Svenska kyrkans logotyp

Kyrkomötet - startsida
Skrivelser
Motioner
Betänkanden
Frågor
Beslut

 
Kyrkomötet
Motion 2006:14
av Staffan Holmgren m.fl.
 
 
Upphävande av kyrkoordningens bestämmelse om arbetsgivarorganisation
 

Förslag till kyrkomötesbeslut

Kyrkomötet beslutar att upphäva 34 kap. 6 § kyrkoordningen angående arbetsgivarorganisation.

Motivering

I kyrkoordningens 34 kap. 6 § stadgas att det är Svenska kyrkans församlingsförbund som skall företräda församlingar, samfälligheter, stift och nationella nivån som arbetsgivare i frågor om kollektivavtal och tvister m.m. rörande kollektivavtal. Det finns en historisk förklaring till detta obligatorium, vilket framgår av Tillsyns- och uppdragsutskottets betänkande 2002:1 i anledning av en motion om slopat obligatorium:

Bl.a. pekade utskottet på att det i utredningsarbetet om kyrkoordningen angavs i det s.k. ”prästpaketet” ett antal inomkyrkliga villkor för att ha ett samlat arbetsgivarskap för samtliga arbetstagare verksamma hos församlingarna. De olika delarna i den samlade lösningen syftade till ett bibehållande av Svenska kyrkans episkopala struktur även när kyrkoherdar och komministrar fullt ut är lokalt anställda. Församlingsförbundets ställning som i kyrkoordningen reglerad företrädare för de kyrkliga arbetsgivarna var ett av villkoren i den samlade lösningen.

– – –

Frågan om Församlingsförbundet som obligatorisk företrädare för de kyrkliga arbetsgivarna har tagits upp i flera motioner av delvis samma ledamöter vid 1999 och 2000 års kyrkomöten. Samtliga motioner har avslagits. Tillsyns- och uppdragsutskottet framhöll i betänkandet TU 2000:2 att det lokala inflytandet över lönesättningen ökar även om inte församlingen/samfälligheten ges frihet att själv löneförhandla. "För den samlade lösningen rörande prästanställningen är frågan om lönebildningen för prästerna inte oväsentlig."

Som framgår av citatet från TU 2002:1 var en stor del av utskottets argumentation hänvisningen till det s.k. prästpaketet och löneförhandlingarna på stiftsförbundsnivå för präster. Denna förhandlingsordning har numera upphört och Församlingsförbundet har delegerat alla icke centrala förhandlingar till lokal arbetsgivarnivå.

Alla arbetsgivare inom Svenska kyrkan på lokal nivå är med ett enda undantag fortfarande medlemmar i Församlingsförbundet. Kyrkoordningsbestämmelsen reglerar inte heller medlemskapet i förbundet utan enbart rätten att företräda arbetsgivarna i kollektivavtalsförhandlingar. Det har emellertid visat sig möjligt för en arbetsgivare inom Svenska kyrkan att tillhöra en annan arbetsgivarorganisation och låta denna organisation företräda arbetsgivaren i kollektivavtalsförhandlingar. Kyrkoordningsbestämmelsen saknar således rättslig giltighet. Den fria organisationsrätten i Sverige väger tyngre.

Bestämmelsen fyllde en viktig uppgift i samband med att Svenska kyrkan fick ny struktur. Nu torde tiden vara mogen att ta bort denna tveksamma bestämmelse. I stället blir det en utmaning för Församlingsförbundet att vara så framgångsrik som förhandlare att man behåller sina medlemmar och därmed också kan fortsätta att teckna kollektivavtal för det helt övervägande antalet arbetsgivare inom Svenska kyrkan.

Göteborg, Borås, Uppsala och Falun den 18 juli 2006

Staffan Holmgren Jan G Nilsson Key Lundegård

Kristina Lundgren

Previous PageAlla motionerNext Page