Svenska kyrkans logotyp

Kyrkomötet - startsida
Skrivelser
Motioner
Betänkanden
Beslut
Frågor

 
Kyrkomötet
Kyrkolivsutskottets betänkande

2007:6
 
 
Vidareutbildningar och alternativa karriärvägar
för präster

 

Sammanfattning

Utskottet behandlar i detta betänkande motion 2007:15 som handlar om att ge Kyrkostyrelsen i uppdrag att utreda frågan om alternativa vidareutbildningar och karriärvägar för präster. Utskottet konstaterar att frågan om vidareutbildningar främst gäller församlingar och samfälligheter som har ett ansvar för att anställda bereds utvecklingsmöjligheter inom befintliga anställningar. Utskottet anser vidare att man ska avvakta och se hur EFU-utredningens förslag om en förändrad utbildning för Svenska kyrkan kommer att påverka utbildningen av bl.a. präster. Utskottet föreslår därför att motionen ska avslås.

Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut

Kyrkomötet beslutar att avslå motion 2007:15.

Redogörelse för ärendet

Motionen

Motion 2007:15 av Britta Olinder, Vidareutbildningar och alternativa karriärvägar för präster

Kyrkomötet beslutar att ge Kyrkostyrelsen i uppdrag att utreda frågan om alternativa vidareutbildningar och karriärvägar för präster.

Utskottet

Bakgrund

Frågor om alternativa vidareutbildningar och karriärvägar för präster har behandlats vid två tidigare tillfällen. Vid 1994 års ombudsmöte behandlades motion 1994:509 om magisterexamen. Motionärerna påtalade att de satsningar på vidareutbildningar som dittills skett främst varit administrativt inriktade och att andra former varit försummade. För att öka professionaliteten ansåg motionärerna att en mellanexamen borde utvecklas inom de kyrkliga praktikeryrkena. Utbildningsutskottet betonade bl.a. i sitt betänkande Oub 1994:503 att det är väsentligt att behoven av vidareutbildningar inom samtliga fyra utbildningsprofiler (pastoral, karitativ, pedagogisk och musikalisk) tillgodoses Det föreslog med anledning av motionen att Ombudsmötet skulle ge stiftelsestyrelsen, inom befintlig ekonomisk ram, i uppdrag att utreda hur vidareutbildningar inom Svenska kyrkan kan utvecklas. Ombudsmötet följde utskottets förslag till beslut. Någon utredning påbörjades inte direkt efter beslutet då det visade sig att uppdraget inte rymdes inom de befintliga resurserna. Ärendet kommer senare att överföras till översynen av de kyrkliga utbildningarna, ÖSUT.

Vid 2000 års kyrkomöte behandlades en motion 2000:24 om alternativa karriärvägar för präster. Motionären påtalade att det i kyrkoordningen finns möjlighet för domkapitlet att ange speciella villkor för att få inneha en prästtjänst. Motionären ansåg att det finns behov av att utveckla specialtjänster, i exempelvis homiletik, kateketik, som ett alternativ till kyrkoherdetjänster. Motionären ville att Kyrkostyrelsen skulle få i uppdrag att utreda möjligheterna till alternativa karriärvägar för präster. Tillsyns- och uppdragsutskottet framhöll i sitt betänkande TU 200:8 värdet av en utveckling av prästtjänsten och av att olika specialkompetenser tas till vara och framhöll det också finns möjligheter att lokalt och i samverkan mellan stift och församlingar utveckla prästtjänsten. Utskottet betonade församlingars och samfälligheters ansvar för personalvårdande och personalsociala åtgärder och för att de anställda bereds utvecklingsmöjligheter. Vidare påtalade man att stiften utifrån sin främjande- och tillsynsuppgift också har ett ansvar på detta område och påpekade att ordningen med individuell lönesättning är en viktig faktor. Utskottet fann därför inget behov av ett särskilt utredningsarbete via Kyrkostyrelsen och föreslog att motionen skulle avslås. Kyrkomötet beslöt i enlighet med utskottets förslag.

Den nationella nivåns arbete med utbildningsfrågor har sedan slutet av 1990-talet haft fokus på grundutbildningar, först genom arbetet med översynen av de kyrkliga utbildningarna, ÖSUT och nu under de senaste åren genom arbetet med en förändrad utbildningsorganisation, EFU. EFU-utredningen som kommer att sändas ut på remiss under innevarande höst tar dock upp möjligheterna till en pastoralteologisk fördjupning som kan/bör kopplas till forskning, men inte specialtjänster.

Den nationella nivån är inblandad i några vidareutbildningar som kan leda till specialisering i t.ex. sjukhussjälavård, homiletik/predikokurser, i högskolearbete.

Stiften som arbetar med fortbildning anordnar även en del mer omfattande utbildningar som exempelvis 5–10 poängskurser i konfirmandpedagogik.

Överväganden

Utskottet delar motionärens uppfattning att det är angeläget att det finns möjlighet till vidareutbildningar och alternativa karriärvägar för präster men vill samtidigt betona att detta också gäller andra yrkeskategorier som är anställda i Svenska kyrkan. Frågan om vidareutbildningar gäller dock främst församlingar och samfälligheter som har ansvar för att anställda bereds utvecklingsmöjligheter inom den befintliga anställningen. Även stiften kan bidra och bidrar redan idag utifrån sin främjande- och tillsynsfunktion aktivt till detta. När det gäller att ta till vara spetskompetensen konstaterar utskottet att det finns möjlighet för stift och församlingar att inrätta specialtjänster. Även på den nationella nivån liksom i kyrkan närstående organisationer finns liknande möjligheter. Det betyder inte att det inte finns ytterligare behov.

Utskottet anser vidare att man ska avvakta och se hur EFU-utredningens förslag om en förändrad utbildning för Svenska kyrkan kommer att påverka utbildningen av bl.a. präster. Med ovanstående som bakgrund föreslår utskottet att motionen avslås.

Uppsala den 27 september 2007

På Kyrkolivsutskottets vägnar

Vanja Björsson

    Marie Schött

Närvarande: Vanja Björsson, ordförande, Paul Trossö, Birgitta Lindén, Rolf Forslin, Johan Lothigius, Hans Ulfvebrand, Åsa Ek, Per-Henrik Bodin, Birgitta Josefson Hultgren, Olof Kjellström, Rickard Bonnevier, Roland Johansson, Seth Henriksson, Kerstin Zetterberg och Terence Hongslo.

Biskoparna Ragnar Persenius och Lennart Koskinen har deltagit i utskottets överläggningar.

Previous PageAlla betänkandenNext Page