Svenska kyrkans logotyp

Kyrkomötet - startsida
Skrivelser
Motioner
Betänkanden
Beslut
Frågor

Kyrkomötet
Kyrkorättsutskottets betänkande

2007:1
 
 
Förslag till ändringar i kyrkoordningen m.m.
 

Sammanfattning

Kyrkostyrelsens skrivelse 2007:4 Förslag till ändringar i kyrkoordningen m.m. har hänvisats till Kyrkorättsutskottet. Dessa förslag till ändringar behandlas i detta betänkande. Gudstjänstutskottet har inkommit med yttrande i vad avser förslag till inledningstext till 23 kap. kyrkooordningen.

Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut

1. Kyrkomötet beslutar att hänvisningen i 3 kap. 51 § till 33 kap. 12 § stryks enligt bilaga 1.

2. Kyrkomötet beslutar att 5 kap 3 a § kyrkoordningen ändras enligt bilaga 1.

3. Kyrkomötet beslutar att Inledningstexten till 23 kap. kompletteras enligt bilaga 1.

Redogörelse för ärendet

Skrivelsen

Kyrkostyrelsens skrivelse 2007:4 Förslag till ändringar i kyrkoordningen m.m.

Kyrkomötet beslutar anta Kyrkostyrelsens förslag till ändringar i kyrkoordningen innebärande

- dels att hänvisningen i 3 kap. 51 § till 33 kap. 12 § stryks

- dels att det klargörs att en vikarie för domprosten i Lunds stift som är utsedd av stiftsstyrelsen även skall fullgöra domprostens uppgifter i Domkyrkorådet

- dels att Inledningstexten till 23 kap. Vigsel och välsignelsehandlingar kompletteras med ett stycke som berör välsignelse över registrerat partnerskap.

Andra utskott

Gudstjänstutskottet har beretts tillfälle att yttra sig. Yttrandet, G 2007:2y bifogas som bilaga 2.

Utskottet

Bakgrund

I Kyrkostyrelsens skrivelse 2007:4 behandlas förslag till ändringar i kyrkoordningen. Bland annat föreslås att hänvisningen i 3 kap. 51 § till 33 kap. 12 § stryks eftersom 33 kap. 12 § upphört att gälla och reservationsrätten numera behandlas i 3 kap. 37 a §. Hänvisning till sistnämnda paragraf sker redan i dag i 51 § varför någon ny hänvisning inte behöver införas.

Vidare föreslås en ändring i kyrkoordningen så att det av paragrafen framgår att en vikarie för domprosten i Lunds stift som utsetts av stiftstyrelsen även skall fullgöra domprostens uppgifter i Domkyrkorådet i Lund.

Förslagen har, då de endast innebär ändringar av redaktionell art, inte varit föremål för remissbehandling.

I skrivelsen föreslås också att inledningstexten till 23 kap. Vigsel och välsignelsehandlingar kompletteras med ett stycke om välsignelse över registrerat partnerskap. Förslaget har utformats med beaktande av de synpunkter som framkom vid en remiss i december 2005.

Hänvisningsändring i 3 kap. kyrkoordningen

Skrivelsen

Enligt beslut av 2006 års kyrkomöte omarbetades och förtydligades kyrkoordningens regler om reservationsrätt. Detta skedde genom att den tidigare regleringen i 33 kap. 12 § togs bort och ersattes med en bestämmelse i 3 kap 37 a §. Till denna bestämmelse infördes ett antal hänvisningar i andra bestämmelser i kyrkoordningen. På samma sätt ströks hänvisningarna till den strukna 33 kap. 12 §. Av förbiseende kom dock hänvisningen i 3 kap. 51 § till 33 kap. 12 § aldrig att tas bort. Kyrkostyrelsen föreslår därför att så nu sker. Då den hänvisning till 21–44 §§ som redan finns i 51 § omfattar även 37 a § behöver någon ny hänvisningsbestämmelse inte införas.

Överväganden

Kyrkorättsutskottet tillstyrker Kyrkostyrelsens förslag.

Vikarie för domprosten i Lund

Skrivelsen

Genom en ändring i kyrkoordningen 2006 infördes en bestämmelse i 5 kap. 3 a § som anger att en vikarie för domprost vars vikariat överstiger tre månader och som därmed utses av stiftstyrelsen även skall fullgöra domprostens uppgifter i stiftet. I Lunds stift har domprosten utöver sina uppgifter som kyrkoherde i domkyrkoförsamlingen och uppgifterna i stiftet enligt 7, 9 och 26 kap. kyrkoordningen även uppdraget som vice ordförande i Domkyrkorådet i Lund. Enligt Kyrkostyrelsens mening finns det skäl att ändra 5 kap. 3 a § så att en vikarie för domprosten i Lund, som enligt 5 kap. 3 § utsetts av stiftstyrelsen, även fullgör domprostens uppgift i Domkyrkorådet.

Överväganden

Kyrkorättsutskottet tillstyrker Kyrkostyrelsens förslag.

Inledningstexten till 23 kap. kyrkoordningen

Skrivelsen

Ett förslag till ny inledningstext sändes ut på remiss till domkapitlen i december 2005. Med anledning av de synpunkter som då kom fram beslöt Kyrkostyrelsen att förslaget skulle bearbetas ytterligare innan det kunde läggas fram för Kyrkomötet. Ett förslag till ny text har nu tagits fram i vilket synpunkter från remissinstanserna har beaktats.

Överväganden

Gudstjänstutskottet har i sitt yttrande G 2007:2y anfört att den avslutande meningen i tillägget bör lyda: När partnerskapet ingåtts kan paret i en särskild gudstjänst få del av kyrkans förbön och välsignelse. Gudstjänstskottet menar att ordningen därmed skulle bli densamma som den som gäller vid välsignelse av borgerligt ingånget äktenskap och regleras i 23 kap. 3 § kyrkoordningen. Regleringen vad gäller välsignelse över registrerat partnerskap i 23 kap. 4 § är utformad på det sättet att Kyrkostyrelsen får utfärda bestämmelser om utformning och användning av en ordning för sådan välsignelse.

Kyrkostyrelsens beslut om ordning för välsignelse över registrerat partnerskap, SvKB 2006:16 innebär att välsignelse kan ske i en gudstjänst.

Eftersom det i inledningstexten till 23 kap. kyrkoordningen inte sägs något om att välsignelse av borgerligt ingånget äktenskap skall ske vid gudstjänst finner Kyrkorättsutskottet att det i inledningstexten inte heller skall skrivas in att välsignelse över registrerat partnerskap skall ske i gudstjänst.

Utskottet tillstyrker Kyrkostyrelsens förslag i skrivelsen.

Uppsala den 27 september 2007

På Kyrkorättsutskottets vägnar

Lars Johnsson

      Bengt Stigner

Närvarande: Lars Johnsson, ordförande, Jösta Claeson, Mari Lönnerblad, Jan-Erik Forsberg, Carl Korch, Lennart Andersson, Inger Persson, Stig-Göran Fransson, Sonja Grunselius, Gunnel Lagerkvist, Inger Dafgård, Anders Roos, Vivianne Wetterling och Nanna Tranströmer

Biskop Hans Stiglund har deltagit i utskottets överläggningar.

Karl Gunnar Svensson deltog inte i beslutet i vad avser punkten 3 Inledningstexten till 23 kap. kyrkoordningen.

Bilaga 1

Kyrkomötet beslutar i fråga om kyrkoordningen (SvKB 1999:1) att 3 kap. 51 §, 5 kap. 3 a § samt inledningstexten till 23 kap. skall ha följande lydelse.

Nuvarande lydelse Föreslagen lydelse

3 kap. Beslutande organ i församlingar och samfälligheter

51 § I fråga om kyrkostämman tillämpas bestämmelserna i 21–44 §§ om kyrkofullmäktige i en församling och 33 kap. 12 § om reservation.

51 § I fråga om kyrkostämman tillämpas bestämmelserna i 21–44 §§ om kyrkofullmäktige i en församling.

    Då skall följande gälla:

    Bestämmelserna om kyrkofullmäktige och dess ledamöter skall i stället avse kyrkostämman och de röstberättigade.

    Om någon röstberättigad begär det skall omröstningar vara slutna också i andra ärenden än ärenden om val eller anställning av personal.

    I kyrkostämmans protokoll behöver inte redovisas vilka som har deltagit i stämman, eller hur var och en har röstat vid en öppen omröstning.

5 kap. Kyrkoherden

3 a § En vikarie för domprost, som enligt 3 § tredje stycket utses av stiftsstyrelsen, skall under vikariatet även fullgöra de uppgifter domprosten, enligt 7, 9 och 26 kap., har i stiftet.

3 a § En vikarie för domprost, som enligt 3 § tredje stycket utses av stiftsstyrelsen, skall under vikariatet även fullgöra domprostens uppgifter enligt 7, 9, 26 och 40 kap.

23 kap. Vigsel och välsignelsehandlingar

Inledning

Genom vigseln förenas kvinnan och mannen i äktenskapet. De lovar att med varandra i livslång trohet dela livets glädje och sorg. Äktenskap och familj är en grundläggande gemenskapsform i samhället.

Vigseln markerar högtiden, glädjen och ansvaret vid övergången till denna gemenskap. Kyrkan vill med Jesus Kristus som förebild visa makarna på den inbördes gemenskapen och det ömsesidiga tjänandets väg, men också på vars och ens behov av egen gudsgemenskap och på familjens öppenhet för alla som behöver dess omtanke. Guds närvaro i äktenskapet ger makarna hjälp att leva med varandra i kärlek och vara ett vittnesbörd för omgivningen.

I kyrkans vigselgudstjänst ger kvinnan och mannen sina äktenskapslöften offentligt inför Gud, varandra och församlingen eller de vittnen som är närvarande. Båda skall var för sig fritt samtycka till äktenskapet. Gud sammanfogar de båda till ett. Prästen tillkännager att de är äkta makar och Guds välsignelse nedkallas över äktenskapet. De närvarande deltar i förbön och firande och blir påminda om vad en sann och äkta gemenskap i äktenskapet innebär.

Äktenskap kan även ingås genom borgerlig vigsel eller enligt någon annan ordning. Efter en sådan vigsel kan makarna få del av vår kyrkas förbön och välsignelse.

Registrerat partnerskap ingås genom en civil ordning. Detta livsförbund mellan två kvinnor eller två män syftar till en livslång gemenskap i kärlek och trohet. När partnerskapet ingåtts kan paret få del av kyrkans förbön och välsignelse.

__________

Dessa bestämmelser träder i kraft den 1 januari 2008.

Bilaga 2

 

Kyrkomötet
Gudstjänstutskottets yttrande
2007:2y
 
 

Förslag till ändringar i kyrkoordningen m.m. Inledningstexten till 23 kap. kyrkoordningen
 

Till Kyrkorättsutskottet

Gudstjänstutskottet har getts tillfälle att yttra sig över Kyrkostyrelsens skrivelse KsSkr 2007:4 Förslag till ändringar i kyrkoordningen m.m. p.4 Inledningstexten till 23 kap. kyrkoordningen.

Gudstjänstutskottet ser med tillfredsställelse att Kyrkostyrelsen föreslår ett tillägg till kyrkoordningen enligt förslaget i utskottets betänkande G 2005:2 Samlevnadsfrågor. Utskottet menar dock att den avslutande meningen i tillägget bör lyda: ”När partnerskapet ingåtts kan paret i en särskild gudstjänst få del av kyrkans förbön och välsignelse.” I 3 § finns en sådan formulering angående välsignelse över borgerligt ingånget äktenskap, medan 4 § om välsignelse över registrerat partnerskap endast reglerar att Kyrkostyrelsen får utfärda bestämmelser om utformning och användning av en ordning för sådan välsignelse.

Under överläggningarna har Marianne Kronbäck velat lyfta fram det särskilda yttrande som ledamöterna av Kyrkostyrelsen Kristina Töyrä och Hans Wallmark fogat till kyrkostyrelsens protokoll 2006:8.

Uppsala den 26 september 2007

På Gudstjänstutskottets vägnar

Glenn Håkansson

      Lena Bohman

Närvarande: Glenn Håkansson, ordförande, Ulla-Britt Emanuelsson, Gun Andersson, Anna Karin Hammar, Johan Åkesson, Mats Hagelin, Ingegerd Flock Andersson, Lisbet Båfält, Gerd Johansson, Anders Åkerlund, Fredrik Nilsson, Kerstin Hesslefors Persson, Marianne Kronbäck, Christina Holmgren och Kaya Ålander.

Biskoparna Martin Lind och Caroline Krook har deltagit i utskottets överläggningar.

Previous PageAlla betänkandenNext Page