Svenska kyrkans hemsida

Konfirmation

Konfirmationsundervisningen ska ge de döpta undervisning i kristen tro och liv och deltagande i församlingens gudstjänstliv. Den ska vara en tjänst åt tonåringarna i ett brytningsskede i deras liv. Konfirmationen är en bekräftelse på dopet; att man tillhör kyrkan och är innesluten i Guds gemenskap. Vanligtvis sker konfirmationen i ungdomen. Den som döps efter 16 års ålder antecknas som konfirmand.

I konfirmationsgudstjänsten delar konfirmanderna med sig av sina erfarenheter och vad de lärt sig om kyrkans tro. Genom bön med handpåläggning får de förnyad delaktighet i Guds och kyrkans gemenskap och sänds ut i tjänst för Guds rike i samhälle och kyrka.

Alla som är döpta i Svenska kyrkan och vill konfirmeras, får göra det. Om man tillhör någon evangelisk-luthersk eller annan kyrka, som Svenska kyrkan har ekumenisk samverkan med, får man konfirmeras i Svenska kyrkan.

Det finns inget krav på att vara konfirmerad för att få inneha ett uppdrag inom kyrkan, t ex som förtroendevald. Inte heller för att vara fadder eller kyrkvärd, för att leda gemensamma gudstjänster eller biträda vid nattvardsgång, krävs konfirmation. Kyrkan ser det dock som den normala ordningen att man är konfirmerad.

Konfirmationens betydelse behandlas utförligare i kyrkoordningens kapitel 22.

KyrkomötetHemOmbudsmötet
Tillbaka