Svenska kyrkan, Pressmeddelanden
Svenska kyrkans logotyp

Kyrkomötet - startsida
Skrivelser
Motioner
Betänkanden
Frågor
Beslut
Sök
 

Budgetutskottets betänkande
2005:3
Redogörelse för Kyrkostyrelsens behandling av Kyrkomötets ärenden

Kyrkomötet

B 2005:3

Sammanfattning

Kyrkostyrelsens skrivelse 2005:3 Redogörelse för Kyrkostyrelsens behandling av Kyrkomötets ärenden har hänvisats till Budgetutskottet.

Samtliga utskott har beretts möjlighet att yttra sig över skrivelsen. Yttrande har
inkommit från Ekonomi- och egendomsutskottet och bifogas som bilaga 1 till detta betänkande.

Utskottet tillstyrker att Kyrkomötet beslutar i enlighet med det i skrivelsen framlagda förslaget.

Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut

Kyrkomötet beslutar att med godkännande lägga redogörelsen för Kyrkostyrelsens behandling av Kyrkomötets ärenden till handlingarna.

Redogörelse för ärendet

Skrivelsen

Kyrkostyrelsens skrivelse 2005:3 Redogörelse för Kyrkostyrelsens behandling av Kyrkomötets ärenden

Kyrkomötet beslutar att med godkännande lägga redogörelsen för Kyrkostyrelsens behandling av Kyrkomötets ärenden till handlingarna.

Andra utskott

Ekonomi- och egendomsutskottet anser det otillfredsställande att ärendet KmSkr 2003:17 ännu inte fullföljts. I detta ärende har Kyrkomötet uppdragit åt Kyrkostyrelsen att utvärdera kyrkoordningens budgetbalanskrav och kravet på återställande av det egna kapitalet vid underskott, kyrkoordningen 47 kap. 4–5 §§ och 49 kap. 4–5 §§.

Utskottet

Bakgrund

I skrivelsen återfinns alla ärenden där arbete fortfarande pågår eller som avslutats efter redovisningen till 2004 års kyrkomöte. Även ärenden som av Kyrkostyrelsen överlämnats till någon nämnd för handläggning finns med i redovisningen.

Kyrkostyrelsen anser en skrivelse från Kyrkomötet vara slutbehandlad när resultatet av vad Kyrkomötet begärt föreligger och i förekommande fall lagts fram för Kyrkomötet, eller när det uppdrag Kyrkomötet givit är omhändertaget i ett sammanhang som i sin tur har i uppdrag att göra en redovisning. Skrivelser där Kyrkomötet ger Kyrkostyrelsen något till känna är i regel avslutade när Kyrkostyrelsen tagit del av Kyrkomötets synpunkter och fört dem vidare till aktuell avdelning på nationella nivån.

Av de 26 skrivelser som Kyrkomötet 2004 översänt till Kyrkostyrelsen är sex ännu inte slutbehandlade. Av de från förra årets redogörelse ännu inte slutbehandlade skrivelserna har tre slutbehandlats medan sex återstår. De sammanlagt tolv skrivelser som ännu inte slutbehandlats är:

- KmSkr 2004:3 med G 2004:2, Inventering av psalmer på andra språk.

- KmSkr 2004:14 med EE 2004:4, Riks- och stiftskollekter.

- KmSkr 2004:16 med Eu 2004:4, Kyrkornas nej till våld mot kvinnor.

- KmSkr 2004:18 med Kl 2004:2, Informationsfolder om äldreomsorg och gruppboenden i kyrkans regi.

- KmSkr 2004:19 med Kl 2004:4, Svenska kyrkan och folkhälsomålen.

- KmSkr 2004:24 med Kr 2004:4, Kyrkomötets protokoll m.m.

- KmSkr 2003:17 med EE 2003:4, Balanskravet i kyrkoordningen.

- KmSkr 2003:8 med Kl 2003:5, Svenska kyrkans konfirmandarbete.

- KmSkr 2003:21 med Kl 2003:10, Romerna och Svenska kyrkan.

- KmSkr 2002:19 med Kl 2002:3, Abortfrågan.

- Kskr 1998:2 med KG 2, Luthers lilla katekes.

- Oskr 1992:7 med OG 1992:501, Översättning av psalmbok och kyrkohandbok till samiska.

Vidare återfinns tre bilagor i skrivelsen: en redovisning av kostnader för Stiftelsen Svenska kyrkans utbildningscentrum i Sigtuna och Svenska kyrkans Utbildning AB (bilaga 1), en sammanfattning av promemoria och remissutfall gällande partiella samfälligheter m.m. (bilaga 2) samt en sammanfattning av promemoria och remissutfall gällande hantering av kyrkoavgift som erlagts efter utträde ur Svenska kyrkan (bilaga 3).

Överväganden

Utskottet har tagit del av Ekonomi- och egendomsutskottets synpunkter och har för egen del inga ytterligare kommentarer till huvudskrivelsen.

Genom bilaga 1 har Kyrkostyrelsen fullgjort sitt uppdrag att till Kyrkomötet 2005 framlägga en redovisning av Svenska kyrkans ekonomiska åtaganden i Ansgarsliden. Utskottet noterar att fordringar kvarstår och att de slutliga ekonomiska konsekvenserna därmed inte kan bedömas förrän tidigast under 2006. Utskottet ser fram mot fortsatta redovisningar från Kyrkostyrelsen inom ramen för den årliga rapporteringen till Kyrkomötet.

Med dessa kommentarer tillstyrker utskottet att Kyrkomötet beslutar i enlighet med det i skrivelsen framlagda förslaget.

Uppsala den 30 september 2005

På Budgetutskottets vägnar

Suzanne Fredborg

    Hans Josefsson

Närvarande: Suzanne Fredborg, ordförande, Kenneth Åberg, Christina Mårtensson, Lars Starkerud, Ingrid Karlsson, Jörgén Silén, Annette Lundquist Larsson, Barbro Pettersson, Gunnar Sehlberg, Ulla Samuelsson, Stig Eriksson, Ola Isacsson, Ulla Dahlberg, Sten Johansson och Urban Gibson.

Biskop Claes-Bertil Ytterberg har deltagit i utskottets överläggningar.

Ekonomi- och
egendomsutskottets yttrande

2005:3y

Redogörelse för Kyrkostyrelsens behandling av Kyrkomötets ärenden

Till Budgetutskottet

Ekonomi- och egendomsutskottet har getts tillfälle att yttra sig över Kyrkostyrelsens skrivelse 2005:3, Redogörelse för Kyrkostyrelsens behandling av Kyrkomötets ärenden.

Utskottet vill yttra sig angående behandlingen av KmSkr 2003:17 med EE 2003:4, Balanskravet i kyrkoordningen (s. 9). Enligt styrelsens redovisning till 2004 års kyrkomöte pågick beredning av ärendet då inom kyrkokansliet. Utskottet väntade sig att uppdraget skulle redovisas till årets kyrkomöte men så har inte skett. Utskottet anser att det är otillfredsställande att utredningsuppdraget som Kyrkomötet beslutade år 2003 ännu inte fullföljts.

Uppsala den 29 september 2005

På Ekonomi- och egendomsutskottets vägnar

Reidar Gustafsson

    Leena Björstedt

Närvarande: Reidar Gustafsson, ordförande, Ann-Marie Hallin, Leif Nilsson, Inga-Lisa Eklundh, Sigvard Olsson, Bengt Berg, Ingvar Eriksson, Peter Hemminger, Sten Persson, Ingemar Öberg, Ingrid Smittsarve, Christer Mohlin, Erling Öhman, Fredrik Sandström och Åke Bendix.

Biskop Hans Stiglund har deltagit i utskottets överläggningar.

Previous PageAlla betänkandenNext Page