Svenska kyrkans logotyp

Kyrkomötet - startsida
Skrivelser
Motioner
Betänkanden
Beslut
Frågor

 
Kyrkomötet
Gudstjänstutskottets betänkande

2007:7
 
 
Äktenskapet – en bild av vår relation till Gud
 

Sammanfattning

I detta betänkande behandlas motion 2007:79 av Johan Sobelius, i vilken föreslås en ny inledningstext till 23 kap. kyrkoordningen, Vigsel och välsignelsehandlingar, samt en ytterligare paragraf till kapitlet, om Svenska kyrkans äktenskapsbegrepp.

Gudstjänstutskottet bejakar motionens intention så till vida att någon diskriminering av homosexuella inte får förekomma. Med hänvisning till den pågående statliga utredningen är det dock för tidigt att besluta om en ny paragraf om äktenskapsbegreppet. Utskottet menar att en fördjupad bearbetning av grundläggande begrepp behöver göras, men ser inte att motionärens förslag till inledningstext bidrar till en sådan och föreslår därför Kyrkomötet att avslå motionen. Läronämnden har yttrat sig över motionen.

Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut

Kyrkomötet beslutar att avslå motion 2007:79 av Johan Sobelius.

Redogörelse för ärendet

Motionen

Motion 2007:79 av Johan Sobelius, Äktenskapet – en bild av vår relation till Gud

1. Kyrkomötet beslutar att inledningstexten till 23 kap. kyrkoordningen skall ha följande lydelse:

Äktenskapet är en bild av det Sanna äktenskapet, där Jesus Kristus – kyrkans centrum och livskälla – är brudgummen, och trons folk är bruden.

Genom vigseln förenas makarna i äktenskapet. De lovar att med varandra i livslång trohet dela livets glädje och sorg. Äktenskap och familj är en grundläggande gemenskapsform i samhället.

Vigseln markerar högtiden, glädjen och ansvaret vid övergången till denna gemenskap. Kyrkan vill med Jesus Kristus som förebild visa makarna på den inbördes gemenskapen och det ömsesidiga tjänandets väg, men också på vars och ens behov av en egen gudsgemenskap och på familjens öppenhet för alla som behöver dess omtanke. Guds närvaro i äktenskapet ger makarna hjälp att leva med varandra i kärlek och vara ett vittnesbörd för omgivningen.

I kyrkans vigselgudstjänst ger makarna sina äktenskapslöften offentligt inför Gud, varandra och församlingen eller de vittnen som är närvarande. Båda skall var för sig fritt samtycka till äktenskapet. Gud sammanfogar de båda till ett. Prästen tillkännager att de är äkta makar och Guds välsignelse nedkallas över äktenskapet. De närvarande deltar i förbön och firande och blir påminda om vad en Sann och äkta gemenskap i äktenskapet innebär.

Äktenskap kan även ingås genom borgerlig vigsel eller enligt någon annan ordning. Efter en sådan vigsel kan makarna få del av vår kyrkas förbön och välsignelse.

––––––––––

Dessa bestämmelser träder i kraft den 1 januari 2008.

2. Kyrkomötet beslutar att komplettera 23 kap. kyrkoordningen med en ny paragraf, 5 §, som skall ha följande lydelse:

Svenska kyrkans äktenskapsbegrepp

5 § Svenska kyrkans äktenskapsbegrepp omfattar såväl makar av olika kön som makar av samma kön.

––––––––––

Dessa bestämmelser träder i kraft den 1 januari 2008.

Läronämnden

Läronämnden har yttrat sig över motion 2007:79. Yttrandet bifogas som bilaga 1.

Utskottet

Bakgrund

Kyrkostyrelsen föreslår i skrivelse KsSkr 2007:4 Förslag till ändringar i kyrkoordningen m.m. bland annat att inledningstexten till 23 kap. Vigsel och välsignelsehandlingar kompletteras med ett stycke som berör välsignelse över registrerat partnerskap. Motionären föreslår att inledningstexten i stället får en ny lydelse som tar sin utgångspunkt i att äktenskapet är en bild av det Sanna äktenskapet, där Jesus Kristus är brudgummen och trons folk är bruden. Han menar därför att det avgörande inte är makarnas kön, utan att det handlar om en livsgemenskap mellan två vuxna människor. Därför, menar motionären, bör Kyrkomötet också besluta om en ny paragraf i kyrkoordningens 23 kap. med rubriken Svenska kyrkans äktenskapsbegrepp.

2005 års kyrkomöte beslutade med bifall till Gudstjänstutskottets betänkande, G 2005:2 Samlevnadsfrågor, och med anledning av Kyrkostyrelsens skrivelse, KsSKr 2005:9 Samlevnadsfrågor, att det i 23 kap. kyrkoordningens kulle införas en ny paragraf med rubriken Välsignelse över registrerat partnerskap samt att kapitlets rubrik skulle ändras till Vigsel och välsignelsehandlingar. Kyrkomötet beslutade också att uppdra åt Kyrkostyrelsen att återkomma med förslag till reviderad inledningstext till 23 kap. kyrkoordningen.

Regeringen tillsatte den 27 januari 2005 en utredning med uppgift att se över ett antal frågeställningar som rör äktenskap och registrerat partnerskap. Betänkandet Äktenskap för par med samma kön Vigselfrågor (SOU 2007:17) överlämnades den 21 mars 2007 till justitieminister Beatrice Ask. Utredaren föreslår bland annat att äktenskapsbalkens definition av vad som är ett äktenskap skall utvidgas till att omfatta också par med samma kön. Betänkandet har sänts på remiss, med remisstid till 15 januari 2008. Svenska kyrkan är en av remissinstanserna.

Överväganden

Utskottet konstaterar inledningsvis att arbete kring frågor om äktenskap och samlevnad pågår på olika sätt i både Svenska kyrkan och samhället i stort.

I de fortsatta samtalen om samlevnadsfrågorna är det viktigt att komma ihåg att redan kyrkomötets beslut 2005 innebar en markering av att någon diskriminering av homosexuella inte får förekomma i Svenska kyrkan. Motionärens förslag, att kyrkoordningen kompletteras med en paragraf om Svenska kyrkans äktenskapsbegrepp, skulle kunna vara en praktisk konsekvens av detta. Utskottet bejakar den intentionen i motionen, men menar dock att det nu är för tidigt, inte minst med hänvisning till den statliga utredningen, att ta ett sådant beslut. Samtidigt är det viktigt att vara medveten om att diskriminering kan ske på olika sätt. Vanligast är nog att vi tänker i kategorier av över- och underordning. Dock kan också separation, som till exempel innebär att olika begrepp måste användas för jämförbara förhållanden, vara diskriminerande.

När det gäller beskrivningen av äktenskapet tar utskottet sin utgångspunkt i att Gud är kärleken och Jesu uppmaning: ”Detta är mitt bud att ni skall älska varandra.” (Joh. 15:17). Äktenskapet är ett uttryck för Guds gemenskap (Guds koinonia) och en bild för den Guds fullhet som vi är inneslutna i. Utskottet instämmer i Läronämndens yttrande att äktenskapet är en del av Guds goda skapelse, som bidrar till att skydda den svagare parten och vårt gemensamma liv på jorden. Äktenskapets uppgift är att vara en ömsesidig förening, som är till för livets fortbestånd och för människors gemenskap. Det är en ordning till glädje och välsignelse och till skydd för gemenskapen. Utskottet menar att motionärens förslag till ny inledningstext inte förtydligar detta och avstyrker därför förslaget.

Utskottet menar att en fördjupad reflektion kring vissa begrepp som används i dessa sammanhang är viktig. Det gäller dels den lutherska äktenskapssynen och distinktionen mellan den världsliga och den kyrkliga ordningen, dels definitionen av begreppen vigsel och äktenskap. Teologiska kommittén arbetar sedan tidigare med ett utökat uppdrag kring samlevnadsfrågorna och utskottet ser med förväntan fram emot de samtal som kan komma till stånd med anledning av den antologi som presenteras under hösten 2007. I det pågående arbetet med handboksöversynen bör dessa frågor också bearbetas.

Slutligen konstaterar utskottet att Svenska kyrkan bör invänta samhällets beslut om äktenskapslagstiftningen innan några ytterligare förändringar i kyrkoordning och kyrkohandbok görs.

Uppsala den 27 september 2007

På Gudstjänstutskottets vägnar

Glenn Håkansson

      Lena Bohman

Närvarande: Glenn Håkansson, ordförande, Ulla-Britt Emanuelsson, Gun Andersson, Anna Karin Hammar, Johan Åkesson, Mats Hagelin, Ingegerd Flock Andersson, Lisbet Båfält, Gerd Johansson, Anders Åkerlund, Fredrik Nilsson, Kerstin Hesslefors Persson, Marianne Kronbäck, Christina Holmgren och Kaya Ålander.

Biskoparna Martin Lind och Caroline Krook har deltagit i utskottets överläggningar.

Särskilt yttrande av Marianne Kronbäck

Av skäl som anförs nedan anser jag att utskottets skrivning som börjar med ”Motionärens förslag att kyrkoordningen…” till och med ”…för den Guds fullhet som vi är inneslutna i.” borde ha strukits.

Utskottets hänvisning till Joh. 15:17 med Jesu bud om att vi skall älska varandra har inte en tillämpning som begränsas till dem som lever i äktenskap. När utskottet vill nämna en enskild utgångspunkt som på ett särskilt sätt klargör Bibelns och kyrkans syn på äktenskapet bör utgångspunkten inte vara ett ord som syftar på relationen och gemenskapen mellan alla som räknar sig som kristna.

Behovet av att reflektera och belysa innebörden i kyrkans syn på äktenskapet är mycket stort iden tid vi lever. Kyrkans syn på äktenskapet bör dock inte formuleras som en respons på en statlig utredning. Däremot bör kyrkans ställningstagande till frågan om vigselrätten vänta på statens utredning och beslut i denna del.

Särskild mening 1 av Inger Lif, Anna-Sara Walldén och Ola Isacsson

Vi håller med utskottet om att motion 2007:79 bör avslås. Vi instämmer även i utskottets mening att alla människor har lika värde och är lika älskade av Gud. Vi instämmer också i att människor inte ska diskrimineras.

Vi menar däremot till skillnad från utskottet att äktenskapet definieras som ett förbund mellan en man och en kvinna. Vi menar att det finns teologiskt stöd för att ett förhållande mellan en man och en kvinna å sin sida är en sak och att ett förhållande mellan en man och en man eller en kvinna och en kvinna är en annan sak. Dessa förhållanden kan ta sig uttryck i äktenskap respektive i partnerskap.

Att två olika sorters förhållanden, så som äktenskap och partnerskap, benämns på två olika sätt betyder inte att det är fråga om diskriminering. Det finns inte heller en automatisk rangordning i värde mellan de två begreppen.

Särskild mening 2 av Kenth Billing

Jag instämmer i Marianne Kronbäcks särskilda yttrande.

Bilaga 1

 

Kyrkomötet
Läronämndens yttrande
2007:6y
 
 

Äktenskapet – en bild av vår relation till Gud
 

Läronämnden har beretts tillfälle att yttra sig över motion 2007:79

Äktenskapet kan som alla relationer ge upphov till bildspråk som beskriver och gestaltar vår relation till Gud. I kyrkan har vi all anledning att utveckla det bildspråk vi använder för att förstå vår gudsrelation.

Läronämnden vill dock avråda från att, som föreslås i motionen, i kyrkoordningens inledningstext karakterisera äktenskapet som blott ”en bild av det Sanna äktenskapet”. I luthersk tradition har äktenskapet setts som en världslig ordning, en del av Guds goda skapelse. Detta synsätt rymmer möjligheter som kan vara särskilt viktiga att uppmärksamma i en situation där förutsättningarna för relationer snabbt förändras.

När det gäller motionärens andra förslag om en ny paragraf i kyrkoordningen, som fastslår Svenska kyrkans äktenskapsbegrepp, finner Läronämnden inte att förslagets teologiska motivering är hållbar. Läronämnden förutsätter också att den i anslutning till pågående process i såväl samhälle som kyrka får återkomma i frågan.

Uppsala den 22 augusti 2007

På Läronämndens vägnar

Anders Wejryd

      Bo Larsson

Närvarande: Ärkebiskop Anders Wejryd, ordförande, biskop Ragnar Persenius, biskop Martin Lind*, biskop Erik Aurelius, biskop Hans-Erik Nordin, biskop Claes-Bertil Ytterberg, biskop Sven Thidevall, biskop Antje Jackelén, biskop Carl Axel Aurelius, biskop Esbjörn Hagberg, biskop Tony Guldbrandzén, biskop Hans Stiglund, biskop Caroline Krook, Edgar Almén, Curt Forsbring, Cristina Grenholm, Karin Johannesson, Fredrik Lindström och Jesper Svartvik.

* Ej närvarande vid betänkandets slutjustering

Previous PageAlla betänkandenNext Page