Svenska kyrkans logotyp

Kyrkomötet - startsida
Skrivelser
Motioner
Betänkanden
Beslut
Frågor

 
Kyrkomötet
Ekumenikutskottets betänkande

2007:1
 
 
Kristen närvaro i Jerusalem
 

Sammanfattning

I detta betänkande behandlas motion 2007:4 som föreslår att Kyrkomötet beslutar att av Svenska kyrkans egna kapital tilldela Lutherska världsförbundet ett engångsanslag om 30 miljoner kronor till The Mount of Olives Housing Project att utbetalas i takt med planerad förbrukning och under aktiv bevakning av projektets fortskridande.

Utskottet bejakar intentionen i motionen. Situationen för den kristna minoriteten i Jerusalem är svår. Svenska kyrkan är den största medlemskyrkan i Lutherska världsförbundet. Svenska kyrkan har också ett djupt engagemang för fred och rättvisa i Mellanöstern och nära relationer till olika kristna kyrkor i området. Detta innebär att Svenska kyrkan bör stödja Lutherska världsförbundets lägenhetsprojekt på Olivberget med ett substantiellt bidrag. Det är av vikt att projektet kan realiseras snabbt. Ett engagemang i ett projekt av denna omfattning bör dock beredas av Kyrkostyrelsen och av Nämnden för internationell mission och diakoni. Utskottet föreslår därför att Kyrkomötet beslutar att uppdra åt Kyrkostyrelsen att skyndsamt slutföra beredningen av Svenska kyrkans deltagande i LVF:s Mount of Olives Housing Project och därefter besluta om former för ett substantiellt och ansvarsfullt engagemang från Svenska kyrkans sida, i enlighet med motionens intention och i den av motionären beskrivna omfattningen, för att säkerställa projektet. Utskottet föreslår samtidigt att motion 2007:4 avslås.

Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut

1. Kyrkomötet beslutar med anledning av motion 2007:4 att uppdra åt Kyrkostyrelsen att skyndsamt slutföra beredningen av Svenska kyrkans deltagande i LVF:s Mount of Olives Housing Project och därefter besluta om former för ett substantiellt och ansvarsfullt engagemang från Svenska kyrkans sida, i enlighet med motionens intention och i den av motionären beskrivna omfattningen, för att säkerställa projektet.

2. Kyrkomötet beslutar att motion 2007:4 avslås.

Redogörelse för ärendet

Motionen

Motion 2007:4 av Anna Karin Hammar, Kristen närvaro i Jerusalem

Kyrkomötet beslutar att av Svenska kyrkans egna kapital tilldela Lutherska världsförbundet ett engångsanslag om 30 miljoner kronor till The Mount of Olives Housing Project att utbetalas i takt med planerad förbrukning och under aktiv bevakning av projektets fortskridande.

Andra utskott

Budgetutskottet har yttrat sig över motion 2007:4 (B 2007:1y). Yttrandet bifogas som bilaga 1.

Utskottet

Bakgrund

The Mount of Olives Housing Project drivs av Lutherska världsförbundet (LVF) och dess kontor i Jerusalem i samarbete med Kejsarinnan Augusta Victorias stiftelse (KAVS), som ägare av marken, och Evangelisk-lutherska kyrkan i Jordanien och det Heliga Landet (ELCJHL), som representant för de lokala kristna. Svenska kyrkan har under ett flertal år varit engagerad i projektets tillblivelse. Lägenhetsprojektet är en reaktion på det faktum att antalet och andelen kristna i Jerusalem för varje år minskar. Antalet kristna i Jerusalem beräknas i dag uppgå till 10 000 av olika denominationer. Detta kan jämföras med att det år 1946 bodde 31 400 kristna i staden. Man befarar att antalet inom en snar framtid bara kommer att uppgå till 5 000, kanske färre, främst på grund av den politiska och säkerhetsmässiga situationen i området.

Hela det område på Olivberget som ägs av KAVS och där också Augusta Victoria sjukhuset är beläget är en av Jerusalems största sammanhängande markegendomar. Egendomen är belägen i det av Israel ensidigt annekterade Östra Jerusalem medan det internationella samfundet enligt internationell lag betraktar området som ockuperat. De israeliska myndigheterna ger mycket få byggnadstillstånd i det annekterade/ ockuperade Östra Jerusalem. Detta innebär att bostadsbristen är mycket svår. Den säkerhetsmur som byggs av Israel i området tvingar också många palestinier att bosätta sig i stadsdelen, då de förorter där de är bosatta kommit att hamna utanför muren. Flyttar de inte till Östra Jerusalem förlorar de rätten att vistas och arbeta där vilket skulle beröva dem deras försörjning. Detta är ytterligare en bidragande orsak till den ständigt växande bostadsbristen i området. Många tvingas att flytta till Västbanken men många väljer också att emigrera. Emigrationen har sina främsta orsaker i svårigheter att hitta försörjning samt det oroliga politiska läget. Det är också tydligt att det främst är de som företräder de s.k. aktiva åldrarna som lämnar staden.

Den kyrka som Svenska kyrkan främst samverkar med i området, ELCJHL, menar att det är av största vikt att Jerusalem kan behålla sin kristna minoritet, dels för att stadens religiösa mångfald skall bevaras, dels för att detta är en garant för att staden skall kunna vara en viktig symbol för fred och samexistens mellan de tre monoteistiska religionerna. Det är också av vikt att de kristna kan bo kvar i staden för att de kristna heliga platserna inte skall bli museer utan insatta i sitt sammanhang av levande kristna lokalförsamlingar. ELCJHL menar också att den arabisk-kristna minoriteten fungerar som en förmedlande länk och viktig dialogpart i strävandena att skapa fred i Israel/Palestina. Kristna palestinier är vidare en viktig röst i byggandet av den palestinska staten, då denna grupp företräder visionen av en palestinsk stat med en öppen sekulär identitet där olika religioner lever sida vid sida i respekt för varandra. Kyrkoledare i området liksom Kyrkornas världsråd och LVF är eniga i sin bedömning att detta tillsammans gör att det är viktigt att kristna bereds möjlighet att bo kvar i Jerusalem.

The Mount of Olives Housing Project planerar att bygga 84 lägenheter till en projekterad kostnad av 8 265 000 amerikanska dollar (cirka 60 000 000 kronor). Summan innefattar själva planerings- och byggkostnaden men inte kostnaden för marken. Denna ställs till förfogande av KAVS och LVF. Lägenhetsprojektet leds av LVF Jerusalems Land Commitee med representanter för LVF, ELCJHL och från Norge och Tyskland. En Mount of Olives Advisory Committe håller på att formas och Svenska kyrkan har beretts möjlighet att delta i denna genom utrikeschefen. Kostnaden för projektet förväntas bäras av gåvor från i första hand lutherska kyrkor i Europa och USA. Utöver ett bidrag av insamlade medel på 400 000 amerikanska dollar från Evangelisk-lutherska kyrkan i Amerika (ELCA), har norska UD genom den norska ekumeniska Olivbergsstiftelsen satsat mellan en och två miljoner norska kronor till projekteringsfasen. Lägenheterna kommer att hyras ut till enskilda kristna och familjer till hyror under marknadsnivån men ändå till priser så att fastigheterna kommer att bära sina egna driftskostnader. Projektet planeras i fyra steg; 1. Förberedande planering, tillståndsgivning och infrastrukturanslutningar. 2. Fyra hus om 28 lägenheter färdigställs. 3. Fyra hus om 35 lägenheter färdigställs. 4. Fyra hus om 21 lägenheter och ett allaktivitetshus färdigställs. Respektive steg påbörjas i förhållande till befintlig finansiering. Kommunen har gett ett underhandsbesked om att byggnadstillstånd är möjligt att få. Man planerar att sätta spaden i jorden för projektet under senare delen av år 2008 eller början av 2009. Lägenhetsprojektet är vidare en del i en större plan att utveckla markegendomen på Olivberget med ett sportcenter och ett utbildningscenter. Dessa är tänkta att vara viktiga mötesplatser för alla som bor i Östra Jerusalem – inte bara för dem med kristen bekännelse. Sportcentret och utbildningscentret finansieras genom amerikanska respektive tyska intressenter.

LVF har 140 medlemskyrkor varav Svenska kyrkan är den största. Svenska kyrkan har allt sedan LVF bildades sett organisationen som en viktig ekumenisk samarbetspart och plattform för sitt engagemang i frågor rörande kyrkosamverkan, utvecklingssamarbete, freds- och försoningsfrågor samt påverkansarbete. LVF:s kontor i Jerusalem har alltsedan det öppnades 1948, som det första lokalkontoret inom LVF Department for World Service, arbetat med och för de palestinska flyktingarna. Ett av de viktigaste exemplen på detta arbete är Augusta Victoria sjukhuset som sedan 1950 administreras av LVF och som enda sjukhus för palestinska flyktingar erbjuder specialistsjukvård inom bl.a. områdena onkologi och barndialys. Arbetet sker i samverkan med FN:s organ för palestinska flyktingar, UNRWA. Svenska kyrkan är representerad i sjukhusets styrelse genom tidigare generalsekreteraren Leni Björklund. Svenska kyrkan bidrar till sjukhuset genom insamlade medel med 2 300 000 kronor i 2007 års budget. Svenska kyrkan bidrar vidare med 1 000 000 kronor till LVF Jerusalems yrkesutbildningsprogram. Av denna summa finansieras 600 000 genom Sidabidrag.

KAVS, som alltså är ägare till markegendomen på Olivberget, räknar sin historia tillbaka till det pilgrimshärbärge som tyske kejsaren Wilhelm II lät grunda 1898. Detta härbärge utvecklades sedan till sjukhuset som nämnts ovan. Himmelsfärdskyrkan på området är i dag en del av den tyskspråkiga lutherska församlingens arbete i Jerusalem.

Tidigare behandling

Kyrkomötet 2006 behandlade två motioner om Svenska kyrkans engagemang för fred och rättvisa i Mellanöstern (Mot 2006:17, Mot 2006:41, Eu 2006:5). Motionerna föreslog bl.a. att resurser skulle ställas till förfogande för Svenska kyrkans stöd för fredsarbetet, teologisk reflektion samt humanitärt arbete i Mellanöstern. Ekumenikutskottet yttrade att det är av största vikt att Svenska kyrkan fortsätter att stödja grupper i Mellanöstern som arbetar för fred och försoning. Utskottet föreslog dock att motionerna skulle avslås då resurser för det som motionerna avsåg redan fanns i mål och rambudget. Mot detta förslag till beslut reserverade sig Lars Stjernkvist m.fl. till förmån för punkt två i motion 2006:41, att Kyrkomötet skulle uppdra åt Kyrkostyrelsen att i samarbete med andra kyrkor och organisationer intensifiera Svenska kyrkans humanitära arbete i Mellanöstern, inklusive arbetet att häva ockupationen av Palestina och för en rättvis fred i Mellanöstern. Kyrkomötet beslutade i enlighet med reservanternas förslag.

Överväganden

Utskottet menar att motionens förslag väl stämmer överens med Kyrkomötets beslut 2006 att i samarbete med andra kyrkor och organisationer intensifiera Svenska kyrkans humanitära arbete i Mellanöstern. Ett substantiellt ekonomiskt bidrag till Lutherska världsförbundets (LVF) The Mount of Olives Housing Project skulle vara att på ett tydligt sätt gå från ord till handling i relation till det ovan relaterade kyrkomötesbeslutet 2006 § 101.

Situationen för den kristna minoriteten i Jerusalem är svår. Om LVF:s lägenhetsprojekt kunde bli verklighet inom en snar framtid skulle det inte bara innebära en konkret förbättring av många enskildas och familjers levnadsomständigheter. Lägenhetsprojektet måste också betraktas som en viktig symbol för att det, trots den svåra situation som råder i Östra Jerusalem, finns hopp om en framtid. Utskottet anser att detta kan vara av betydelse också för många kristna i hela Mellanöstern. Utskottet gör bedömningen att ett substantiellt bidrag till LVF:s lägenhetsprojekt bör komma till stånd så att byggnationen kan inledas så snart som möjligt.

Svenska kyrkan är den största medlemskyrkan inom LVF. Utskottet har tolkat informationen om LVF:s lägenhetsprojekt så, att man räknar med generösa bidrag från medlemskyrkorna i LVF. Utskottet menar att detta bör betyda att Svenska kyrkan bidrar med ett för lägenhetsprojektets realiserande avgörande belopp. Denna uppfattning understryks också av Svenska kyrkans mångfacetterade och mångåriga engagemang för fred och rättvisa i området liksom vår kyrkas nära relationer till olika kristna kyrkor där, inte minst relationen till Evangelisk lutherska kyrkan i Jordanien och det Heliga landet (ELCJHL). Svenska kyrkan har också hitintills tagit aktiv del i planeringen av lägenhetsprojektet.

Utskottet har övervägt om det finns alternativa finansieringsformer för ett avgörande bidrag inom en snar framtid från Svenska kyrkan till LVF:s lägenhetsprojekt. Utskottet gör bedömningen att sannolikheten är liten att på kort tid finna finansiering genom Sida-medel. Detta på grund av omstruktureringen av det svenska biståndet och osäkerheten om dess framtida konkreta inriktning. Utskottet gör också bedömningen att ett bidrag av den storlek som behövs för att säkra projektet knappast kan komma till stånd inom rimlig tid genom insamlade medel. Utskottet instämmer i Budgetutskottets yttrande att bidraget kan och ska inrymmas i verksamheten på den nationella nivån utan att möjligheterna att genomföra annan planerad verksamhet därmed minskas och utan att medel som insamlats till andra ändamål tas i anspråk.

Utskottet vill understryka motionens intention att ett bidrag till projektet från Svenska kyrkan skall ske under aktiv bevakning av projektets fortskridande. Utskottet konstaterar att detta på ett betryggande sätt bör kunna ske genom den kompetens som finns på den nationella nivån när det gäller projekthantering i samverkan med kyrkor och organisationer. Utskottet erfar också att Svenska kyrkan erbjudits representation i de sammanhang där man ansvarar för lägenhetsprojektet.

Utskottet vill citera följande ur Budgetutskottets yttrande i anledning av motion 2007:4

”Budgetutskottet delar motionärens bedömning att projektet är angeläget. Ett beslut om deltagande i Mount of Olives Housing Project från Svenska kyrkans sida brådskar. Samtidigt anser Budgetutskottet att ett deltagande i ett projekt av denna typ och omfattning först måste beredas av Kyrkostyrelsen och också av Nämnden för internationell mission och diakoni. Ett deltagande i projekt av den omfattning som här föreslås måste integreras i den nationella nivåns verksamhet och detta kan inte göras utan att de verkställande organen ges möjlighet att bereda frågan.”

Utskottet vill vidare peka på motion 2007:45 som behandlas i betänkandet Eu 2007:5. Motionen föreslår en långsiktig satsning på bildning och utbildning inom Svenska kyrkan om konflikterna i Mellanöstern med särskild tonvikt på konflikten mellan Palestina och Israel samt att Svenska kyrkan särskilt skall uppmärksamma situationen för de kristna i Mellanöstern. Utskottet menar att ett omfattande ekonomiskt engagemang från Svenska kyrkans sida i LVF:s lägenhetsprojekt på Olivberget borde kombineras med en informations- och utbildningssatsning om projektet för att öka kunskapen om och engagemanget för dessa frågor i Svenska kyrkan.

Utskottet bejakar intentionen i motion 2007:4 men menar att ett engagemang i ett projekt av denna omfattning bör beredas av Kyrkostyrelsen och av Nämnden för internationell diakoni och mission. Utskottet föreslår därför med anledning av motion 2007:4 att Kyrkomötet beslutar att uppdra åt Kyrkostyrelsen att skyndsamt slutföra beredningen av Svenska kyrkans deltagande i LVF:s Mount of Olives Housing Project och därefter besluta om former för ett substantiellt och ansvarsfullt engagemang från Svenska kyrkans sida i enlighet med motionens intention och i den av motionären beskrivna omfattningen för att säkerställa projektet. Utskottet föreslår samtidigt att motionen 2007:4 avslås.

Uppsala den 28 september 2007

På Ekumenikutskottets vägnar

Angela Boëthius

      Peter Lindvall

Närvarande: Angela Boëthius, ordförande, Inger Olander, Bengt-Åke Gustafsson, Inger Svensson, Agneta Brendt, Solveig Thorkilsson, Anna Lena Wik-Thorsell, Margareta Nisser-Larsson, Inga Alm, Erik A Egervärn, Christina Andersson, Birgitta Wrede, Anders Novak, Margareta Nybelius och Anki Erdmann.

Biskoparna Carl Axel Aurelius och Erik Aurelius har deltagit i utskottets överläggningar.

Bilaga 1

 

Kyrkomötet
Budgetutskottets yttrande
2007:1y
 
 

Kristen närvaro i Jerusalem
 

Till Ekumenikutskottet

Budgetutskottet har getts tillfälle att yttra sig över motion 2007:4 Kristen närvaro i Jerusalem. Vårt yttrande avser betydelsen för verksamhetsinriktningen och behovet av resurser.

Ett deltagande i Mount of Olives Housing Project har ingen direkt inverkan på verksamhetsinriktningen eller målformuleringar för den nationella nivån och Budgetutskottet har inte några invändningar på denna grund.

Budgetutskottet delar motionärens bedömning att projektet är angeläget. Ett beslut om deltagande i Mount of Olives Housing Project från Svenska kyrkans sida brådskar. Samtidigt anser Budgetutskottet att ett deltagande i ett projekt av denna typ och omfattning först måste beredas av Kyrkostyrelsen och också av Nämnden för internationell mission och diakoni. Ett deltagande i projekt av den omfattning som här föreslås måste integreras i den nationella nivåns verksamhet och detta kan inte göras utan att de verkställande organen ges möjlighet att bereda frågan.

Budgetutskottet menar därför att Ekumenikutskottet, om det anser att intentionerna i motionen skall följas, bör föreslå Kyrkomötet besluta att Kyrkostyrelsen med anledning av motion 2007:4 ges i uppdrag att slutföra beredningen av deltagande i projektet och därefter besluta om former och omfattning för ett rimligt och ansvarsfullt engagemang från Svenska kyrkans sida. Efter Kyrkomötets behandling av motion 2007:4 om deltagande i Mount of Olives Housing Project anser Budgetutskottet att deltagandet kan och skall inrymmas i verksamheten på den nationella nivån utan att möjligheterna att genomföra annan planerad verksamhet därmed minskas och utan att medel som insamlats för andra ändamål tas i anspråk. Budgetutskottet anser därför inte att ett beslut om uppdrag till Kyrkostyrelsen enligt ovan medför att något av förslagen till beslut i årets Mål- och rambudgetskrivelse KsSkr 2007:1 behöver ändras.

Budgetutskottet är dock medvetet om att projektet är omfattande och kommer att pågå ett antal år och att ett svenskt deltagande kan komma att medföra kostnader redan under 2007. Men det är omöjligt att redan nu bedöma när kostnader för projektet kommer att uppstå och det är därför inte heller rimligt att redan i årets kostnads- och planeringsramar ange något belopp för deltagande i projektet. Kyrkostyrelsen förväntas redovisa för Kyrkomötet hur ett eventuellt uppdrag slutförts i 2008 års redovisning av sin behandling av Kyrkomötets ärenden. Hur ett deltagande sedan påverkar den nationella nivåns ekonomiska resultat och resursbehov i framtida kostnadsramar kommer att framgå för Kyrkomötet av årsredovisningen rörande 2007 och 2008 års verksamhet och i Mål- och rambudgetskrivelsen för åren 2009 och därefter.

Uppsala den 27 september 2007

På Budgetutskottets vägnar

Marianne Kronberg

      David Axelson-Fisk

Närvarande: Marianne Kronberg, ordförande, Kenneth Åberg, Monica Lago, Lars Starkerud, Birger Wernersson, Britas Lennart Eriksson, Sven Esplund, Thomas Jönsson, Stefan Jonäng, Mats Lindblad, Ulla Samuelsson, Ulla Dahlberg, Bertil Persson, Gustav Thorstensson och Ingemar Karlén.

Biskop Esbjörn Hagberg har deltagit i utskottets överläggningar.

Previous PageAlla betänkandenNext Page