Svenska kyrkans hemsida

Domkapitlet

Domkapitlets uppgifter finns angivna i kyrkoordningen. De omfattar tillsyn över församlingarna och över präster och diakoner. Tillsynen handlar om råd, stöd, uppmuntran och dialog men även om ingripande och kontroll.

Till tillsynen över församlingarna hör att ta ställning till överklaganden om någon vill få prövat om ett beslut strider mot kyrkoordningens bestämmelser eller hur den kyrkliga offentlighetsprincipen tillämpas. Domkapitlet ska också fastställa den församlingsinstruktion som skall utarbetas i varje församling i samverkan mellan kyrkoråd och kyrkoherde. Församlingsinstruktionen ska bland annat innehålla ett program för församlingens grundläggande uppgift att fira gudstjänst, bedriva undervisning samt utöva diakoni och mission

Vad gäller präster och diakoner prövar domkapitlet dem som skall vigas i präst- respektive diakonexamen. Domkapitlet kan också behörighetsförklara präster och diakoner från andra kyrkor som Svenska kyrkan har särskilda förbindelser med. Tillsynen över dem som vigts till ett uppdrag omfattar att pröva om den som brutit sina vigningslöften skall skiljas från sin behörighet.

Biskopen är ordförande i domkapitlet och domprosten vice ordförande. Präster och diakoner väljer gemensamt en ledamot och stiftsfullmäktige utser tre lekmän. Därtill utser stiftsfullmäktige en ledamot som är eller har varit ordinarie domare.

Domkapitler behandlas utförligare i kyrkoorsningen, kapitel 9.

KyrkomötetHemOmbudsmötet
Tillbaka