Svenska kyrkans hemsida

Begravning i Svenska kyrkan

I begravningsgudstjänsten tar församlingen och de sörjande avsked av den avlidne och överlämnar den som har dött till Guds barmhärtighet. Kyrkan tror att Jesus genom sin död har öppnat vägen till ett evigt liv. Begravningen yttrycker såväl sorgen och dödens allvar som hoppet och uppståndelsens ljus.

Begravningsgudstjänsten leds av en präst och ska inom ramen för Svenska kyrkans ordning vara utformad med hänsyn till den avlidnes önskemål.

Den som tillhör Svenska kyrkan har rätt att begravas i Svenska kyrkans ordning. Med hänsyn till den avlidnes vilja är utgångspunkten att den som inte tillhör Svenska kyrkan inte vill ha en kyrklig begravning. Finns det särskilda skäl och det inte är mot den avlidnas vilja kan man göra undantag.

Svenska kyrkan ansvarar för begravningsverksamheten i hela Sverige utom i Stockholm och Tranås. Det innebär att kyrkan svarar för gravplatser för alla invånare – oavsett kyrko- och eller religionstillhörighet. Till ansvaret hör också att tillhandahålla en lokal för begravningsakten utan religiösa symboler.

Begravning behandlas utförligare i Kyrkoordningens kapitel24.

KyrkomötetHemOmbudsmötet
Tillbaka