|
|
|
Kyrkomötet
Ekonomi- och egendomsutskottets betänkande
2007:5
|
|
|
Egendomsnämndernas samarbetsorgan (ENSO)
|
|
Sammanfattning
Betänkandet behandlar en motion som begär en utredning om möjligheten att göra Egendomsnämndernas samarbetsorgans (ENSO) till ett formellt organ inom Svenska kyrkan. Utskottet menar att ENSO och andra samarbetsorgan fyller viktiga funktioner inom kyrkan men att en utredning inte är motiverad. Utskottet föreslår avslag på motionen.
Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut
Kyrkomötet beslutar att avslå motion 2007:66.
Redogörelse för ärendet
Motionen
Motion 2007:66 av Kerstin Larsson och Sven-E Kragh om Egendomsnämndernas samarbetsorgan (ENSO)
Kyrkomötet beslutar att ge Kyrkostyrelsen i uppdrag att utreda möjligheterna för Egendomsnämndernas samarbetsorgan (ENSO) att utgöra ett formellt organ inom Svenska kyrkan.
Utskottet
Bakgrund
Allmänt om Svenska kyrkans nationella nivå
Bestämmelser om Svenska kyrkans nationella nivå finns i kyrkoordningens fjärde avdelning. I 10 kap. kyrkoordningen anges vilka nämnder och andra organ som skall finnas vid sidan av Kyrkostyrelsen. I 12 kap. 1 § anges att Kyrkostyrelsen ”skall uppmärksamt följa de frågor som kan inverka på den nationella nivåns ekonomiska ställning”. Av 10 kap. 3 § framgår att Kyrkostyrelsen svarar för det kyrkliga utjämningssystemet.
Kyrkostyrelsen har möjlighet att på eget initiativ inrätta utskott eller andra typer av organ.
Särskilt om prästlönetillgångarna
Kyrkostyrelsen tillsatte i maj 2005 en utredning med syfte att bl.a. ”belysa möjligheterna att driva en rationell förvaltning för framtiden. Utredningen skall omfatta juridiska, ekonomiska, affärsmässiga, skattemässiga och redovisningsmässiga förutsättningar för förvaltningen. Utredningen skall redovisa möjligheterna enligt nuvarande regler samt de eventuella förändrade ramar för förvaltningen som skulle kunna behövas för att åstadkomma en effektiv förvaltning för framtiden, t.ex. kontakter med lagstiftaren, kyrkoordningsändringar, förmögenhetsdispositioner.
Utredningsinitiativet välkomnades av Ekonomi- och egendomsutskottet, som konstaterade att det är ”glädjande att utredningen har fått ett brett uppdrag som syftar till att analysera alla väsentliga aspekter av kyrkans förvaltarskap rörande dessa tillgångar. Utskottet önskar att denna utredning får högsta tänkbara prioritet både när det gäller Kyrkostyrelsens uppmärksamhet och när det gäller resurser.” (EE 2005:8)
Utredaren, Gunnar Samuelsson, presenterade i december 2006 sina slutsatser (SKU 2007:1). Utredningen har remitterats till församlingar och stift. Sista dag för remissyttranden var den 10 maj 2007.
Kyrkostyrelsens arbetsutskott konstaterade vid sitt sammanträde den i maj 2007 att ”det inte föreligger några förutsättningar för en skrivelse i ärendet [SKU 2007:1] till årets kyrkomöte”. Arbetsutskottet beslöt att överlämna frågan för fortsatt beredning till kyrkokansliet.
Överväganden
Ekonomi- och egendomsutskottet menar att det är av stor vikt att den kompetens som finns inom Svenska kyrkan tas tillvara. Egendomsnämndernas samarbetsorgan (ENSO) och andra samverkansformer behövs och erkänns för det stora och viktiga bidrag de ger till kyrkans väl. Utskottet bejakar motionärernas synpunkt att det faktum att ”ENSO har bildats på frivillig väg och att organisationen har en regelbunden och aktiv verksamhet visar att ett behov finns för dess existens”. Utskottet menar dock att det inte är nödvändigt att särskilt utreda rollen för ENSO och att det faktum att Kyrkostyrelsen ännu inte redovisat utredningen om prästlönetillgångarna för Kyrkomötet ytterligare talar för att motionen bör avslås. Utskottet anser således att motion 2007:66 bör avslås.
Uppsala den 26 september 2007
På Ekonomi- och egendomsutskottets vägnar
Stig Eriksson
Närvarande: Stig Eriksson, ordförande, Ann-Marie Hallin, Leif Nilsson, Ingrid Karlsson, Sigvard Olsson, Christina Gyberg, Jan Nilsson, Ingvar Eriksson, Karin Perers, Sten Persson, Christer Mohlin, Bo Lindell, Kurt Hedman, Runar Patriksson och Gunilla Johansson.
Biskop Tony Guldbrandzén har deltagit i utskottets överläggningar.   
|