Svenska kyrkans logotyp

Kyrkomötet - startsida
Skrivelser
Motioner
Betänkanden
Beslut
Frågor

 
Kyrkomötet
Kyrkolivsutskottets betänkande

2007:8
 
 
Skapa Svenska kyrkans kristendomsskola för barn
6–12 år

 

Sammanfattning

Detta betänkande behandlar motion 2007:23. Utskottet anser att ett bifall till motionen skulle innebära att man föregriper den inventering som pågår på kyrkokansliet och det program som planeras för arbetet med barn och unga 0–18 år och föreslår därför att motionen avslås. Till betänkandet finns en reservation och en särskild mening.

Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut

1. Kyrkomötet beslutar att avslå motion 2007:23, punkt 1.

2. Kyrkomötet beslutar att avslå motion 2007:23, punkt 2.

3. Kyrkomötet beslutar att avslå motion 2007:23, punkt 3.

Redogörelse för ärendet

Motionen

Motion 2007:23 av Runar Patriksson m.fl., Skapa Svenska kyrkans kristendomsskola för barn 6–12 år

1. Kyrkomötet beslutar att uppdra åt Kyrkostyrelsen att utreda skapandet av en Svenska kyrkans kristendomsskola för undervisning om kristen tro, kyrkans gudstjänstliv och att leva som kristen i världen för barn i åldern 6-12 år.

2. Kyrkomötet beslutar att uppdra åt Kyrkostyrelsen att göra omprioriteringar och förstärkningar i prästutbildningen och församlingspedagogutbildningen för att ge blivande präster och församlingspedagoger en pedagogisk förstärkning för att kunna undervisa barn i åldersgruppen 6–12 år i Svenska kyrkans kristendomsskola.

3. Kyrkomötet beslutar att uppdra åt Kyrkostyrelsen att via en centralt antagen läroplan för Svenska kyrkans kristendomsskola, 6–12 år, skapa förutsättningar och ge vägledning för församlingarna i att utveckla denna viktiga kristendomsundervisning.

Utskottet

Bakgrund

Svenska kyrkan behöver en fortsatt reflektion över vad det innebär att stå i en kyrklig tradition och att inspirera barn och unga att fundera på vad kristen tro kan betyda för dem här och nu. En reflektion behövs över vad det innebär att förmedla evangelium, att bidra till att människor upplever att de är älskade och tilltalade av Gud och att livet är meningsfullt och ansvarsfullt. Den nationella nivån har ett uppdrag att stödja detta reflektionsarbete så att Svenska kyrkan kan utgöra den miljö där de ungas identitet får formas och utvecklas liksom att stödja arbetet med barn och unga i Svenska kyrkan som helhet.

Sedan flera år har arbetet med barn och unga lyfts fram i den nationella nivåns mål- och rambudgettexter. Ett kontinuerligt utvecklingsarbete har också skett i samarbete med stiften. Verksamheten har dock inte genomförts eller utvecklats i en samlad form.

Sedan förra årets kyrkomöte har ett avdelningsövergripande samarbete startat på kyrkokansliet och ett flerårigt program har initierats med målsättningen att i samarbete med stiften skapa teologiska, pedagogiska, diakonala och kommunikativa utgångspunkter för Svenska kyrkans arbete med barn och unga i åldrarna 0–18 år. Det ska om några år finnas modeller, metoder och former som gör att barn och unga upplever sig vara sedda och hörda i Svenska kyrkan och att det finns möjligheter för dem att engagera sig. Ett program i det här fallet omfattar flera fristående projekt som samverkar och styrs i syfte att uppnå gemensamma effekter.

Inventering av arbetet med barn och unga

Det första steget i programmet har varit att göra en inventering av pågående arbete och framtidsvisioner för arbetet med barn och unga i Svenska kyrkans stift. Utifrån inventeringen kommer en analys av situationen att göras som blir en viktig grund för den fortsatta planeringen. Inventeringen beräknas vara klar i mitten på september 2007 och den kommer att presenteras första gången vid ett seminarium med ansvariga i stiften. Inventeringen kommer även att vara ett viktigt underlag i den fortsatta planeringen för Kyrkostyrelsens riktade utvecklingsstöd, med inriktning på arbete med barn och unga 0–25 år, som kommer att organiseras som ett projekt inom det planerade programmet.

En förändrad utbildning för Svenska kyrkan

Det finns ett förslag till en ny utbildningsorganisation i Svenska kyrkan som inom kort ska bli föremål för ett remissförfarande. I förslaget betonas att de kyrkliga utbildningarna ska genomsyras av ett barn- och ungdomsperspektiv där de studerande ska få möjlighet att utveckla förståelse för och insikt i barns och ungas särskilda villkor och behov. Vidare framgår det att kyrkoarbetare behöver ha kompetens i att möta barn och unga i deras liv och i deras livsfrågor. Den utbildning som föreslås innehåller genomgripande delar av pedagogik där intresset i första hand riktas mot barns och ungas lärande.

Överväganden

Kyrkorna har ansvar att på olika sätt förmedla den kristna tron och grundläggande värderingar. Inte minst är det ett kyrkans ansvar att erbjuda möjligheter att lära sig be i tidig ålder. Utskottet delar motionärernas uppfattning om att barn i åldern 6-12 år har en stor iver att lära sig nya saker och att det är i den åldern som förmågan att lära är som störst. Det är utskottets erfarenhet att det är lättare att nå denna åldersgrupp än den från 12 års ålder och fram till konfirmandåldern. Utskottet konstaterar också att det görs ett omfattande arbete i Svenska kyrkans församlingar i just åldersgruppen 6-12 år, men det varierar givetvis mellan olika församlingar. Materialbehovet är också väl tillgodosett för den här åldersgruppen. Utskottet finner det i nuläget, mer angeläget att aktualisera barn och unga i åldern 12-15 år och att utveckla former för detta arbete.

I flera församlingar finns söndagsskola som påminner om den kristendomsskola som motionärerna efterlyser. Kanske skulle det arbetet kunna intensifieras med hjälp av ideella medarbetare.

I utskottets behandling betonas vikten av att lyfta fram de församlingspedagoger och andra medarbetare som vanligtvis arbetar med barn och unga. Ett sätt att stärka dem och arbetet är att budgetera för utvecklingskostnader och för kompetent personal. Församlingarna har möjlighet att styra verksamheten genom de verksamhetsplaner som utarbetas och den budget som upprättas.

Utskottet anser att ett bifall till motionen skulle innebära att man föregriper den inventering som pågår på kyrkokansliet i samarbete med stiften och det program som planeras för arbetet med barn och unga 0-18 år. Dessutom anser utskottet att det är mer meningsfullt att dela erfarenheter och inspirera församlingar till ett eget utvecklingsarbete än att försöka anta centrala läroplaner för åldern 6-12 år. Vad utskottet känner till finns behovet av kompetens för arbetet med barn och unga väl bearbetat i den utredning som föreslår en förändrad utbildning i Svenska kyrkan. Av dessa anledningar anser utskottet att Kyrkomötet ska avslå motion 2007:23 i sin helhet.

Uppsala den 27 september 2007

På Kyrkolivsutskottets vägnar

Vanja Björsson

    Marie Nordström

Närvarande: Vanja Björsson, ordförande, Paul Trossö, Birgitta Lindén, Rolf Forslin, Johan Lothigius, Hans Ulfvebrand, Åsa Ek, Per-Henrik Bodin, Birgitta Josefson Hultgren, Olof Kjellström, Rickard Bonnevier, Roland Johansson, Seth Henriksson, Kerstin Zetterberg och Terence Hongslo.

Biskoparna Ragnar Persenius och Lennart Koskinen har deltagit i utskottets överläggningar.

Reservation av Kerstin Zetterberg

Jag reserverar mig till förmån för motion 2007:23 och yrkar bifall av motionen.

Särskild mening av Ingemar Åhs

Jag anser att motion 2007:23 skulle ha bifallits.

Previous PageAlla betänkandenNext Page