undervisning, diakoni och mission.

För varje församling ska det finnas en kyrkoherde, minst det antal övriga präster som stiftsstyrelsen bestämmer, minst en kyrkomusiker (organist eller kantor) samt det antal diakoner och den personal i övrigt som behövs för verksamheten.

Svenska kyrkans församlingsförbund ska företräda församlingar, samfälligheter, stift och den nationella nivån som arbetsgivare när det gäller att ingå och säga upp kollektivavtal.

För att ha en tillsvidareanställning i Svenska kyrkan måste man tillhöra Svenska kyrkan eller en kyrka som Svenska kyrkan har ekumenisk samverkan med. Inom begravningsverksamheten gäller inte reglerna att man måste tillhöra Svenska kyrkan. Om det finns särskilda skäl får man göra undantag från bestämmelserna.

Kyrkans anställda behandlas utförligare i kyrkoordningen, kapitel 34.

KyrkomötetHemOmbudsmötet
Tillbaka