Svenska kyrkans logotyp

Kyrkomötet - startsida
Skrivelser
Motioner
Betänkanden
Beslut
Frågor

 
Kyrkomötet
Gudstjänstutskottets betänkande

2007:1
 
 
Alternativ till huvudgudstjänstens ordning
 

Sammanfattning

I detta betänkande behandlas motion 2007:19 om ändring av 17 kap. 3 § kyrkoordningen. I motionen föreslås att i kalenderveckor när en eller flera kyrkliga helgdagar infaller på annan dag än söndag, skall en av huvudgudstjänsterna för den aktuella veckan kunna ersättas av annan ordning för gudstjänst.

Utskottet menar att förutsättningarna för att uppnå det mått av lokal anpassning av gudstjänstutbudet som motionärerna efterfrågar ryms inom ramen för nuvarande regelverk. I den mån denna möjlighet inte tillvaratas i tillräckligt hög utsträckning förtjänar den att lyftas fram.

Utskottet föreslår att Kyrkomötet avslår motionen.

Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut

Kyrkomötet beslutar att avslå motion 2007:19.

Redogörelse för ärendet

Motionen

Motion 2007:19 av Karin Långström Vinge och Lars Arvidsson, Alternativ till huvudgudstjänstens ordning

Kyrkomötet beslutar att 17 kap. 3 § kyrkoordningen skall ha följande lydelse:

3 § I varje församling skall det firas en huvudgudstjänst alla söndagar och kyrkliga helgdagar.

    Kalenderveckor när en eller flera kyrkliga helgdagar infaller på annan dag än söndag, kan en av huvudgudstjänsterna för den aktuella veckan ersättas av annan ordning för gudstjänst.

    Finns det särskilda skäl får domkapitlet på begäran av en församling i församlingsinstruktionen besluta om undantag från bestämmelserna i första stycket. I ett sådant beslut skall domkapitlet ange vad som i stället skall gälla i fråga om församlingens gudstjänstliv. Om beslutet gäller enstaka tillfällen behöver det inte finnas i församlingsinstruktionen.

Läronämnden

Läronämnden har yttrat sig över motion 2007:19. Yttrandet, 2007:14y, bifogas som bilaga 1.

Utskottet

Bakgrund

Beteckningen ”huvudgudstjänst” infördes med nuvarande kyrkohandbok 1986. I 1942 års kyrkohandbok fanns i princip ”Högmässa med nattvard” och ”Högmässa utan nattvard”. För att vidga alternativen ger 1986 års kyrkohandbok sex olika former av huvudgudstjänst, tre med nattvard, mässa, tre utan nattvard, gudstjänst. Domkapitlet kunde då föreskriva minsta antalet huvudgudstjänster som skulle firas med nattvard i församlingen. Kyrkorådet kunde besluta om vilka former av huvudgudstjänst som skulle firas i församlingen.

När kyrkoordningen kom 2000 gavs enligt 18 kap. 6 § en utökad frihet så att kyrkoherden efter samråd med kyrkoråd, präster och musiker kan besluta att fira gudstjänst eller mässa enligt någon annan ordning än kyrkohandbokens. Sådant beslut skall då meddelas domkapitlet.

Frågan om gudstjänstens plats i kyrkans och människors liv har en lång och intressant historia. Som motionärerna själva lyfter fram, samlades de första kristna till gudstjänst på veckans första dag, uppståndelsedagen, till åminnelse av Kristi verk för att tillsammans läsa ur skrifterna och fira brödets och vinets måltid.

På 300-talet utvecklades traditionerna kring påsken till att också inbegripa mässa på flera av veckans dagar. Samma sak kom snart även att gälla Julen, med firandet av tre mässor: midnatt, morgon och högmässa samma dygn. När martyrer och helgon fick sina döds- eller minnesdagar firades även de med mässa.

Reformationen innebar inga stora förändringar i detta avseende. Den folkligt förankrade traditionen om att begränsa deltagandet i mässan till ett tillfälle per år vara (och då i samband med påsken) var fortsatt stark. Luthers princip om att mässa inte skall firas om det inte finns några kommunikanter innebar bland annat en under 1600-talet tydligare uttryckt önskan om att göra den nattvardslösa ottesången högtidligare. Härigenom fick vi i Sverige en ordning för högmässa utan nattvard.

Antalet helgdagar som inföll på en veckodag var många fram till dess att Gustav III på 1700-talet, i syfte att öka antalet årsarbetsdagar, genomförde sin kalenderreform. Även därefter har en del helgdagar försvunnit, andra har flyttats till en söndag, andra till lördag som en dubbelhelg.

Antalet veckor som skulle beröras av en ändring i motionens riktning är sju eller åtta. Följande dagar berörs, även om alla inte infaller varje år:

♦ Fjärde söndagen i advent,

♦ Juldagen,

♦ Annandag jul, Den helige Stefanos dag,

♦ Söndagen efter jul,

♦ Nyårsdagen,

♦ Söndagen efter nyår,

♦ Trettondedag jul,

♦ Palmsöndagen,

♦ Långfredagen,

♦ Påskdagen,

♦ Annandag påsk,

♦ Bönsöndagen,

♦ Kristi himmelsfärds dag,

♦ Söndagen före pingst,

♦ Midsommardagen,

♦ Johannes döparens dag,

♦ Alla helgons dag och

♦ Söndagen efter alla helgons dag

De fem sista är aktuella endast om helgdagen i fråga knyts till föregående och inte efterföljande söndag.

Överväganden

Utskottet delar motionärernas uppfattning att aspekter som variation, dynamik, delaktighet, relevans och lyhördhet är viktiga kvaliteter i Svenska kyrkans gudstjänstarbete. I likhet med Läronämnden menar utskottet emellertid att ideal som dessa redan idag har goda förutsättningar att få genomslag i gudstjänstlivet – bland annat genom den möjlighet till lokalt utformad gudstjänstplan som nu gällande Kyrkoordning talar om i 5 kap. 9 §. I den av domkapitlet utfärdade församlingsinstruktionen ges församlingen ett strategiskt verktyg att på ett långsiktigt och genomreflekterat sätt bygga inspirerande och livgivande gudstjänstgemenskaper som svarar mot lokala förutsättningar och önskemål.

Motionen identifierar således snarare en utmaning än ett problem – den utmaning det innebär för varje församling att ta vara på de möjligheter till ett rikt och varierat gudstjänstutbud som redan nuvarande regelverk medger.

Gudstjänstutskottet föreslår att Kyrkomötet avslår motionen.

Uppsala den 27 september 2007

På Gudstjänstutskottets vägnar

Glenn Håkansson

      Johan Dalman

Närvarande: Glenn Håkansson, ordförande, Ulla-Britt Emanuelsson, Gun Andersson, Anna Karin Hammar, Johan Åkesson, Mats Hagelin, Ingegerd Flock Andersson, Lisbet Båfält, Gerd Johansson, Anders Åkerlund, Fredrik Nilsson, Kerstin Hesslefors Persson, Kenth Billing, Christina Holmgren och Kaya Ålander.

Biskoparna Martin Lind och Caroline Krook har deltagit i utskottets överläggningar.

Bilaga 1

 

Kyrkomötet
Läronämndens yttrande
2007:14y
 
 

Alternativ till huvudgudstjänstens ordning
 

Läronämnden har getts tillfälle att yttra sig över motion 2007:19.

Läronämnden vill hålla fast vid den i kyrkoordningen angivna grundprincipen att huvudgudstjänst firas varje sön- och helgdag. Den nuvarande ordningen ger frihet att med domkapitlets tillstånd välja gudstjänstform och göra undantag från grundprincipen.

Uppsala den 22 augusti 2007

På Läronämndens vägnar

Anders Wejryd

      Ingemar Söderström

Närvarande: Ärkebiskop Anders Wejryd, ordförande, biskop Ragnar Persenius, biskop Martin Lind*, biskop Erik Aurelius, biskop Hans-Erik Nordin, biskop Claes-Bertil Ytterberg, biskop Sven Thidevall, biskop Antje Jackelén, biskop Carl Axel Aurelius, biskop Esbjörn Hagberg, biskop Tony Guldbrandzén, biskop Hans Stiglund, biskop Caroline Krook, Edgar Almén, Curt Forsbring, Cristina Grenholm, Karin Johannesson, Fredrik Lindström och Jesper Svartvik.

* Ej närvarande vid betänkandets slutjustering

Previous PageAlla betänkandenNext Page