Svenska kyrkan, Pressmeddelanden
Svenska kyrkans logotyp

Kyrkomötet - startsida
Skrivelser
Motioner
Betänkanden
Frågor
Beslut
Sök
 

Organisationsutskottets betänkande
2005:13
Antal ledamöter i direktvalt kyrkoråd

Kyrkomötet

O 2005:13

Sammanfattning

I betänkandet behandlas en motion som syftar till att minska antalet ledamöter i direktvalt kyrkoråd. Utskottet utgår från att den i motionen aktualiserade frågan kommer att behandlas av demokratiutredningen och föreslår därför att motionen avslås.

Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut

Kyrkomötet beslutar att avslå motion 2005:103.

Redogörelse för ärendet

Motionen

Motion 2005:103 av Roland Persfjord, Antalet ledamöter i direktvalt kyrkoråd

Kyrkomötet beslutar att 4 kap. 12 § andra stycket kyrkoordningen skall ha följande lydelse:

Antalet valda ledamöter skall bestämmas till ett jämnt tal och till minst

– 8 i församlingar med högst 2 000 röstberättigade

– 10 i församlingar med över 2 000 röstberättigade.

Utskottet

Bakgrund

Enligt 4 kap. 12 § kyrkoordningen fastställer det direktvalda kyrkorådet antalet ledamöter och ersättare i rådet. Antalet valda ledamöter skall bestämmas till ett jämt tal och till minst

- 8 i församlingar med högst 500 röstberättigade

- 10 i församlingar med över 500 röstberättigade.

Antalet ersättare skall utgöra en viss andel, dock högst hälften av det antal platser som varje nomineringsgrupp får i församlingen. Om ett decimaltal uppkommer, avrundas detta till närmast högre hela tal. Det skall alltid utses minst två ersättare från varje nomineringsgrupp som har något mandat. Med röstberättigad avses en peson som uppfyller kraven för rösträtt enligt 33 kap. 2 § den 1 oktober året före valåret.

I Centralstyrelsens skivelse till 1999 års kyrkomöte med förslag till kyrkoordning behandlades frågan om antalet ledamöter i de olika beslutande organen (CsSkr 1999:3 sid. 2–86 f.). Centralstyrelsen framhöll att antalet måste på ett rimligt sätt återspegla opinionen bland väljarna och att ett allt för litet antal ledamöter i beslutande organ i förhållande till väljarnas antal skulle kunna fungera som en spärr för små partier eller grupperingar.

I kyrkoordningskommentaren till den föreslagna lydelsen av 4 kap. 12 § konstaterade Centralstyrelsen följande (CsSkr 1999:3 sid. 2–349 f.):

Bestämmelsen motsvarar i huvudsak 17 kap. 8 § första och andra stycket kyrkolagen. Enligt kyrkolagen skall antalet valda ledamöter i det direktvalda kyrkorådet uppgå till minst tio. Vi anser att denna minimigräns som huvudregel bör vara kvar. Det är viktigt att det direktvalda kyrkorådet får en sådan sammansättning att den på ett rimligt sätt kan avspegla proportionaliteten mellan i församlingen förekommande grupperingar. I framför allt de mycket små församlingarna kan det dock vara svårt att få fram kandidater till uppdragen. Därför förordar vi ett undantag från denna huvudregel så att det i församlingar med högst 500 röstberättigade skall räcka med ett minimiantal på åtta valda ledamöter.

Frågan om minsta antalet ledamöter i beslutande organ behandlades vid 2001 och 2004 års kyrkomöten. På hemställan av detta utskott i betänkande O 2001:7 avslog Kyrkomötet en motion med begäran att avskaffa kyrkoordningens bestämmelse om hur många ledamöter det minst måste finnas i församlingarnas och samfälligheternas beslutande organ. Förra årets kyrkomöte avslog i enlighet med Organisationsutskottets förslag i betänkande O 2004:8 en motion om att minska minimiantalet ledamöter i samfällda kyrkofullmäktige. Som motivering till avslagsförslagen i nämnda betänkanden anförde detta utskott att det delade Centralstyrelsens uppfattning att en rimlig representativitet måste upprätthållas för att kunna tillgodose kravet på ett demokratiskt uppbyggt beslutandeorgan. Vidare utgick utskottet i 2004 års betänkande från att utredningen Demokrati och delaktighet i Svenska kyrkan i sitt arbete skulle komma att beakta frågan om minsta antalet ledamöter i beslutande organ.

Överväganden

Utskottet delar den uppfattning som framförs i motionen om att det i de små församlingarna kan vara svårt att rekrytera förtroendevalda. Utskottet utgår dock från att utredningen Demokrati och delaktighet i Svenska kyrkan i sitt arbete kommer att beakta de frågor som har aktualiserats i motionen. Därför föreslår utskottet att motionen avslås.

Uppsala den 29 september 2005

På Organisationsutskottets vägnar

Evert Josefsson

    Lena Källgren Rommel

Närvarande: Evert Josefsson, ordförande, Birgitta Björner, Stellan Johansson, Inger Wernersson, Aina Andersson, Torgny Larsson, Hans G. Erikson, Sven-Olof Karlsson, Kristina Lundgren, Mats Lindblad, Conny Tyrberg, Tomas Forsner, Per Lindberg, Stefan Landmark och Susann Torgerson.

Biskoparna Tony Guldbrandzén och Hans-Erik Nordin har deltagit i utskottets överläggningar.

Previous PageAlla betänkandenNext Page