Svenska kyrkan, Pressmeddelanden
Svenska kyrkans logotyp

Kyrkomötet - startsida
Skrivelser
Motioner
Betänkanden
Frågor
Beslut
Sök
 

Tillsyns- och
uppdragsutskottets betänkande
2005:1
Prövning av begäran att utfå handlingar

Kyrkomötet

TU 2005:1

Sammanfattning

Kyrkostyrelsens skrivelse 2005:11 avsnitt 5 Prövning av begäran att utfå handlingar har hänvisats till Tillsyns- och uppdragsutskottet. Kyrkostyrelsen föreslår ändringar i kyrkoordningen som innebär att domkapitlet skall självt pröva frågor om utlämnande av handlingar som hör till dess verksamhet. Biskopen skall göra motsvarande prövning beträffande handlingar som hör till dennas verksamhet. Domkapitlet får delegera beslutsfattandet till ordföranden, vice ordföranden och sekreteraren. Utskottet föreslår att ändringarna antas.

Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut

Kyrkomötet beslutar att med anledning av Kyrkostyrelsens skrivelse 2005:11 avsnitt 5 anta Kyrkostyrelsens förslag till ändringar i 9 och 53 kap. kyrkoordningen enligt bilaga 1.

Redogörelse för ärendet

Skrivelsen

Kyrkostyrelsens skrivelse 2005: 11 avsnitt 5 Prövning av begäran att utfå handlingar

Kyrkomötet beslutar att anta Kyrkostyrelsens förslag till ändringar i 9 och 53 kap. kyrkoordningen (bilaga 1).

Andra utskott

Från Kyrkorättsutskottet har inhämtats ett yttrande, Kr 2005:5y. Detta är fogat till betänkandet som bilaga 2.

Utskottet

Bakgrund

Med bifall till Tillsyns- och uppdragsutskottets förslag i betänkandet Verksamhetsberättelse år 2003 för Svenska kyrkans överklagandenämnd (TU 2004:8) beslutade Kyrkomötet 2004 att med anledning av Överklagandenämndens verksamhetsberättelse uppdra åt Kyrkostyrelsen att göra en översyn av kyrkoordningens bestämmelser om prövning av begäran att utfå handlingar i enlighet med vad utskottet anfört (KmSkr 2004:12).

Nämnden pekade i verksamhetsberättelsen på att vissa ärenden som behandlas av domkapitlet kan innehålla känsliga uppgifter om personliga förhållanden. Enligt gällande bestämmelser kan prövningen av begäran att utfå handlingar med sådana uppgifter hamna hos stiftsstyrelsen såsom företrädare för den juridiska personen stiftet. Nämnden menade att detta innebär att för enskilda personer känsliga uppgifter kommer att spridas till ytterligare ett antal personer, vilka efter beslut i sekretessfrågan inte har något med ärendet att göra. Enligt Överklagandenämnden borde det ske en begränsning av den krets som får del av sekretessbelagda uppgifter. Det borde därför övervägas att låta domkapitlet självt pröva frågor om utlämnande av handlingar i ärenden som handläggs i domkapitlet.

Tillsyns- och uppdragsutskottet anförde i sitt betänkande att det fanns goda skäl att överväga en ändring på det sätt som Överklagandenämnden hade föreslagit och med de motiv som nämnden redovisat.

Med anledning av Kyrkomötets utredningsuppdrag har frågan behandlats i en av kyrkokansliet utarbetad promemoria. Samtliga stift, ett antal församlingar/samfälligheter, Svenska kyrkans överklagandenämnd och Svenska kyrkans Församlingsförbund har beretts tillfälle att yttra sig över denna. De förslag som Kyrkostyrelsen nu lägger fram i sin skrivelse bygger på denna promemoria samt på de synpunkter och förslag som framkommit under remissbehandlingen. Till sistnämnda kategori hör förslag att även biskopen bör ges möjlighet att själv pröva frågor om utlämnande av handling i ärende som faller under biskopens självständiga ansvarsområde samt att möjligheten för domkapitlet att delegera beslutsfattande i frågor om utlämnande av handling utsträcks att gälla även domkapitlets sekreterare.

Kyrkostyrelsen föreslår alltså att domkapitlet skall självt pröva frågor om utlämnande av handlingar enligt 53 kap. i de fall begäran om utlämnande avser handlingar som hör till dess verksamhet. På samma sätt skall biskopen pröva dessa frågor när begäran avser en handling som hör till dennas verksamhet. Vidare möjliggörs för domkapitlet att delegera beslutsfattande i frågor om utlämnande av handling till ordföranden, vice ordföranden och sekreteraren.

Överväganden

Kyrkostyrelsens förslag är resultatet av det utredningsuppdrag som Kyrkomötet 2004 beslutade om i enlighet med utskottets förslag i betänkandet TU 2004:8. Anledning till detta förslag var synpunkter framförda av Överklagandenämnden i dess verksamhetsberättelse år 2003. Utskottet konstaterar att det förslag till ändrade bestämmelser som Kyrkostyrelsen nu lägger fram nära ansluter till vad nämnden förordat i fråga om domkapitlets rätt att självt pröva frågor om utlämnande av handling. Bestämmelserna om rätt för biskopen att pröva frågor om utlämnande när det gäller handlingar som hör till dennas verksamhet samt om vissa delegationsmöjligheter har sin grund i synpunkter framförda vid remissbehandlingen.

En utförlig redovisning av bakgrunden till och innebörden av förslaget har lämnats i föregående avsnitt. Kyrkorättsutskottet har i sitt yttrande förklarat sig ur kyrkorättslig synpunkt inte ha något att erinra mot förslaget. Inte heller Tillsyns- och uppdragsutskottet har någon erinran utan tillstyrker Kyrkostyrelsens förslag.

Uppsala den 30 september 2005

På Tillsyns- och uppdragsutskottets vägnar

Erna Arhag

    Gunnar Samuelsson

Närvarande: Erna Arhag, ordförande, Gunborg Engman-Ericsson, Sven Håkansson, Ingrid Emanuelson, Göte Karlsson, Sigvard Raask, Kerstin Linder, Sten Bergström, Lisbeth Göranson, Anna-Lena Forsdahl, Alf Sigling, Hans-Olof Andrén, Carina Etander Rimborg, Marianne Kronbäck och Åke Blomqvist.

Biskoparna Anders Wejryd och Christina Odenberg har deltagit i utskottets överläggningar.

Bilaga 1
Ändringar i kyrkoordningen

I kyrkoordningen (SvKB 1999:1) skall 9 kap. 5b § och 53 kap. 10 § ha följande lydelse.

Nuvarande lydelse

Föreslagen lydelse

9 kap. Domkapitlet

5 b § Beträffande ärenden enligt 31 kap. 11–14 §§, 32 kap. 11–14 §§, 34 kap. 9, 10 och 14 §§, 57 kap. 8–18 §§ och 58 kap. får delegation ske bara på det sätt som anges i andra stycket.

    Domkapitlet får uppdra åt

    1. ordföranden eller vice ordföranden att slutligt avgöra ärenden enligt 31 kap. 11 § 2 och 3 samt 32 kap. 11 § 2 och 3,

    2. en grupp bestående av ordföranden eller vice ordföranden och ytterligare minst två av domkapitlets ledamöter att besluta i ärenden enligt 34 kap. 9, 10 eller 14 §§. Gruppen får endast fatta beslut om samtliga är ense,

    3. ordföranden, vice ordföranden, den ledamot som är eller har varit ordinarie domare eller den ledamotens ersättare att beträffande ärenden enligt 31 kap. 11–14 §§, 32 kap. 11–14 §§, 57 kap. 8–18 §§ och 58 kap. fatta sådana beslut som inte innefattar ett slutligt avgörande av ärendet, eller som innebär att ärendet inte skall prövas i sak, och

    4. den som var ordförande att besluta om rättelse enligt 57 kap. 18 § och 58 kap. 16 §.

5 b § Beträffande ärenden enligt 31 kap. 11–14 §§, 32 kap. 11–14 §§, 34 kap. 9, 10 och 14 §§, 53 kap. 10 §, 57 kap. 8–18 §§ och 58 kap. får delegation ske bara på det sätt som anges i andra stycket.

    Domkapitlet får uppdra åt

    1. ordföranden eller vice ordföranden att slutligt avgöra ärenden enligt 31 kap. 11 § 2 och 3 samt 32 kap. 11 § 2 och 3,

    2. en grupp bestående av ordföranden eller vice ordföranden och ytterligare minst två av domkapitlets ledamöter att besluta i ärenden enligt 34 kap. 9, 10 eller 14 §§. Gruppen får endast fatta beslut om samtliga är ense,

    3. ordföranden, vice ordföranden, den ledamot som är eller har varit ordinarie domare eller den ledamotens ersättare att beträffande ärenden enligt 31 kap. 11–14 §§, 32 kap. 11–14 §§, 57 kap. 8–18 §§ och 58 kap. fatta sådana beslut som inte innefattar ett slutligt avgörande av ärendet, eller som innebär att ärendet inte skall prövas i sak,

    4. ordföranden, vice ordföranden och sekreteraren att fatta beslut i fråga om utlämnande av handling enligt 53 kap. 10 §, och

    5. den som var ordförande att besluta om rättelse enligt 57 kap. 18§ och 58 kap. 16 §.

53 kap. Offentlighet för handlingar

10 § Ett önskemål enligt 9 § skall prövas av den juridiska person som förvarar handlingen.

 

    I fråga om handlingar som hör till domkapitlets verksamhet skall dock prövningen ske av domkapitlet. I fråga om handlingar som hör till biskopens verksamhet enligt 8 kap. 1  § skall prövningen ske av biskopen.

    Om en viss befattningshavare enligt arbetsordning eller särskilt beslut svarar för vården av en handling, är det i första hand han eller hon som skall pröva om handlingen kan lämnas ut.

    I tveksamma fall eller om han eller hon vägrar att lämna ut handlingen eller del av den, skall frågan om utlämnande hänskjutas till den juridiska personen, om den som har framställt önskemålet begär det.

    Den som har framställt önskemålet skall underrättas om att ett sådant hänskjutande kan begäras och att ett beslut av den juridiska personen krävs för att överklagande skall kunna ske.

    I tveksamma fall eller om han eller hon vägrar att lämna ut handlingen eller del av den, skall frågan om utlämnande hänskjutas till den juridiska personen, domkapitlet eller biskopen om den som har framställt önskemålet begär det.

    Den som har framställt önskemålet skall underrättas om att ett sådant hänskjutande kan begäras och att ett beslut av den juridiska personen, domkapitlet eller biskopen krävs för att överklagande skall kunna ske.

___________________

Dessa bestämmelser träder i kraft den 1 januari 2006.

Kyrkorättsutskottets yttrande

2005:5y

KsSkr 2005:11, avsnitt 5. Prövning av begäran att utfå handlingar

Till Tillsyns- och uppdragsutskottet

Kyrkorättsutskottet har getts tillfälle att yttra sig över Kyrkostyrelsens skrivelse 2005:11, avsnitt 5 Prövning av begäran att utfå handlingar.

Till grund för bestämmelserna om offentlighet för allmänna handlingar som förvaras hos svenska kyrkan ligger den statliga offentlighetsprincipen. I 53 kap. 10 § kyrkoordningen sägs att den juridiska person som förvarar en handling också skall pröva frågan om dess utlämnande. Den gällande ordningen, där stiftsstyrelsen har att pröva frågor om utlämnande av handlingar även från domkapitlet och biskopen, är ur rättslig synpunkt korrekt. Inom stiftets verksamhet tillkommer dock det faktum att domkapitlet hanterar känsliga ärenden där det är angeläget att handlingar inte sprids i en större grupp. Ledamöterna i domkapitlet avlägger dessutom en försäkran att inte yppa något som förekommit i kapitlet. Att, utifrån det förhållandet, lämna frågan om prövning att utlämna handlingar till stiftsstyrelsen får anses strida mot kyrkorätten och intentionerna med stiftsorganens uppgifter. Utlämnande av handlingar som rör biskopens verksamhet enligt 8 kap. 1§ bör bedömas utifrån samma grunder som vad gäller domkapitlet. Rättssäkerheten är dessutom garanterad genom att domkapitlets resp. biskopens beslut kan överklagas till Överklagandenämnden. Kyrkorättsutskottet har ur kyrkorättslig synpunkt inget att erinra mot förslaget.

Förslaget att utsträcka delegationsmöjligheten till domkapitlets ordförande eller vice ordförande till att även avse domkapitlets sekreterare när det gäller att fatta beslut om utlämnande av allmän handling enligt 9 kap. 5b§ motiveras utifrån det krav på skyndsam handläggning som kyrkoordningen uppställer för dessa fall. Utskottet har inget att erinra mot en sådan ordning.

Uppsala den 28 september 2005

På Kyrkorättsutskottets vägnar

Lars Johnsson

    Bengt Stigner

Närvarande: Lars Johnsson, ordförande, Anna-Maria Björkman, Jösta Claeson, Mari Lönnerblad, Jan-Erik Forsberg, Lennart Andersson, Benny Jönsson, Gunilla Andersson, Stig-Göran Fransson, Inger Lif, Alvar Gahm, Inger Dafgård, Lennart Tildemyr, Margareta Börjesson och Ulla Eriksson.

Biskop Ragnar Persenius har deltagit i utskottets överläggningar.

Previous PageAlla betänkandenNext Page