Svenska kyrkan, Pressmeddelanden
Svenska kyrkans logotyp

Kyrkomötet - startsida
Skrivelser
Motioner
Betänkanden
Frågor
Beslut
Sök
 

Ekumenikutskottets betänkande
2005:1
Svenska Teologiska Institutet (STI) i Jerusalem

Kyrkomötet

Eu 2005:1

Sammanfattning

I Kyrkostyrelsens skrivelse 2005:4 anges inriktning och utformning av den fortsatta verksamheten vid Svenska Teologiska Institutet (STI) i Jerusalem. Utskottet bejakar helt förslagen i skrivelsen. Utskottet vill liksom motionen 2005:82 att en styrelse för STI skall tillsättas. Eftersom detta, enligt utskottet, ingår i Kyrkostyrelsens förslag föreslås därför avslag.

Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut

Kyrkomötet beslutar att

1. godkänna den av Kyrkostyrelsen angivna inriktningen och utformningen av den fortsatta verksamheten vid Svenska Teologiska Institutet (STI) i Jerusalem.

2. avslå motion 2005:82.

Redogörelse för ärendet

Skrivelsen

Kyrkostyrelsens skrivelse 2005:4, Svenska Teologiska Institutet (STI) i Jerusalem

Kyrkomötet beslutar att godkänna den av Kyrkostyrelsen angivna inriktningen och utformningen av den fortsatta verksamheten vid Svenska Teologiska Institutet (STI) i Jerusalem.

Motionen

Motion 2005:82 av Urban Gibson, Styrelse för Svenska Teologiska Institutet i Jerusalem

Kyrkomötet beslutar att uppdra till Kyrkostyrelsen att själv besluta om att snarast möjligt tillsätta en styrelse för Svenska Teologiska Institutet (STI) i Jerusalem.

Utskottet

Bakgrund

Svenska Teologiska Institutet (STI) bildades och påbörjade verksamhet 1951. Målgruppen för institutet blev snabbt studenter, präster och lärare. Alltsedan dess har STI främst utnyttjats som en undervisningsplats för svenska teologer, men även utländska stipendiater har regelbundet kommit till STI för studier. STI har också fungerat som en av Svenska kyrkans mötesplatser med människor av annan tro, främst judendomen. Under senare år har kontakterna med islam förstärkts påtagligt. Redan tidigt blev också kontakterna med de österländska och orientaliska kyrkorna ett viktigt inslag i arbetet.

Den renovering som skedde 1998–99 innebar en betydande upprustning av STI:s lokaler. Även verksamheten genomlystes av Nämnden för Svenska kyrkans mission. Programmet skulle inriktas på omväxlande korta och långa kurser. Verksamheten kunde genomföras enligt planerna under våren 2000 och i viss mån fram till sommaren 2001. Institutets 50-årsjubileum firades våren och sommaren 2001 i Jerusalem och Sigtuna i positiv anda av förhoppning att den nyss påbörjade verksamheten skulle kunna genomföras. Säkerhetsläget efter att den andra intifadan inleddes och terrorattacken mot World Trade Center i New York inträffade den 11 september 2001 omintetgjorde dessa förhoppningar.

Den försämrade säkerhetspolitiska situationen under de följande åren medförde att verksamheten fortsatte i reducerad form. Då få deltagare anmälde sig till kurserna tvingades STI att minska utbudet. Det gällde till exempel terminskurserna. Så länge viljan bland presumtiva deltagare att resa till Jerusalem var fortsatt låg var det inte möjligt att öka utbudet. Samtidigt skall inte omfattningen av verksamheten vid STI underskattas. Hela tiden pågick lokal verksamhet inriktad på religionsmöten, kortare kurser och studieresor, besök av enskilda gäster och grupper. Under innevarande år har kursutbudet emellertid utökats och under hösten 2005 återupptas den internationella terminen med deltagare från olika delar av världen.

Nämnden för Svenska kyrkans mission (SKM) genomförde 1997–98 en översyn av verksamheten vid STI. Nämnden beslutade därefter om en verksamhetsinriktning med följande lydelse:

STI skall vara en plats där Svenska kyrkan

- utvecklas och fördjupas i frågan om kristnas möte med människor av annan tro, särskilt i mötet med judendomen,

- tillsammans med samarbetspartner från den världsvida kyrkan fördjupar sin ekumeniska och teologiska reflektion,

- söker kunskap om kristendomens historiska, religiösa och kulturella rötter,

- söker kunskap om religionernas roll i de politiska konflikterna i regionen.

Verksamheten har sedan genomlysts grundligt i en, av utrikeschefen beställd, utredning av Sören Ekström. Den överlämnades sommaren 2004. Ekström skriver i sin utredning bland annat att ”min slutsats är alltså att Svenska kyrkan inte bör och knappast ens kan avveckla verksamheten i Jerusalem”. Han förordar att Svenska kyrkan och STI skall ”investera sig ur krisen” och vidta sådana åtgärder som ytterligare stärker intresset för STI. Inriktningen bör vara på grupper som har ett starkt intresse för religionsdialog, ekumenik, Mellanöstern, Israel, Palestina och Jerusalem. Det konstateras vidare i utredningen att det finns goda förutsättningar för STI att erbjuda en god utbildnings- och forskningsmiljö för både den teologiska forskningen och utbildning i allmänhet och Svenska kyrkans egen forskning och utbildning. Samma förutsättningar bör gälla för teologer från andra länder, särskilt om antalet intressenter kan vidgas genom en samverkan med närstående kyrkor inom till exempel Borgågemenskapen och i Tyskland.

Utredningen föreslår vidare att verksamheten följer ett normalmönster med fyra huvudkomponenter:

- Akademisk verksamhet med forskningsanknytning och deltagande i de dialoger som kan föras i Jerusalem.

- Kortare kurser på våren. Med detta menas kurser som högst omfattar ett par veckor.

- Internationella terminen/stipendiatkurser på hösten. De båda kurserna skall alternera och genomföras vartannat år.

- Lokala program och lokal kontaktverksamhet.

När det gäller den framtida studieverksamheten föreslår utredaren följande huvudinriktning:

- En målmedveten akademisk verksamhet i samarbete med bland andra Lunds och Uppsala universitet.

- En förstärkning av STI:s utbildningsuppgift i samarbete med Svenska kyrkan på nationell nivå, med de kyrkliga yrkesutbildningarna och med dem som har ansvar för vidareutbildning av anställda och utbildning av förtroendevalda.

- En förstärkning av STI:s roll i den internationellt baserade utbildning som sker i samverkan med Svenska kyrkan på nationell nivå.

- En förstärkning av STI:s folkbildningsroll i Svenska kyrkan i samarbete med bland andra Svenska kyrkan på nationell nivå och Sensus studieförbund.

Utredaren noterar också STI:s ekumeniska roll lokalt liksom dess betydelse som bas för SKUT-verksamheten. Därtill föreslås inrättandet av en professur i samarbete mellan Lunds universitet och STI.

STI:s verksamhet behandlades av 2004 års kyrkomöte med anledning av en motion (2004:78) av Anders Roos och Angela Boëthius. Motionärerna föreslog att stipendie- och kursverksamheten vid STI snarast återupptas, att kursverksamheten vid STI främst blir kvalificerade teologiska kurser som erbjuds präster och blivande präster inom Svenska kyrkan och dess systerkyrkor samt att verksamheten vid STI blir ett eget program inom ramen för budget för Svenska kyrkans nationella nivå.

Ekumenikutskottet konstaterade i sitt betänkande (2004:1) att verksamheten vid STI genomlysts i ovannämnda utredning och att denna omfattade bland annat de frågor motionärerna lyft fram. Utskottet gav uttryck för att man med intresse tagit del av Sören Ekströms utredning om STI och ser fram emot den kommande bearbetningen av utredningen. Utskottet konstaterade vidare att motionens intentioner var utförligt behandlade i utredningen och föreslog därför att motionen skulle avslås. Kyrkomötet följde utskottets förslag.

Kyrkostyrelsen följer i sin skrivelse utredningens förslag och vill se en förstärkt verksamhet vid STI. Därför föreslår Kyrkostyrelsen att den verksamhetsinriktning som Nämnden för Svenska kyrkans mission beslöt om 1998 skall bestå oförändrad, liksom utbildningens och studieverksamhetens inriktning. Kyrkostyrelsen konstaterar att strävan bör vara att STI parallellt med hög akademisk standard kan behålla sitt folkbildningsperspektiv. Inte minst när det gäller allmänna kurser är det viktigt att de präglas av en traditionell folkbildningsmodell med en stark betoning av information, intryck och upplevelser genom alla sinnen snarare än formell undervisning. Utredningens förslag om inrättande av en ny professur bejakas av Kyrkostyrelsen.

Kyrkostyrelsen konstaterar också att det finns goda skäl för fortsatt samarbete mellan SKUT och STI. STI har även stora förutsättningar att spela en viktig ekumenisk roll genom kontakter med de många kyrkofamiljer och enskilda kyrkor som är representerade i Jerusalem, på Västbanken och i Gaza.

Enligt Kyrkostyrelsen bör STI få en egen styrelse. Detta framförs också i motion 2005:82 av Urban Gibson, som menar att en styrelse snarast måste tillsättas.

Kyrkostyrelsen framhåller att Svenska kyrkan genom STI får förutsättningarna för att öka sina kunskaper om och förståelsen för religionernas roll i Mellanösternkonflikten. Likaså kan ett förstärkt STI med utrymme för kvalificerad forskning, ekumeniskt samverkan, interreligiös dialog och reflektion stärka Svenska kyrkan, både som partner i det lokala sammanhanget i Jerusalem och som aktiv och initierad deltagare i det offentliga samtalet i Sverige.

Överväganden

Utskottet tar med tacksamhet emot skrivelsen om STI och ställer sig helt bakom förslagen i denna. Utskottet tog förra året del av utredningen om STI och uttryckte då en positiv förväntan på den fortsatta beredningen. STI är en viktig verksamhet i och för Svenska kyrkan och därför är den satsning som nu föreslås av stort värde.

I motion 2005:82 vill motionären att en styrelse snarast skall tillsättas. Utskottet instämmer i att det är viktigt att en styrelse tillsätts och ser med tillfredställelse att Kyrkostyrelsen föreslår detta i sin skrivelse. Tidpunkten för styrelsens tillsättning bör samordnas med övrig utveckling av verksamheten vid STI. Därmed anser utskottet att motionen är besvarad.

Uppsala den 30 september 2005

På Ekumenikutskottets vägnar

Kerstin Bergman

    Eva Christina Nilsson

Närvarande: Kerstin Bergman, ordförande, Olof Lönneborg, Bengt-Åke Gustafsson, Rune Entelius, Inger Svensson, Elisabeth Olén, Marija Kogler Johnsson, Kristina Sandström, Ragnhild Johansson, Lars-Ivar Ericson, Sonja Grunselius, Fredrik Sidenvall, Roland Johansson, Lennart Svensson och Vivianne Wetterling.

Biskoparna Esbjörn Hagberg och Carl Axel Aurelius har deltagit i utskottets överläggningar.

Previous PageAlla betänkandenNext Page