Svenska kyrkans hemsida

Kyrkomötet
Skrivelser
Motioner
Betänkanden
Frågor

Beslut
 

Snabbprotokoll

Gudstjänst- och församlings-
kriterier

Gudstjänstutskottets betänkande 2001:6


MOTIONEN

Till utskottet har hänvisats motion 2001:59 av Sten Johansson och Lars Rydje om gudstjänst- och församlings-kriterier. I motionen hemställs att Kyrkomötet beslutar

1. att skyndsamt undanröja kyrkoordningens 17 kap. 3 § tredje stycket, och

2. att kyrkoordningens 37 kap. 2 § punkt 1 skall ha följande lydelse:

I församlingen firas huvudgudstjänst i enlighet med av församlingen själv föreslagen regelbundenhet. Denna skall vara angiven i församlingsinstruktionen och av domkapitlet fastställd.

De skäl som motionärerna anför för sin begäran är att mindre församlingar som har svårt att upprätthålla den regelbundenhet i gudstjänstlivet som kyrkoordningen begär upplever kyrkoordningens bestämmelser som en inskränkning av rätten till självbestämmande och att detta tvingar fram församlingssammanslagningar i snabbare takt än vad en del mindre församlingar anser motiverat.

UTSKOTTET

Gudstjänstutskottet vill visa på att motionärerna i sitt förslag tar upp två olika, men ändå sammanlänkade frågor. Den ena, och samtidigt teologiskt principiella, frågan rör kriterierna för vad en församling är. Gudstjänsten hör till det som är konstitutivt för församlingen. Någonstans finns en nedre gräns i regelbundenheten för gudstjänstlivet vid vilken församlingen förlorar sin karaktär som gudstjänstfirande gemenskap. Vid 1999 års kyrkomöte, när den nuvarande kyrkoordningen fastställdes, sattes denna gräns till en gång i veckan: att någon gång varje vecka skall varje församling fira någon form av gudstjänst för att inte församlingens karaktär som församling skall gå förlorad.

Att bestämma de kriterier som definierar en församling hör till det som Svenska kyrkan måste göra gemensamt genom beslut på den nationella nivån. Gudstjänstutskottet menar att den grundsyn som finns i kyrkoordningen och som funnits även tidigare är klar och tydlig. För att det skall kunna kallas en församling behöver det finnas ett regelbundet gudstjänstliv där gudstjänstfirande varje sön- och helgdag är det normala. Vid vissa tillfällen kan det finnas skäl att fira huvudgudstjänst gemensamt med andra församlingar, men då behöver någon form av gudstjänst firas under veckan.

En annan fråga, som är nära sammanlänkad med den första, gäller hur gudstjänstlivet skall utformas i församlingen: vilka former av gudstjänst, när och hur många gudstjänster som skall firas. Denna fråga bygger på hur en församling definieras, men skall inte behandlas på kyrkans nationella nivå.

Utskottet önskar här visa på vikten av att det firas gudstjänst på många platser i landet. Att på många platser inbjuda till att deltaga i gudstjänster hör till kyrkans grundläggande uppgift.

När det på en ort inte längre finns möjlighet att fira gudstjänst kan man komma till en punkt då man behöver konstatera att det inte längre finns en kristen församling. Ett sådant konstaterande kan leda till en sammanslagning med en annan församling och en ny inriktning av arbetet: från att ha utgått från att det funnits en kristen församling till att målinriktat starta ett arbete med att bygga upp en kristen gemenskap som med tiden kan bli en församling.

Flera församlingar har begärt att få slås samman med andra. Genom detta kan förutsättningar skapas för ett rikare och mer hållbart gudstjänstliv, även om utskottet kan se att gamla strukturer i en bygd genom förändringar av detta slag kan brytas upp.

Utskottet önskar åter aktualisera det som utskottet anförde i arbetet med kyrkoordningsförslaget i sitt yttrande över detta, 2000:1y. Kyrkoordningens krav på gudstjänst varje vecka öppnar för att församlingens lekmän tar ett större ansvar för gudstjänstlivet: för att förbereda gudstjänsterna, för att samla människor till gudstjänst och för att leda gudstjänster som exempelvis helgmålsbön och söndagsbön.

Kyrkoordningens bestämmelse utgör också en viktig påminnelse om att i det pastorala arbetet räkna med att församlingens präster och andra anställda måste arbeta med att förbereda gudstjänsterna tillsammans med lekmän som tar ansvar i gudstjänstlivet.

HEMSTÄLLAN

Med hänvisning till det anförda hemställer utskottet

att Kyrkomötet avslår motion 2001:59.

BESLUT

Kyrkomötet beslutade efter votering

att bifalla utskottets hemställan.

Previous PageTable Of ContentsNext Page


TillbakaUpp