Svenska kyrkans hemsida

Församlingens uppdrag

Församlingen är Svenska kyrkan: kyrkans primära och lokala enhet. Uppgiften är att fira gudstjänst, bedriva undervisning samt utöva diakoni och mission. Syftet är att människor ska komma till tro på Kristus och att en kristen gemenskap skapas och fördjupas. Allt vad församlingen gör ska vara ett stöd för den grundläggande uppgiften.

Sverige är indelat i mer än 2 500 församlingar. Dessa erbjuder gudstjänst och gemenskap både för dem som bor i området och för dem som vistas tillfälligt där.

Alla kyrkotillhöriga har genom sitt dop tillsammans ansvaret för kyrkans grundläggande uppgift och för att verksamheten bedrivs i enlighet med Svenska kyrkans tro, bekännelse och lära.

För varje församling finns en kyrkoherde och ett kyrkoråd som styrelse. De delar ansvaret för församlingens grundläggande uppgift. Kyrkorådet leder och samordnar församlingens förvaltning. Kyrkoherden leder församlingens verksamhet när det gäller gudstjänst, undervisning, diakoni och mission. Kyrkoherden har också ett övergripande tillsyns- och samordningsansvar. Denna fördelning poängterar det gemensamma ansvaret (den sk dubbla ansvarslinjen) mellan den demokratiska organisationen och kyrkans ämbete, mellan folkvalda lekmän och präster.

Församlingens uppdrag behandlas utförligare kyrkoordningens kapitel 2.

KyrkomötetHemOmbudsmötet
Tillbaka