Svenska kyrkans logotyp

Kyrkomötet - startsida
Skrivelser
Motioner
Betänkanden
Frågor
Beslut
Sök
 

Snabbprotokoll

Kyrkorättsutskottets betänkande 2005:2
Begravningsverksamhet

Redogörelse för ärendet

Motion 2005:6 av Åsa Ek berör frågan om kostnaden för transport vid begravning.

Motion 2005:85 av Juhani Rantanen tar upp frågan om begravning av kvarlevor efter den så kallade rashygieniska forskningen.

Motion 2005:99 av Erna Arhag behandlar utvärdering av begravningsombudens uppgifter.

Utskottet

Beträffande motion 2005:6 anser utskottet att de problem som motionären tar upp är en fråga av inomkyrklig natur som inte bör lösas med en finansiering genom begravningsavgiften. Vidare anser utskottet att de ekonomiska konsekvenserna är svåra att överblicka.

Vad avser motion 2005:85 delar utskottet motionärens uppfattning att ett värdigt omhändertagande av de mänskliga kvarlevor, som förvaras på museer och institutioner runt om i Sverige, är av stort värde. Utskottet anser dock att de frågor motionen väcker bör sättas in i ett vidare perspektiv.

Beträffande motion 2005:99 konstaterar utskottet att 2004 års Kyrkomöte avslog en motion med i princip likalydande innehåll. Utskottet anser att inget nytt i sak tillförts ärendet sedan förra årets Kyrkomöte.

Förslag till beslut

Utskottet föreslår Kyrkomötet att

1. avslå motion 2005:6

2. med anledning av motion 2005:85 ge Kyrkostyrelsen i uppdrag att bevaka de frågor som behandlats i utskottets betänkande och ta de initiativ som kan behövas.

3. avslå motion 2005:99.

Beslut

Kyrkomötet beslutade att bifalla utskottets förslag, punkt 3 efter votering.

Previous PageTable Of ContentsNext Page


TillbakaUpp