Svenska kyrkans hemsida

Församlingsindelning och gudstjänstliv

Gudstjänsten är centrum för kyrkolivet, där möter församlingen Gud i Ordet och sakramenten. Huvudgudstjänsten firas på söndagen. Gudstjänsten är öppen för alla som vill delta, och den som tillhör Svenska kyrkan har rätt att få del av de kyrkliga handlingarna dop, bikt, konfirmation, vigsel och begravning.

Sverige är indelat i mer än 2 500 församlingar. Gudstjänsten är nödvändig för församlingen och om Svenska kyrkan ska kunna fylla sin uppgift som en folkkyrka, måste församlingen vara väl integrerad i samhället där kyrkan ska verka. Det hör till folkkyrkans karaktär att möta människor i vardagen och vid avgörande händelser i livet.

För att mycket små församlingar ska kunna behållas (en del av dem har funnits sedan medeltiden), finns det stora möjligheter att samordna såväl drift och skötsel som gudstjänster över församlingsgränserna. Om en församling inte klarar att bedriva de grundläggande uppgifterna är det stiftsstyrelsen som beslutar om ändringar i församlingsindelningen.

Det finns övergångsbestämmelser om församlingsindelningen som gör att församlingar som inte uppfyller kriterierna, ändå får bestå fram till 2005.

Församlingskriterier och gudstjänstliv behandlas utförligare i kyrkoordningens kapitel 17 och 37.

KyrkomötetHemOmbudsmötet
Tillbaka