|
|
|
Kyrkomötet
Gudstjänstutskottets betänkande
2007:8
|
|
|
Gemensam teologi och pastoral för barn- och vuxendop
|
|
Sammanfattning
I detta betänkande behandlas motion 2007:91 av Ola Isacsson, där han föreslår att kyrkoordningen förändras för att Svenska kyrkan skall få en gemensam teologi kring barn- och vuxendop. Utskottet bejakar intentionen i motionen, men menar att det viktigaste är att dopet som Guds villkorslösa gåva blir tydligt. Motionärens förslag bidrar inte entydigt till detta, menar utskottet och vill i stället att frågan om dopets teologi och praxis får en förnyad bearbetning till exempel i samband med den pågående kyrkohandboksrevisionen. Utskottet föreslår Kyrkomötet att avslå motionen.
Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut
Kyrkomötet beslutar att avslå motion 2007:91 av Ola Isacsson.
Redogörelse för ärendet
Motionen
Motion 2007:91 av Ola Isacsson Gemensam teologi och pastoral för barn- och vuxendop
1. Kyrkomötet beslutar att 19 kap. 2 § kyrkoordningen skall ha följande lydelse:
2 § Ett barn får döpas när dess vårdnadshavare begär att barnet skall döpas till kyrkans tro och vill att barnet skall leva med församlingen i Kristi gemenskap.
En vuxen får döpas när han eller hon begär att bli döpt till kyrkans tro och vill leva med församlingen i Kristi gemenskap
2. Kyrkomötet beslutar att 19 kap. 6 § kyrkoordningen skall ha följande lydelse:
6 § Församlingen skall erbjuda dopundervisning till dem som är bosatta i församlingen och tillhör Svenska kyrkan.
En sådan undervisning i Svenska kyrkans tro, bekännelse och lära skall alltid erbjudas före eller efter ungas eller vuxnas dop.
3. Kyrkomötet beslutar att 22 kap. 3 § kyrkoordningen skall ha följande lydelse:
3 § Den som döps efter den dopundervisning som avses i 19 kap. 6 § kyrkoordningen det år han eller hon fyller 16 år eller senare skall antecknas som konfirmerad.
Den som döps utan den dopundervisning som avses i 19 kap. 6 § kyrkoordningen, men efter det samtal som avses i 17 kap. 15 §, antecknas inte som konfirmerad. För denne skall församlingen erbjuda konfirmation i enlighet med 22 kap. 1 §.
Läronämnden
Läronämnden har yttrat sig över motion 2007:91. Yttrandet bifogas som bilaga 1.
Utskottet
Bakgrund
I kyrkoordningen regleras frågor om dopet i det 19 kapitlet. Där står det bland annat i inledningstexten:
Kyrkans uppdrag är att alla människor skall nås av erbjudande om dop. Såväl barn som ungdomar och vuxna kan ta emot dopet. Det är församlingens uppgift att ombesörja att dopundervisning sker. Faddrar kan också utses för att tillsammans med de närstående ta ett särskilt ansvar för den döptes fostran till människa och kristen.
Dopet kan senare bekräftas i församlingens gemenskap, vid konfirmation och annan gudstjänst där dopet aktualiseras.
I 2 § regleras att
Ett barn får döpas när dess vårdnadshavare begär att barnet skall döpas till kyrkans tro.
En vuxen får döpas när han eller hon begär att bli döpt till kyrkan tro och vill leva med församlingen i Kristi gemenskap.
och i 6 §
Församlingen skall erbjuda dopundervisning till dem som är bosatta i församlingen och tillhör Svenska kyrkan.
En sådan undervisning i Svenska kyrkans tro, bekännelse och lära skall alltid föregå ungas och vuxnas dop.
2006 års kyrkomöte behandlade Gudstjänstutskottets betänkande G 2006:6 Fördjupad reflektion kring dop och barnvälsignelse med anledning av ekumenisk överenskommelse mellan Svenska kyrkan och Svenska Missionskyrkan, som byggde på en motion med samma rubrik. Motionären uttryckte en oro för att överenskommelsen skulle kunna få till följd att dopsynen inom Svenska kyrkan blev otydlig, eftersom det i samarbetskyrkor firas både dopgudstjänster och gudstjänster med barnvälsignelse.
Vid kyrkomötet 2005 behandlade Gudstjänstutskottet en motion om att uppdra åt Kyrkostyrelsen att teologiskt och pastoralt behandla frågan om ett öppet nattvardsbord också för odöpta, i betänkande G 2005:5 Öppet nattvardsbord. Motionärerna pekade på att allt fler barn och ungdomar kommer i kontakt med Svenska kyrkans gudstjänstliv utan att vara döpta och menade att det framför allt i ungdomsarbetet är pastoralt besvärligt att hålla sig till den ordning som gäller. Läronämnden konstaterade i sitt yttrande med anledning av motionen att:
Det skulle strida mot Svenska kyrkans tro, bekännelse och lära att skilja dop och nattvard åt. Fokus i det pastorala arbetet bör inriktas på hur människor, som ännu ej är döpta, kan inbjudas och förberedas för att ta emot dopet och därmed även nattvardens gåvor.
Överväganden
Motionären skriver att det tycks som om ”Svenska kyrkan har två olika dopsyner: en tämligen villkorslös syn på barndop och en villkorad syn på vuxendop”. Med motionen vill han återerövra en gemensam teologi för dop, nämligen att viljan att söka Jesus är det avgörande för dopet. Dopundervisning bör inte vara ett krav, men ett erbjudande till föräldrarna och/eller den som döps, som kan genomföras före eller efter dopet.
Utskottet konstaterar att detta är en stor principiell fråga. I 1986 års kyrkohandbok infördes i dopgudstjänsten en fakultativ fråga till föräldrarna, om de vill att barnet ska bli döpt och leva i församlingens gemenskap. I de diskussioner som föregick beslutet framkom att förslaget av vissa upplevdes som ett krav som riskerade att skymma den förekommande nåden. Det är också en fråga som kan förmodas få tydliga konsekvenser om motionen bifalls. För de ekumeniska relationerna kan det få konsekvenser om Svenska kyrkan inför vuxendop som ej föregås av dopundervisning. En förändring enligt motionens förslag skulle också få andra rent praktiska konsekvenser för kyrkobokföringssystemet.
Det är viktigt att dopet som Guds villkorslösa gåva till människor blir tydligt i kyrkans texter och i det pastorala handlandet. Att alla församlingar erbjuder dopundervisning måste vara en självklarhet som ingår i det pastorala ansvaret. Samtidigt är det också viktigt att komma ihåg att när en vuxen person ber om att bli döpt har hon eller han redan något med sig som grund för denna önskan. Det är ändå rimligt att det praktiska handlandet blir olika beroende på om det är ett litet barn eller en vuxen som döps. Utskottet menar att motionärens förslag till förändring av kyrkoordningen inte självklart bidrar till ett sådant förtydligande och föreslår därför Kyrkomötet att avslå motionen.
Dock menar utskottet det vara ytterst angeläget att en fortsatt bearbetning av dopets innebörd och de praktiska frågorna kring dopet sker. I första hand bör detta vara en fråga för kyrkohandboksöversynen. Utskottet vill peka på att formuleringen i 19 kap. 2 § kyrkoordningen: ”begär att bli döpt till kyrkans tro och vill leva med församlingen”, kan ge intrycket att detta att bli döpt och att leva med församlingen är två skilda ting. Dopet är en initiation, som ger en fördjupning av identiteten. Människan är skapad till Guds avbild och har därför redan från födelsen del i gemenskapen i Gud. I dopet bekräftas denna gemenskap och det första steget i en livslång process tas. Dessa aspekter önskar Gudstjänstutskottet tillföra det fortsatta arbetet med kyrkohandboken.
Uppsala den 27 september 2007
På Gudstjänstutskottets vägnar
Glenn Håkansson
Närvarande: Glenn Håkansson, ordförande, Ulla-Britt Emanuelsson, Gun Andersson, Anna Karin Hammar, Johan Åkesson, Mats Hagelin, Ingegerd Flock Andersson, Lisbet Båfält, Gerd Johansson, Anders Åkerlund, Fredrik Nilsson, Kerstin Hesslefors Persson, Kenth Billing, Christina Holmgren och Kaya Ålander.
Biskoparna Martin Lind och Caroline Krook har deltagit i utskottets överläggningar.
Bilaga 1
|
|
|
Kyrkomötet
Läronämndens yttrande
2007:4y
|
|
|
Gemensam teologi och pastoral för barn- och vuxendop
|
|
Läronämnden har beretts tillfälle att yttra sig över motion 2007:91.
Motionen uppmärksammar den skillnad som finns mellan dop av barn och dop av unga/vuxna när det gäller undervisning och efterlyser ”en gemensam teologi kring barn- och vuxendop”. Läronämnden konstaterar att dopets teologi alltid är densamma. Samtidigt blir det pastorala handlandet olika beroende på åldern hos den som döps. Dop och undervisning hör och har alltid hört samman med varandra. Dopet är ett uttryck för Guds obegränsade nåd, och det självklara sambandet mellan dop och undervisning medför främst en uppgift för församlingen i dess strävan att stödja såväl dem som döps som deras familjer.
Uppsala den 22 augusti 2007
På Läronämndens vägnar
Anders Wejryd
Närvarande: Ärkebiskop Anders Wejryd, ordförande, biskop Ragnar Persenius, biskop Martin Lind*, biskop Erik Aurelius, biskop Hans-Erik Nordin, biskop Claes-Bertil Ytterberg, biskop Sven Thidevall, biskop Antje Jackelén, biskop Carl Axel Aurelius, biskop Esbjörn Hagberg, biskop Tony Guldbrandzén, biskop Hans Stiglund, biskop Caroline Krook, Edgar Almén, Curt Forsbring, Cristina Grenholm, Karin Johannesson, Fredrik Lindström och Jesper Svartvik.
* Ej närvarande vid betänkandets slutjustering.   
|