StSkr 1996:507

Bilaga

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 1995
SVENSKA KYRKAN I UTLANDET


"Din kyrka håller troget vakt" (Sv ps 191)

Det känns naturligt att psalmen 191 i vår svenska psalmbok är en flitigt använd psalm i SKUTs sammanhang. SKUTs arbetsdag är hela dygnet i många bemärkelser. Det finns alltid en SKUT-kyrka öppen någonstans i världen oavsett tiden på dygnet härhemma. En fascinerande tanke är det också, att man därmed nästan ständigt finner en SKUT-kyrka som håller vakt i bön och andakt, en bönekedja runt vår jord.

Arbetsdagen på varje enskild kyrka kan också närma sig dygnet många gånger. Avtal om arbetstider finns och följs i möjligaste mån, men ständigt får "vakthavande" personal rycka ut till medmänniskor i andlig eller kroppslig nöd. SKUTs kyrkor är på det viset ständigt "på vakt", även om man givetvis inte kan ha dörrarna till lokalerna öppna dygnet runt.

Vad händer i SKUT-kyrkan i världen?

Visst sker det mycket spännande och annorlunda saker, visst möter man det ovanliga och det oförutsägbara i SKUT. En ny SKUT-dag innebär möten med nya människor. De hemkomna medarbetarna kan ständigt fylla på med halsbrytande upplevelser som bidrar till det lite mytomspunna draget över utlandskyrkans verksamhet.

SKUTs verksamhet kan nog ändå karaktäriseras som just den vanliga trogna vakthållningen, även om detta sker i annorlunda och kanske ibland spännande miljöer.

SKUT lever fortfarande i en nära kontakt med svenskt och internationellt sjöfolk, faktiskt ökande kontakter på vissa platser. Denna del av SKUTs verksamhet har alltid haft en tyngdpunkt i kontakten på arbetsplatsen, dvs ombord i fartygen. För varje år som går blir detta alltmer den enda kontaktytan med sjöfolket. Den snabba utvecklingen av sjöfartsnäringen har medfört att tiderna som fartygen tillbringar i hamn, i de flesta fall reduceras till timmar. Då blir besöken ombord de betydelsfulla tillfällen då mötet mellan kyrka och sjöfolk kan ske. Möten som just på grund av minskande antal besättningsmedlemmar, blir viktiga avbrott i en stressad och enahanda tillvaro och där mänsklig kontakt och omtanke är den bristvara kyrkan kan erbjuda.

Tillsammans med SKUTs nordiska och internationella systerorgan följs utvecklingen inom sjöfarten liksom i ett nära samarbete med HKF (Handelsflottans Kultur -och Fritidsråd) och med ITF (Internationella Transportarbetarfederationen).

En annan "utsatt" yrkeskår som SKUT har nära kontakt med på ett fåtal platser, förtjänar nämnas i detta sammanhang, lastbilsförarna. De är landsvägarnas "sjöfolk", som på några platser har fått ett hem i SKUT-kyrkorna, där deras ensamhet kan brytas och bytas mot betydelsefulla mänskliga kontakter.

I den "vanliga" församlingsverksamheten bland de mer eller mindre fastboende svenskarna i utlandet, möts snart sagt alla kategorier av svenskar. Inga åldrar eller yrken saknas, även om det ofta handlar om unga familjer som hör till de kontraktsarbetande svenskarna, utsända av svensk handel, industri och nu senast politik, dvs EU.

Läser man de olika församlingsbladen, så liknar de hemmakyrkans i fråga om aktiviteter. Allt finns med, från vaggan till graven. Det som vuxit allra mest de senaste åren är verksamheten med småbarnen och deras föräldrar. Betydelsefullt som förälder under en ganska bunden och ensam tid utomlands, att få möta andra i samma situation, få del av hemmakyrkans sånger och böner för barn och föräldrar och alla de svenska traditionerna och festerna. Detsamma gäller det följande barn- och ungdomsarbetet, som utomlands också kan bli den enda kontakten med kristen tro då religionskunskap sällan ingår i skolschemat. Sen finner man körer, konfirmander, studie- och samtalsgrupper, arbetskretsar, äldreverksamhet mm, allt med sina olika lokala vinklingar. Föredrag och samkväm med talare av olika slag, är t ex fortfarande gångbara inslag i utlandskyrkan, då kontakterna hemåt -- liksom kontakter med landsmän överhuvudtaget -- blir så viktiga.

I detta kontaktbehov med sina "rötter" finns troligen något av den "magiska" dragningskraft som utlandskyrkan har och som utgör glädjeämnet och det unika i SKUTs verksamhet, nämligen den breddade kontaktyta som kyrkan får i utlandet. Denna evangelisationsuppgift och möjlighet är ovärderlig för hela svenska kyrkan och en huvuduppgift för SKUT att förvalta i enlighet med uppdraget som gavs i dopbefallningens ord. Kanske är det därför trösklarna in i gudstjänsterna verkar så låga i SKUT, för att det svenska kaffebordet här skapar en bordsgemenskap som på ett naturligt sätt också kan leda till och härledas ur nattvardsbordets gemenskap.

I stor utsträckning blir det regelbundna gudstjänst- och andaktslivet i kyrkorna, världen runt, synliga kraftkällor som ger både personal och besökande deltagare befrielse till vardagsliv och gemenskap. En gemenskap som just tas tillvara i en samvaro där övriga behov också kan tillgodoses.

Den diakonala verksamheten är därför en stor del i SKUT. Utöver allt som sker i kyrkornas egna lokaler, är det uppsökande arbetet mycket betydelsefullt. Det som hemma i Sverige känns viktigt när människor hamnar i ensamhet eller utsatthet, blir ännu mer betydelsefullt utomlands. Inget annat naturligt nätverk finns då att förlita sig till, utan SKUTs personal får bli både kyrka, familj, vänkrets och samhällsrepresentant. Därför tar sjukbesök, hembesök och fängelsebesök stor del av SKUT-personalens tid på de flesta platser. Ibland betungande på grund av alla de praktiska och formella svårigheter som varje gång måste övervinnas för att bara nå fram, ofta tungt för de mänskliga tragediernas skull. Men oerhört viktigt och tacksamt!

Ett särskilt kapitel skulle kunna ägnas den goda kontakt SKUT får med ungdomar. Redan under skoltiden reser unga människor ofta och mycket långt ut i världen. Efter avslutad studentexamen tillbringar mängder av dem något eller några år utomlands. I mångtusental fortsätter de studierna i utlandet eller tar uppehåll och blir au-pairer i någon av världsstäderna. I mångtusental kommer de till utlandskyrkan och gör den till sitt hem. Under dessa viktiga år i unga människors liv, då frågor om framtid och livsinriktning upptar deras tankar, får kyrkan bli ett hem och dess personal förtrogen samtalspartner!

Turisterna hör till SKUTs flitigaste besökare. Få svenskar har "undgått" att räknas in i skaran av turister som årligen i miljontal reser utanför hemlandets gränser. Många tillbringar någon eller några semesterveckor på soliga breddgrader, många har möjlighet att som flyttfåglar resa bort till varmare länder under långa perioder. Inte minst de sistnämnda utgör stommen i SKUT-kyrkorna på dessa platser. Denna stora grupp, som verkligen tar del av kyrkans veksamhet i alla former, tillhör i många fall den stora kyrkoovana skara, som utomlands gör den glädjande (ny-) upptäckten att kyrkan är till för dem och har något att ge. Självfallet når SKUT inte på långa vägar alla turister på verksamhetsplatserna, men just de många som ändock nås uppfyller kyrkans lokaler och gudstjänstrum. Det betyder också många diakonala insatser och mycken samtals- och själavård. SKUT har återigen privilegiet att få finnas med när människor har tid för sina mänskliga och andliga behov. Precis som fritidskyrkan här hemma.

Utlandskyrkan får givetvis annat "på köpet" också. Däribland de ekumeniska kontakterna. Naturligt ingår SKUTs präster i de lokala ekumeniska kollegierna och har dessutom ofta täta kontakter med nordiska och internationella kollegor i liknande tjänst. Dessa kontakter sker även genom lokala vänförsamlingar, där ett regelbundet ekumeniskt samarbete vuxit fram och blivit naturliga delar av respektive kyrkas liv. I många fall kan dessa kontakter ses som vardagliga spjutspetsar i det ekumeniska arbetet våra kyrkor emellan. Oerhört betydelsfulla för många enskilda personer på respektive plats, inte minst i de många religiösa "bland-äktenskapen" och förhoppningsvis i det långa loppet för kyrkan i stort.

I verksamheten bland sjöfolk finns denna ekumeniska tradition med från Sjömanskyrkans begynnelse och utvecklas ständigt genom det ovan nämnda nordiska samarbetet och i International Christian Maritime Organisation.

Det nordiska samarbetet bör också särskilt lyftas fram, då det har en ständig betydelse för alla nordiska medborgare som besöker våra nordiska kyrkor i utlandet. Samtidigt sker det en utvidgning i detta samarbete, där bland annat attachering av personal på varandras kyrkor, ökar räckvidden för alla utan att de stora ekonomiska bindningarna i egna lokaler måste ske. Med Norska Sjömans- och utlandskyrkan har SKUT ett flertal sådana samarbetsplatser, se mer om detta i den följande verksamhetsöversikten. Under året har t ex en norsk präst attacherats vid SKUTs kyrka i Berlin och i Bryssel har Norska utlandskyrkan hyrt in sig i SKUTs lokaler.

De nordiska generalsekreterarna samlas varje termin till överläggningar om den egna och gemensamma verksamheter. Vartannat år samlas det Nordiska Sjömanskyrkorådet, vilket sist skedde i Köpenhamn i Dansk inländsk sjömansmissions regi.

Samarbetet utomlands, mellan Utrikesdepartementet och SKUT, blir också nära och betydelsfullt för bägge parter, ett samarbete som är lika gammalt som verksamheten och på flera platser med direkta UD-uppgifter för SKUT. På de flesta platser är det ett ömsesidigt samarbete som utförs till glädje för behövande svenskar. Det kan, som nämnts tidigare år, ibland bli betungande för SKUTs personal på vissa platser. Inte minst vill SKUT åter framföra oron som uttrycks av SKUTs personal och församlingar på de platser där UD av ekonomiska eller andra skäl tvingats lägga ned sin egen representation.

"Vaktstyrkan", dvs SKUTs utsända personal, är utlandskyrkans viktiga kontaktyta och ansikte i mötet med omvärlden. De är alla komna ur hemmakyrkans led, antingen som präster, församlingsassistenter, kantorer, diakoner eller som frivilliga erfarna församlingsmedarbetare med varierande civila yrken. Alla dessa utgör de viktiga kuggarna i det stora maskineri av medarbetare, som på varje plats med den helige Andes kraft driver församlingsarbetet. Under året som gått har det vanliga rekryteringsarbetet fortsatt bland kyrkans utbildningsinstitutioner och i allmänhet. Rekryterings- och informationsträffar anordnats, samt för första gången hållits en hel veckas utbildnings- och informationskurs för utresande personal, avslutad som vanligt med av ärkebiskopen celebrerad sändingsmässa. De erfarenheter som personalen bär med sig ut är nödvändiga för tjänsten, liksom de erfarenheter de bär med sig hem borde vara nödvändiga för hemmakyrkan att tillgodogöra sig.

Under året har SKUT drabbats av sorgen över att genom dödsfall, orsakade av sjukdom, mista två medarbetare, Linda Hesse i Berlin och Karl-Gustaf Nöjd i Gdynia. I tacksamhet minns vi dem och i Guds frid har vi fått överlämna dem.

SKUTs kansli på Kyrkans hus i Uppsala har fortsatt fungera som lednings-, personal-, ekonomi- och informationsenhet i enlighet med SKUTs instruktion och de uppgifter som SKUTs nämnd utifrån denna planlägger och beslutar.

SKUTs nämnd, som under årets kyrkomöte till hälften omvaldes respektive nyvaldes, har sammanträtt som tidigare, samt utöver detta fungerat genom arbets- och personal-utskottssammanträden. Nämndens verksamhet, utförd genom stiftelsen för SKUT, har därvid haft att ta ställning till de viktiga prioriterings- och avvägningsfrågorna i fråga om SKUTs verksamhet utifrån verksamhetsunderlag och ekonomi. Genom att följa utvecklingen på varje verksamhetsplats via rapporter, statistik och regelbundna besöksresor bildas underlaget för besluten i fråga om verksamhetens nuvarande omfattning och framtida förändringar. Under året har en översyn av nämndens arbetsformer skett. I samband härmed har en återgång till organisation med personalutskott ägt rum. Ordningen med ett arbetsutskott har behållits. En styrelse/nämndutbildning har också genomförts.

Sex besöksresor har gjorts under 1995, varav tre också var biskopsvisitationer. Ärkebiskop Gunnar Weman visiterade Paris, biskop Karl-Johan Tyrberg visiterade Palma de Mallorca och biskop Bengt Wadensjö visiterade Rom. Övriga besöksresor gick till Antwerpen, Bryssel, Nice, Atén/Piréus och regionalyrkan i Schweiz.

Det gångna året har den påbörjade nedtrappningen av verksamheten i Sydamerika, på grund av vikande underlag, fortsatt. I oktober togs det, till synes, slutliga steget i fråga om den svenska verksamheten i Buenos Aires. Samtidigt som församlingen firade kyrkobyggnadens 50-årsjubileum, installerades en inhemsk kyrkoherde tillhörig en argentinsk luthersk kyrka, IELU, efter den tidigare svenske kyrkoherden. Vid denna ekumeniska högtid deltog bl a biskop Tord Harlin, kardinalen i Buenos Aires och ett flertal IELU-präster. Ungefär samtidigt minskades verksamheten i Rio de Janeiro, där redan tidigare den utsända personalen dragits in och under hösten en flyttning till en förhyrd mindre lokal i en inhemsk luthersk kyrka genomfördes. Dessa neddragningar har gjort det möjligt att fortsätta verksamheten med ungefär samma insatser på övriga platser och där möta den ökning i verksamhet och besök som skett under året. En utökning med en husmorstjänst har, som planerat, kunnat ske i Bryssel. Samordningsarbetet mellan de två kyrkorna i London har fortsatt och utgör nu en verksamhetsmässig enhet.

På Cypern har SKUT tillsammans med Norska utlandskyrkan hyrt större verksamhetslokaler.

De ökande kostnaderna i löner och verksamhet som drabbar utlandsverksamheten, ökar trycket på SKUTs befintliga verksamhet, samtidigt som nya verksamheter får vänta tills vidare.

Med viss vana, men givetvis ändå inte utan viss spänning, följer nämden Ärkestiftsutredningen, för närvarande på remissrunda. I nästa verksamhetsberättelse hoppas SKUT kunna berätta om positiva följder av denna utredning för SKUTs del, om inte också denna utredning möter samma öde som de tidigare.

SKUTs nätverk i Sverige består givetvis av hela Svenska kyrkan i sitt normala församlingsarbete. Däri ingår det betydelsfulla informations- och insamlingsabetet, som till stor del sker med hjälp av SKUTs alla ombud. Denna verksamhet, som också beskrivs närmare längre fram, nämns i tacksamhet här, liksom de många arbetskretsar och syföreningar som tillsammans med ombudskåren utgör livsviktiga delar för kyrkan både ute och hemma! Det handlar även här om en "vakthållning" i bön och arbete, som bär kyrkans verksamhet framåt.

Ekonomi handlar om hushållning, dvs att ta vara på dem och det som hör till ens hushåll. Det gör Svenska kyrkan och enskilda på flera olika och betydelsfulla sätt i fråga om SKUT. Genom kyrkofondsbidrag, genom kollekter, gåvor och anslag, genom de enskilda utlandskyrkornas stora egna insamlingar och intäkter. Genom att många gemensamt slår vakt om denna viktiga verksamhet, bärs uppdraget vidare genom världen år från år.

Framtiden ser SKUT därför hoppfullt an och fortsätter att utveckla personalutbildning och fortbildning. Verksamhetsuppföljning och svenskars rörelser i världen fortgår med de verktyg och kontakter som ständigt ses över och förfinas. Likaså bygger SKUT vidare på ombudsverksamheten, som ska föra hemförsamlingarna närmare SKUT-kyrkorna och dess personal, samt överhuvudtaget föra ut kunskapen om och inbjudan till utlandskyrkan till svenska folket.

Med tacksamhet och glädje över vad Gud har gett oss att förvalta och över hemmakyrkans stöd, läggs detta gångna år 1995 till grund för det kommande och med bönen om kraft att fortsatt troget hålla vakt!

Jan Madestam


ÖVERSIKT ÖVER UTLANDSKYRKORNA 1995 (1994)

EUROPA

BELGIEN

Antwerpen (1909)

Personal: Den av SKUT utsända personalen består av 1 präst, 2 assistenter och 1 husmor.
Lokaler: Verksamheten bedrivs i av SKUT ägda lokaler.
Statistik: Under verksamhetsåret besöktes lokalerna av totalt 13.112 (12.557) personer. I gudstjänster och andakter deltog 1.748 (1.401) personer. Personalen gjorde följande besök: på fartyg 1.267 (1.086), i hem 42 (30), på sjukhus 7 (34), i fängelse 0 (11).
Huvudsakliga
målgrupper:
Den största besöksgruppen i kyrkans lokaler är svenska långtradarchaufförer. I övrigt är sjöfolket den stora målgruppen, men liksom i övriga sjömanskyrkor sker kontakten i allt högre grad genom besök ombord. Inom området finns bl.a. ett antal Volvoanställda och deras familjer. Totalt räknar man med 450 fastboende, huvudsakligen i Antwerpen och Gent.
Särskilda
noteringar:
I föregående års verksamhetsberättelse noterades att antalet gudstjänstbesökare i Antwerpen var påfallande lågt. Det är då glädjande att kunna notera att denna utveckling brutits och att antalet gudstjänstbesök under 1995 ökat jämfört med föregående år. I en särskild arbetsgrupp har man under året arbetat med gudstjänsterna och deras utformning.

Båtbesök görs, utöver i Antwerpen, även i Gent, Zeebrugge, Terneuzen och Dunkerque.

HKF har platsombud med kontor i kyrkans lokaler. Liksom på övriga platser där platsombud för HKF finns, sker ett konstruktivt samarbete.

Sjömansprästen i Antwerpen är formellt underställd kyrkoherden i Bryssel, men med allt verksamhets- och personalansvar delegerat. Även i övrigt utgör verksamhetsplatserna separata enheter.

Vigselrätt: Sjömansprästen har ej vigselrätt.
Bryssel/Luxemburg (1989)
Personal: Den av SKUT utsända personalen består av 1 präst, 1 assistent 1 assistent/kantor, 1 husmor.
Lokaler: Verksamheten bedrivs i av SKUT ägda lokaler.
Statistik: Under verksamhetsåret besöktes lokalerna av totalt 18.980 (17.568) personer. I gudstjänster och andakter deltog 4.818 (4.558) personer. Personalen gjorde följande besök: i hem 93 (82) , på sjukhus 4 (5), i fängelse 21 (48).
Huvudsakliga
målgrupper:
Bland de människor, med vilka kyrkans personal kommer i kontakt, dominerar de bofasta svenskarna. Som en följd av Sveriges medlemskap i EU kommer dessa att öka än mer i antal. Även till Luxemburg kommer ett ökande antal svenskar.
Särskilda
noteringar:
Under året har församlingen fått lokala stadgar som antagits av församlingen och godkänts av SKUT.

Norska kyrkan har under året flyttat in med sin verksamhet i fastigheten. Den norska församlingen hyr verksamhetslokaler av den svenska församlingen. Man lånar också själva gudstjänstrummet för sina gudstjänster. Att de båda församlingarna arbetar så nära varandra, möjliggör samverkan bl.a. när det gäller kör- och au-pair-verksamhet.

Gudstjänster
utanför
stationeringsorten:
Kyrkoherden förrättar även svenska gudstjänster i Luxemburg.
Vigselrätt: Kyrkoherden i Bryssel har ej vigselrätt.

CYPERN

Ayia Napa (1990)
Personal: Den av SKUT utsända personalen består av 1 emerituspräst och 1 husmor (säsongsförordnade).
Lokaler: Verksamheten bedrivs i förhyrda lokaler.
Statistik: Under verksamhetssäsongen (1995-07-15 -- 12-31) besöktes lokalerna av totalt 7.049 (4.042) personer. I gudstjänster och andakter deltog 3.305 (2.558) personer. Personalen gjorde följande besök: på sjukhus [uppgift saknas](10).
Huvudsakliga
målgrupper:
Under månaderna juli -- september inriktas verksamheten främst mot svenska och norska kortidsturister, medan det under återstoden av året handlar om s.k. långtidsgäster, d.v.s. charterturister som stannar 6--10 veckor. Även fastboende svenskar och norrmän finns som en målgrupp. Deras antal uppgår till ca 350 människor.
Särskilda
noteringar:
Samarbetet med Den Norske Sjømannsmisjon-Norsk kirke i utlandet har fortsatt. Norsk emerituspräst finns stationerad första halvåret och svensk emerituspräst under andra halvåret. Dock vänder sig verksamheten hela tiden till besökare av båda nationaliterna. För att tydliggöra detta har SKUT under den tid när norsk präst tjänstgör, traktamentsförordnat en svensk pensionär som assistent. Norska kyrkan kommer att göra motsvarande när svensk präst tjänstgör.

Under året har inflyttning skett i nya lokaler, större och väl lämpade för sitt ändamål.

Gudstjänster
utanför
stationeringsorten:
Gudstjänster förrättas i Larnaca och Limassol.
Vigselrätt: Emeritusprästen har ej vigselrätt.

DANMARK

Köpenhamn (1901)
Personal: Den av SKUT utsända personalen består av 1 präst, 1 assistent/kantor, 1 assistent och 2 husmödrar.
Lokaler: Verksamheten bedrivs i lokaler som ägs av församlingen.
Statistik: Under verksamhetsåret besöktes lokalerna av totalt 41.741 (41.442) personer. gudstjänster och andakter deltog 14.273 (14.230) personer. Personalen gjorde följande besök: i hem 2.274 (2.227) och på sjukhus 98 (78).
Huvudsakliga
målgrupper:
Fastboende svenskar utgör den dominerande målgruppen. Bland dessa finns många som bott många år i Danmark, men även en hel del som flyttat in under senare år.
Särskilda
noteringar:
I församlingens verksamberättelse noteras att Sveriges medlemskap i EU inneburit att fler svenska familjer än tidigare bosätter sig i Köpenhamn. Man har under året också noterat att ett växande antal kyrkliga grupper från Sverige besöker kyrkan.
Vigselrätt: Kyrkoherden har vigselrätt.
Skagen (1909)
Personal: Den av SKUT utsända personalen består av 1 präst, 1 husmor/kantor, 1 husmor deltid, 1 husmor säsongsvis, 1 assistent säsongsvis.
Lokaler: Verksamheten bedrivs i av SKUT ägda lokaler.
Statistik: Under verksamhetsåret besöktes lokalerna av totalt 37.964 (42.245) personer. I gudstjänster och andakter deltog 16.634 (17.061) personer. Personalen gjorde följande besök: på fartyg 279 (519) och på sjukhus 18 (15).
Huvudsakliga
målgrupper:
De huvudsakliga målgrupperna utgörs av turister och av fiskare, där naturligtvis turister och tillfälliga besökare utgör den största andelen. Under året räknade man i genomsnitt in 65 besök av fiskare/månad. Genom att kyrkan kan erbjuda lägerförläggning, kan man också vara värd för många kör- och konfirmandgruppsresor.
Särskilda
noteringar:
Under året har kyrkobyggnadens fönster bytts ut. De nya fönstren är försedda med en särskild sorts råglas som så mycket som möjligt liknar glaset i de ursprungliga fönstren. Detta var nödvändigt eftersom byggnaden är skyddad enligt dansk lag.

Verksamheten vid Svenska Fiskarkyrkan i Hirtshals, som upprätthölls genom en särskild stiftelse, har under året upphört. SKUT har nu träffat avtal om att hyra ut fastigheten till Hirtshals kommun.

Kyrkan har under året ej erhållit ramanslag ( not 1 )från SKUT.

Vigselrätt: Sjömansprästen har vigselrätt enligt dansk lag.

FINLAND

Helsingfors (1922)
Personal: Kyrkoherden i församlingen har regeringens fullmakt på tjänsten och Uppsala domkapitel som arbetsgivare.
Lokaler: Verksamheten bedrivs i lokaler som ägs av församlingen.
Statistik: I gudstjänster och andakter deltog 5.434 (5.226) personer. Personalen gjorde följande besök: på fartyg 1 (2), i hem 57 (54), på sjukhus 4 (3), i fängelse 0 (0).
Huvudsakliga
målgrupper:
Arbetet inriktas i allt väsentligt mot fastboende.
Särskilda
noteringar:
Kyrkan har under året ej erhållit ramanslag från SKUT. Lönebidrag till bitr.personal förmedlas.
Gudstjänster
utanför
stationeringsorten:
Gudstjänster förrättas i Åbo, Tammerfors och Kuusankoski.
Vigselrätt: Kyrkoherden i Helsingfors har vigselrätt.

FRANKRIKE

Nice (1981) -- säsongverksamhet
Personal: Den av SKUT utsända personalen består av 1 emerituspräst och 1 husmor (säsongsförordnade).
Lokaler: Centrum för verksamheten är Stillegården i Haut de Cagnes. I övrigt används lånade kyrkor för de gudstjänster som firas på en rad platser längs kusten.
Statistik: Under verksamhetsåret besöktes lokalerna av totalt 4.522 (2.402) personer. I gudstjänster och andakter deltog 1.252 (1.216) personer. Personalen gjorde följande besök: i hem 25 (34), på sjukhus 4 (5), i fängelse 0 (4).
Huvudsakliga
målgrupper:
Verksamheten inriktas mot de i södra Frankrike och Monaco bofasta svenskarna.
Särskilda
noteringar:
Det tidigare fattade beslutet om att inrätta kyrkoherdetjänst med stationering i Nice har, på grund av det ekonomiska läget, ännu inte kunnat verkställas. Behovet av helårstjänst framhålls i församlingens verksamhetsberättelse. Ingående diskussioner om detta fördes i samband med besöksresa till Nice i november.

Församlingen har under året ökat sitt medlemsantal så att det nu finns 350 registrerade medlemmar.

Stillegården har under året genomgått en omfattande renovering.

Församlingen har under året ej erhållit ramanslag från SKUT.

Gudstjänster
utanför
stationeringsorten:
Förutom i Stillegården hålles gudstjänster i Monte-Carlo, Cannes, S:t Raphael, Aix- en-Provence, La Turbie, S:t Honorat och Nice.
Vigselrätt: Emeritusprästen har inte vigselrätt.
Paris (1626)
Personal: Den av SKUT utsända personalen består av 1 präst, 1 assistent och 2 husmödrar, varav en deltid.
Lokaler: Verksamheten bedrivs i av svenska staten ägda lokaler.
Statistik: Under verksamhetsåret besöktes lokalerna av totalt ca 55.000 (ca 55.000) personer. I gudstjänster och andakter deltog 15.870 (14.740) personer. Personalen gjorde följande besök: i hem 200 (200), på sjukhus 25 (25), i fängelse 20 (0).
Huvudsakliga
målgrupper:
Fastboende, turister, au pair-ungdomar, kyrkliga grupper från Sverige -- alla är de målgrupper för församlingens verksamhet.
Särskilda
noteringar:
I församlingens verksamhetsberättelse framhålls bl.a. att gudstjänsterna är centrum i verksamheten och att de fortsatt samlar många deltagare. I genomsnitt hade man under året över 100 deltagare i söndagens högmässa och totalt över 3.000 kommunikanter.

Ärkebiskop Gunnar Weman har under året visiterat församlingen.

Under året har regeringen fattat beslut om att fastigheten skall överföras från Fastighetsverket till Kyrkofondens styrelse. Närmare avtal skall träffas mellan SKUT och Kyrkofondens styrelse om förvaltningen av fastigheten.

Svenska skolan har sina lokaler i fastigheten.

Vigselrätt: Kyrkoherden har ej vigselrätt.

GREKLAND

Atén/Pireus (1976)
Personal: Den av SKUT utsända personalen består av 1 präst, 1 husmor.
Lokaler: Verksamheten bedrivs i förhyrda lokaler.
Statistik: Under verksamhetsåret besöktes lokalerna av totalt 9.652 (8.412) personer. I gudstjänster och andakter deltog 3.057 (3.715) personer. Personalen gjorde följande besök: på fartyg 109 (136), i hem 84 (20), på sjukhus 33 (35), i fängelse 38 (20).
Huvudsakliga
målgrupper:
Verksamheten inriktas i första hand mot fastboende skandinaver. Andra målgrupper är skandinaviskt sjöfolk och lastbilschaufförer.
Gudstjänster
utanför
stationeringsorten:
Under vinterhalvåret svarar kyrkoherden för gudstjänster på Rhodos.
Vigselrätt: Kyrkoherden har vigselrätt.
Rhodos (1977) -- säsongsverksamhet
Personal: Den av SKUT utsända personalen består av 1 emerituspräst med medföljande maka som traktamentsförordnad husmor.
Lokaler: Gudstjänsterna hålls i St:a Maria katolska kyrka och övrig verksamhet i anslutande lokaler.
Statistik: Under verksamhetsåret besöktes lokalerna av totalt 2.939 (2.395) personer. I gudstjänster och andakter deltog 1.623 (1.422) personer. Personalen gjorde följande besök: i hem 24 (2), på sjukhus 91 (114), i fängelse 0 (2).
Huvudsakliga
målgrupper:
Under den period då emerituspräst finns stationerad inriktas verksamheten framför allt mot kortidsturister, medan de gudstjänster som hålls under övriga delen av året samlar bofasta svenskar.
Vigselrätt: Emeritusprästen har ej vigselrätt.

ITALIEN

Rom (1973)
Personal: Den av SKUT utsända personalen består av 1 präst och 1 husmor.
Lokaler: Verksamheten bedrivs i av SKUT ägda lokaler. Gudstjänsterna firas i S. Katarina kapell i Birgittas hus vid Piazza Farnese.
Statistik: Under verksamhetsåret besöktes lokalerna av totalt 11.519 (10.781) personer. I gudstjänster och andakter deltog 4.266 (4.221) personer. Personalen gjorde följande besök: i hem 45 (17), på sjukhus 0 (36), i fängelse 0 (0).
Huvudsakliga
målgrupper:
I första hand de bofasta svenskarna. Till gudstjänsterna i S. Katarina kapell kommer också många turister och tillfälliga besökare.
Särskilda
noteringar:
Under året har biskopen i Karlstad, Bengt Wadensjö, på ärkebiskopens uppdrag visiterat församlingen.

Till kyrkoherdens ansvar hör också regelbundna besök i de svenska församlingarna i Milano, Turin och Genua. Gudstjänsterna i Norditalien samlade under året 951 deltagare.

Kyrkoherden är, på ärkebiskopens uppdrag, Svenska kyrkans ekumeniske representant i Rom.

Gudstjänster
utanför
stationeringsorten
Gudstjänster förrättas i Milano, Turin och Genua.
Vigselrätt: Kyrkoherden har ej vigselrätt.

NEDERLÄNDERNA

Rotterdam (1909)
Personal: Den av SKUT utsända personalen består av 1 präst, 2 assistenter, 3 husmödrar (varav 2 deltid).
Lokaler: Verksamheten bedrivs i av SKUT ägda lokaler.
Statistik: Under verksamhetsåret besöktes lokalerna av totalt 7.789 (9.783) personer. I gudstjänster och andakter deltog 2.144 (3.087) personer. Personalen gjorde följande besök: på fartyg 1.118 (1.020), i hem 24 (21), på sjukhus 19 (8), i fängelse 10 (5).
Huvudsakliga
målgrupper:
Sjöfolket är alltjämt en primär målgrupp för verksamheten. Det finns tecken som tyder på att antalet svenskar som bosätter sig i Nederländerna ökar.
Särskilda
noteringar:
Efter en nedgång i anlöpen under 1994, kan man nu registrera ett ökat antal fartygsanlöp. Detta gäller både svenskflaggade fartyg och fartyg med annan flagg och med svenskar ombord. Under året har man noterat 1.145 anlöp. I denna siffra inbegrips inte en färja som kommer till hamnen dagligen. I allt rör det sig om 186 olika fartyg, men där tre av dem står för över 30% av anlöpen.

Regelbundna samtalskvällar kring centrala kristna begrepp arrangernas i Amsterdam.

Under året har stadgar antagits och översänts till SKUT för godkännande.

HKF har under året övergått till att ha endast ett platsombud i Rotterdam. Denne har kontor i kyrkans lokaler.

Församlingen har under året ej erhållit ramanslag från SKUT.

Vigselrätt: Sjömansprästen har vigselrätt.

NORGE

Narvik (1947)
Personal: Den av SKUT utsända personalen har under årets första tre månader bestått av 1 husmor, som tillika är föreståndare och 1 assistent. Under perioden 1 april -- 30 september har SKUT haft tillfälligt förordnad personal i Narvik.
Lokaler: Verksamheten bedrivs i av SKUT ägda lokaler, som dock ligger på ofri grund.
Statistik: Under verksamhetsåret besöktes lokalerna av totalt 24.700 ( not 2) (24.772) personer. I gudstjänster och andakter deltog 4.700 (4.708) personer. Personalen gjorde följande besök: på fartyg 130 (134), i hem 45 (45), på sjukhus 25 (25), i fängelse 0 (0).
Huvudsakliga
målgrupper:
Målgrupper enligt den i ombudsmötets givna instruktion saknas, med undantag av de turister som under sommarmånaderna kommer till Narvik.
Särskilda
noteringar:
I enlighet med beslut i nämnden för SKUT, stängdes kyrkan den 1 oktober. Det av nämnden fattade beslutet innebar att verksamhet skall bedrivas sommaren 1996. Narviks kommun svarade under årets tre sista månader för verksamhet, riktad mot utländskt sjöfolk, förlagd till kyrkans lokaler. Förhandlingar har under året förts med Narviks kommun om hyresavtal och ett ev. förvärv av fastigheten. Dessa förhandlingar fortsätter.
Oslo (1911)
Personal: Kyrkoherden i församlingen har regeringens fullmakt på tjänsten och Uppsala domkapitel som arbetsgivare.
Lokaler: Verksamheten bedrivs i lokaler som ägs av församlingen.
Statistik: Under verksamhetsåret besöktes lokalerna av totalt 18.862 (20.115) personer. I gudstjänster och andakter deltog 9.634 (9.354) personer. Personalen gjorde följande besök: i hem 120 (112), på sjukhus 45 (25), i fängelse 0 (0) .
Huvudsakliga
målgrupper:
Verksamheten inriktas i allt väsentligt mot fastboende svenskar.
Gudstjänster
utanför
stationeringsorten:
Förutom i Oslo förrättas gudstjänster i Bergen, Ålesund, Trondheim och Hamar.
Vigselrätt: Kyrkoherden i Oslo har vigselrätt.

POLEN

Gdynia (1928)
Personal: Den av SKUT utsända personalen består av 1 präst, 1 assistent och 1 husmor/kantor deltid.
Lokaler: Verksamheten bedrivs i av SKUT ägda lokaler.
Statistik: Under verksamhetsåret besöktes lokalerna av totalt 6.764 (6.700) personer. I gudstjänster och andakter deltog 4.395 (4.361) personer. Personalen gjorde följande besök: på fartyg 445 (309), i hem 10 (32), på sjukhus 5 (13), i fängelse 3 (4).
Huvudsakliga
målgrupper:
Sjöfolket ombord i svenska, norska och danska fartyg utgör alltjämt en viktig målgrupp för verksamheten. Under året har en ökande turistström noterats. Ett antal långtradarchaufförer har regelbunden kontakt med kyrkan.
Särskilda
noteringar:
Sjömansprästen är alltjämt konsularagent för Sverige och Norge. Även Finland har konsularagentur i fastigheten, men med den finske diakonen i Gdask som agent.

Under året avled sjömansprästen K.G. Nöjd efter en tids sjukdom. Han hade då varit sjömanspräst i Gdynia sedan 1985.

I samband med bytet av tjänsteinnehavare genomgick prästbostaden en grundlig renovering.

Gudstjänster
utanför
stationeringsorten:
Gudstjänster har förrättats i Warszawa.
Vigselrätt: Sjömansprästen har ej vigselrätt.

SCHWEIZ

Lausanne (1980)
Personal: Den av SKUT utsända personalen består av 1 präst.
Lokaler: Kombinerad expeditions- och verksamhetslokal, som församlingen hyr, finns i Lausannne. I övrigt lånas kyrkor för gudstjänsterna.
Statistik: Under verksamhetsåret besöktes lokalerna av totalt 9.827 (6.300) personer. I gudstjänster och andakter deltog 3.599 (3.062) personer. Personalen gjorde följande besök: i hem 10 (54) och på sjukhus 7 (10), i fängelse 0.
Huvudsakliga
målgrupper:
Målgrupp för verksamheten är de bofasta svenskarna.
Särskilda
noteringar:
Församlingen är en del av Regionalkyrkan i Schweiz. Prästtjänsten är en komministertjänst, underställd regionalpastorn (kyrkoherden) i Zürich.
Gudstjänster
utanför
stationeringsorten:
Gudstjänster har, utöver i Lausanne, förrättats i Genève och Bern.
Vigselrätt: Komministern har ej vigselrätt.
Zürich (1991)
Personal: Den av SKUT utsända personalen består av 1 präst.
Lokaler: Verksamheten bedrivs i förhyrda lokaler.
Statistik: Under verksamhetsåret besöktes lokalerna av totalt 12.023 (13.112) personer. I gudstjänster och andakter deltog 4.031 (4.200) personer. Personalen gjorde följande besök: i hem 49 (85), på sjukhus 6 (17), i fängelse 1 (0).
Huvudsakliga
målgrupper:
Verksamheten inriktas mot fastboende svenskar.
Särskilda
noteringar:
Församlingen är en del av Regionalkyrkan i Schweiz.
Gudstjänster
utanför
stationeringsorten:
Förutom i Zürich förrättas gudstjänster i Zug, Basel, Lugano, Baden, St Gallen och Schaffhausen.
Vigselrätt: Kyrkoherden har inte vigselrätt.

SPANIEN

Fuengirola, Costa del Sol (1978)
Personal: Den av SKUT utsända personalen består av 1 präst, 1 assistent/kantor och 1 husmor.
Lokaler: Verksamheten bedrivs dels i av SKUT ägda lokaler, dels i direkt anslutande förhyrda lokaler, som ägs av Neptuniorden.
Statistik: Under verksamhetsåret besöktes lokalerna av totalt 21.611 (20.734) personer. I gudstjänster och andakter deltog 5.760 (7.250) personer. Personalen gjorde följande besök: på fartyg 2, i hem 59 (66), på sjukhus 55 (56), i fängelse 2 (3).
Huvudsakliga
målgrupper:
Verksamheten inriktas till största delen mot de svenskar som är bosatta längs Costa del Sol.
Särskilda
noteringar
:
Sedan styrelsen i katolska församlingen i Nueva Andalucia sagt upp hyreskontraktet med den svenska församlingen, har gudstjänsterna hållits i den svenska anläggningen Centro Forrestal i Marbella. Samtal pågår med katolska stiftet i Malaga för att finna en lösning på lokalfrågan.
Gudstjänster
utanför
stationeringsorten:
Gudstjänster firas i Nueva Anadalucia Almuecar och Nerja.
Vigselrätt: Kyrkoherden har vigselrätt.
Torrevieja (1994)
Personal: Den av SKUT utsända personalen består av 1 emerituspräst, 1 husmor pensionär (säsongsförordnad).
Lokaler: Verksamheten bedrivs i lånade kyrkor och lokaler.
Statistik: Under verksamhetsåret besöktes lokalerna av totalt 2.065 personer. I gudstjänster och andakter deltog 2.065 personer.

Personalen gjorde följande besök: i hem 5 (18) på sjukhus 2 och i fängelse 4 (2).

Huvudsakliga
målgrupper:
Verksamheten inriktas mot fastboende svenskar i området Alicante -- Torrevieja.
Särskilda
noteringar:
Kyrkan har under året ej erhållit ramanslag från SKUT.
Vigselrätt: Emeritusprästen har inte vigselrätt.
Palma de Mallorca (1971)
Personal: Den av SKUT utsända personalen består av 1 präst, 1 assistent, 1 assistent/kantor, 2 husmödrar (varav en deltid).
Lokaler: Verksamheten bedrivs i av SKUT ägda lokaler.

Statistik: Under verksamhetsåret besöktes lokalerna av totalt 20.489 (21.104) personer. I gudstjänster och andakter deltog 4.492 (4.848) personer. Personalen gjorde följande besök: på fartyg 5, i hem 67 (65), på sjukhus 1.415 (1.084) i fängelse 2.
Huvudsakliga
målgrupper:
Målgrupperna är fastboende skandinaver och långtidsturister. Korttidsturisterna når man framför allt i samband med vigslar.
Särskilda
noteringar:
Den i många år diskuterade frågan om trapphiss har under året fått sin lösning, genom att i november en hiss kunde tas i bruk. Lokalerna har därmed blivit tillgängliga även för dem som har rörelsehinder.

Norska kyrkan har fr.o.m. hösten 1995 på nytt attacherat präst på heltid.

Ekumeniken betyder mycket i verksamheten. Utöver goda relationer med övriga kyrkor, inte minst med den katolske biskopen Ubeda, utvecklas nära kontakter med den katolska vänförsamlingen, San Francisco de Paula.

Biskop Karl-Johan Tyrberg har på ärkebiskopens uppdrag visiterat församlingen.

Vigselrätt: Kyrkoherden har vigselrätt.
Las Palmas (1967), Gran Canaria
Personal: Den av SKUT utsända personalen består av 1 präst, 1 husmor/kantor, 1 husmor (deltid).
Lokaler: Verksamheten bedrivs i av SKUT ägda lokaler.
Statistik: Under verksamhetsåret besöktes lokalerna av totalt 10.827 (10.895) personer. I gudstjänster och andakter deltog 3.773 (3.305) personer. Personalen gjorde följande besök: på fartyg 32 (23), i hem 64 (62), på sjukhus 119 (85), i fängelse 0 (1).
Huvudsakliga
målgrupper:
Fastboende svenskar, ca 1.000 personer, är den största målgruppen för verksamheten. Svenska långseglare är en mindre grupp, men kyrkan har mycket kontakt med dessa.
Särskilda
noteringar:
Av korttidsturisterna söker sig det stora flertalet till södra delen av Gran Canaria. Av detta skäl är inte verksamheten speciellt inriktad på denna kategori. Dock har det under årets kunnat noteras en viss ökning i antalet charterturister till norra Gran Canaria. Verksamhetsåret präglas dock av en mycket tydligt urskiljbar hög- resp. lågsäsong. En svårighet i verksamheten är att den lokala ekonomin är mycket svag, även om en liten förbättring kunnat noteras under året.

Under året har verksamheten firat sitt 30-årsjubileum.

Gudstjänster
utanför
stationeringsorten:
Tillsammans med komministern i San Agustin och den norske prästen på Gran Canaria svarar kyrkoherden för gudstjänster i Puerto Rico. Dessutom har gudstjänst hållits i Playa del Hombre, söder om Las Palmas.
Vigselrätt: Kyrkoherden har vigselrätt.
San Agustin (1981), Gran Canaria
Personal: Den av SKUT utsända personalen består av 1 präst, 2 assistenter varav 1 deltid, 1 husmor/kantor, 1 assistent och 1 husmor säsongsvis.
Lokaler: Verksamheten bedrivs i förhyrda lokaler.
Statistik: Under verksamhetsåret besöktes lokalerna av totalt 41.837 (38.744) personer. I gudstjänster och andakter deltog 8.621 (9.217) personer. Personalen gjorde följande besök: i hem 82 (28) och på sjukhus 161 (315), i fängelse 0 (0).
Huvudsakliga
målgrupper:
Verksamheten inriktas mot kort- och långtidsturister, liksom mot fastboende.
Särskilda
noteringar:
Verksamheten har under flera år uppvisat ökade besökssiffror. Detta gäller, som framgår ovan, också beträffande totala antalet besök under det gångna året. Liksom Las Palmas uppvisar verksamheten mycket tydliga skillnader mellan hög- och lågsäsong. Sveriges inträde i EU har medfört att ett ökande antal svenskar söker sig till södra Gran Canaria för att söka arbete. Eftersom arbetslösheten är högre än i Sverige leder detta ofta till problem, vilket ställer ökade krav på kyrkan, både beträffande diakoni och själavård.
Gudstjänster
utanför
stationeringsorten:
Tillsammans med kyrkoherden i Las Palmas och den norske prästen på Gran Canaria svarar komministern för gudstjänster i Puerto Rico.
Vigselrätt: Komministern har vigselrätt.
Los Cristianos (1970), Teneriffa
Personal: Den av SKUT utsända personalen består av 1 emerituspräst (säsongsförordnad), 1 assistent/kantor, 2 husmödrar (varav en säsongsförordnad).
Lokaler: Verksamheten bedrivs i av SKUT ägda lokaler.
Statistik: Under verksamhetsåret besöktes lokalerna av totalt 43.511 (36.173) personer. I gudstjänster och andakter deltog 9.045 (5.199) personer. Personalen gjorde följande besök: i hem 129 (30), på sjukhus 122 (172).
Huvudsakliga
målgrupper:
Verksamheten inriktas mot långtidsturister och, inte minst, alla de människor med handikapp som kommer till Los Cristianos.
Särskilda
noteringar:
Antalet besökare, både vid gudstjänster och i övrigt, har under de senare åren vuxit så mycket att den nuvarande personalstyrkan, under högsäsong januari-- mars, inte räcker till. Samtal har under året förts om behovet av ytterligare personalförstärkning under denna tid. Den ökade tillströmningen medförde också att lokalerna ofta inte rymde alla besökare. Detta har till en del avhjälpts genom att altanen ut mot gatan glasats in.
Vigselrätt: Emeritusprästen har vigselrätt.
Puerto de la Cruz (1972), Teneriffa -- säsongsverksamhet
Personal: Den av SKUT utsända personalen består av 1 emerituspräst och 1 husmor/kantor (säsongsförordnade).
Lokaler: Verksamheten bedrivs dels i en av SKUT ägd villa, som tillika är prästbostad, dels i San Francisco-kyrkan i centrum av staden.
Statistik: Under verksamhetsåret besöktes lokalerna av totalt ca 6.000 (ca 6.000) personer. I gudstjänster och andakter deltog 3.739 (2.900) personer. Personalen gjorde följande besök: i hem 0, på sjukhus 110 (94), i fängelse 0.
Huvudsakliga
målgrupper:
Verksamheten inriktas mot både kort- och långtidsturister.
Särskilda
noteringar:
Flyttningen från anglikanska kyrkan till den mer centralt belägna katolska San Francisco-kyrkan har medfört att betydligt fler söker sig till gudstjänster och annan verksamhet. I denna kyrka hålles svenska gudstjänster två gånger i veckan. Av årsberättelsen framgår att söndagsgudstjänsterna i genomsnitt samlar 55 deltagare. Två gånger varje vecka svarar den av SKUT förordnade prästen för visning, på svenska, av San Francisco-kyrkan, som är en sevärdhet i sig. I denna kyrka har inte bara Svenska kyrkan, utan också Finska kyrkan, liksom tyska och italienska katoliker sina gudstjänster. Initiativet till denna användning av kyrkan kommer från den katolske biskopen.
Vigselrätt: Emeritusprästen har vigselrätt.

STORBRITANNIEN

Liverpool (1870)
Personal: Den av SKUT utsända personalen består av 1 präst, 1 assistent och 1 husmor.
Lokaler: Verksamheten bedrivs i av SKUT ägda lokaler, dock på ofri grund.
Statistik: Under verksamhetsåret besöktes lokalerna av totalt 6.543 (7.199) personer. I gudstjänster och andakter deltog 4.257 (5.190) personer. Personalen gjorde följande besök: på fartyg 662 (605), i hem 55 (27), på sjukhus 11 (1) i fängelse 0.
Huvudsakliga
målgrupper:
Inriktningen på sjömanskyrka är fortfarande tydlig, men det finns också ett antal bofasta svenskar. Genom att norsk präst är attacherad till arbetslaget omfattar målgrupperna också bofasta norrmän.
Särskilda
noteringar:
Under året har arbetet med att få äganderätt till den tomt på vilken kyrkan är uppförd fortsatt. Ärendet var vid årets slut ännu inte slutfört.
Gudstjänster
utanför
stationeringsorten:
Sjömansprästen svarar också för gudstjänster i Cork och i Dublin på Irland.
Vigselrätt: Sjömansprästen har ej vigselrätt.
London Ulrika Eleonora (1710)
Personal: Kyrkoherden i församlingen har regeringens fullmakt på tjänsten och Uppsala domkapitel som arbetsgivare. Den av SKUT utsända personalen består av 1 präst (komminister med huvudsakliga uppgifter i sjömanskyrkan), 2 assistenter och 2 husmödrar.
Lokaler: Verksamheten bedrivs i lokaler som ägs av församlingen.
Statistik: Under verksamhetsåret besöktes lokalerna av totalt 65.495 (58.246) personer. I gudstjänster och andakter deltog 21.714 (21.077) personer. Personalen gjorde följande besök: i hem 240 (255), på sjukhus 56 (57), i fängelse 0 (9).
Huvudsakliga
målgrupper:
De fastboende svenskarna är en viktig målgrupp, men även au pair-ungdomar, turister, och andra tillfälliga besökare hör till dem som kyrkans personal möter.
Särskilda
noteringar:
Det i tidigare verksamhetsberättelser omtalade försöket med adminstrativ samordning mellan församlingen och sjömanskyrkan i London har genom beslut som fattats under året förlängts till att vara fram till sommaren1998. Överläggningar har också förts om att låta komministern i större utsträckning än nu ha sin tjänst förlagd till sjömanskyrkan.
Vigselrätt: Kyrkoherden och komministern har vigselrätt enligt engelsk lag.

London, sjömanskyrkan (1899)

Personal: Den av SKUT utsända personalen består av 2 assistenter och 2 husmödrar (se London UE beträffande prästtjänst).
Lokaler: Verksamheten bedrivs i av SKUT ägda lokaler.
Statistik: Under verksamhetsåret besöktes lokalerna av totalt 7.378 (10.598) personer. I gudstjänster och andakter deltog 3.926 (4.867) personer. Personalen gjorde följande besök: på fartyg 572 (727), i hem 0 (3), på sjukhus 0 (1), i fängelse 7 (5).
Huvudsakliga
målgrupper:
Mycket av verksamheten inriktas på sjöfolk, men genom gästhemsverksamheten har personalen också mycket kontakt med turister. Kyrkan kommer också i kontakt med arbetssökande svenska ungdomar som vistas i London-området.
Särskilda
noteringar:
Den mest påtagliga förändringen under året var det ökade antalet övernattningar på gästhemmet. Normalt brukar antalet gäster minska efter sommaren. Nu förblev emellertid nivån hög. Under året noterade man i genomsnitt 336 gästnätter/månad, vilket är en ökning med över 30% jämfört med tidigare år. Huvudsakligen rör det sig om svenska ungdomar som söker arbete i London och som bor på gästhemmet medan man söker efter annat, mera permanent, boende.

Beträffande försöksverksamheten avseende administrativ samordning hänvisas till det som sagt ovan (London Ulrika Eleonora).

Middlesbrough (1876)
Personal: Den av SKUT utsända personalen består av 1 präst, 1 assistent och 1 husmor.
Lokaler: Verksamheten bedrivs i av SKUT ägda lokaler.
Statistik: Under verksamhetsåret besöktes lokalerna av totalt 3.816 (4.278) personer. I gudstjänster och andakter deltog 1.818 (2.166) personer. Personalen gjorde följande besök: på fartyg 1.711 (1.383), i hem 24 (32), på sjukhus 70 (6) i fängelse 0.
Huvudsakliga
målgrupper:
Det nordiska sjöfolket tillhör den primära målgruppen. Antalet fastboende är mycket litet. En del svenska studenter finns i området.
Särskilda
noteringar:
Vid kyrkan finns norsk assistent attacherad. I allt väsentligt är han en helt integrerad de av arbetslaget. Av fartygsanlöpen är 40% norska, och bara en mindre del (16%) svenskflaggade. Andelen svenskflaggade fartyg har dock ökat något under året. Antalet båtanlöp ökade under året och översteg för första gången 1.500. Middlesbrough är också den sjömanskyrka där flest båtbesök gjordes under året.
Gudstjänster
utanför
stationeringsorten:
Sjömansprästen har under året svarat för gudstjänst i Glasgow och Edinburgh.
Vigselrätt: Sjömansprästen har ej vigselrätt.

TYSKLAND

Berlin (1903)
Personal: Den av SKUT utsända personalen består av 1 präst, 2 assistenter, 1 husmor deltid.
Lokaler: Verksamheten bedrivs i lokaler som ägs av församlingen.
Statistik: Under verksamhetsåret besöktes lokalerna av totalt 27.818 (31.627) personer. I gudstjänster och andakter deltog 7.490 (7.345) personer. Personalen gjorde följande besök: i hem 154 (198), på sjukhus 188 (123), i fängelse 4.
Huvudsakliga
målgrupper:
Målgrupper för församlingens arbete är de svenskar som bott länge i Berlin, näringslivets utsända, au pair-ungdomar och turister.
Särskilda
noteringar:
I september attacherades den förste norske prästen till församlingen.

Bygglov för tillbyggnad av församlingens lokaler har beviljats. Denna tillbyggnad är av stor betydelse, eftersom det nu är besvärande trångt i lokalerna. Byggstart är planerad till sommaren 1996. Personalbostäderna har under året genomgått en behövlig renovering.

Gudstjänster
utanför
stationeringsorten:
Kyrkoherden har under året svarat för gudstjänster i Köln, Bonn, Düsseldorf, Meuchen och Lützen.
Vigselrätt: Kyrkoherden har vigselrätt.
Frankfurt/Main (1965)
Personal: Den av SKUT utsända personalen består av 1 präst och 1 husmor (deltid).
Lokaler: Verksamheten bedrivs i lokaler som ägs av församlingen.
Statistik: Under verksamhetsåret besöktes lokalerna av totalt 18.233 (16.304) personer. I gudstjänster och andakter deltog 5.295 (3.740) personer. Personalen gjorde följande besök: på i hem 86 (63), på sjukhus 9 (8), i fängelse 5 (1).
Huvudsakliga
målgrupper:
Verksamheten inriktas väsentligen mot fastboende svenskar i aktiv ålder. Enligt uppgift utgörs mindre än 1% av pensionärer.
Särskilda
noteringar:
I årsberättelsen framhålls den glädjande ökningen både i antalet gudstjänstbesök och i det totala antalet besök. Samtidigt påpekas att detta ytterligare understryker behovet av ytterligare personal, framför allt i husmorsuppgifterna.

Kyrkoherden är tillika knuten till den svenska församlingen i München.

Gudstjänster
utanför
stationeringsorten:
Förutom i München svarar kyrkoherden för gudstjänster i Birkenau, Hofheim, Kassel, Kirberg, Schaffhausen, Wiesbaden, Heidelberg, Nürnberg och Stuttgart, Aachen, Adenau, Bestwig, Böblingen, Ettlingen och Koblenz.
Vigselrätt: Kyrkoherden har vigselrätt.
Hamburg (1883)
Personal: Den av SKUT utsända personalen består av 1 präst, 1 assistent, 1 assistent/kantor, 2 husmödrar.
Lokaler: Verksamheten bedrivs i av SKUT ägda lokaler.
Statistik: Under verksamhetsåret besöktes lokalerna av totalt 15.392 (16.290) personer. I gudstjänster och andakter deltog 3.845 (4.300) personer. Personalen gjorde följande besök: på fartyg 360 (343), i hem 40 (21), på sjukhus 3 (25).
Huvudsakliga
målgrupper:
Bland målgrupperna befinner sig en stor grupp fastboende svenskar ( ca 3.000), men också många tillfälliga besökare. En påtaglig ökning har skett av antalet au pair-ungdomar och studenter. Sjöfolk är fortfarande en betydande -- om än minskande -- målgrupp.
Särskilda
noteringar:
Antalet anlöp av svenskregistrerade båtar minskade även under 1995. Antalet anlöp under året var 252 (278). Utvecklingen mot en tydligare karaktär av församlingskyrka fortsatte under året. Inom församlingen pågår ett stadgearbete. Förslag till nya stadgar kommer att föreläggas nämnden för SKUT.

HKF har platsombud med kontor vid kyrkan och ett nära samarbete förekommer.

Kyrkan har under året ej erhållit ramanslag från SKUT.

Gudstjänster
utanför
stationeringsorten:
Gudstjänster har under året hållits i Düsseldorf och Kiel.
Vigselrätt: Sjömansprästen har vigselrätt.

ÖSTERRIKE

Wien (1982)
Personal: Den av SKUT utsända personalen består av 1 präst och 2 husmödrar (varav 1 deltid).
Lokaler: Verksamheten bedrivs i förhyrda lokaler.
Statistik: Under verksamhetsåret besöktes lokalerna av totalt 17.268 (16.344) personer. I gudstjänster och andakter deltog 4.482 (3.793) personer. Personalen gjorde följande besök: i hem 34 (23), på sjukhus 18 (6), i fängelse 0 (0).
Huvudsakliga
målgrupper:
Verksamheten inriktas i första hand mot de fastboende svenskarna. Au-pair- ungdomar och musikstuderande besöker ofta kyrkan.
Särskilda
noteringar:
I årsberättelsen framhåller kyrkoherden att verksamhetens omfattning har vuxit så mycket att det inte längre är möjligt att fortsätta med den nuvarande tjänstevolymen. En personalförstärkning är därför nödvändig.

Under året har samarbete etablerats med den svenska prästen i österrikiska luhterska kyrkan, Anne Strid, som är bosatt i Graz. Genom hennes försorg firas svenska gudstjänster i Graz ett par gånger om året.

Svenska skolan är hyresgäster i kyrkans lokaler.

Gudstjänster
utanför
stationeringsorten:
Gudstjänster har under året förrättats i Salzburg och Klagenfurt.
Vigselrätt: Kyrkoherden har ej vigselrätt.

NORDAFRIKA

EGYPTEN

Alexandria (1958)
Personal: Den av SKUT utsända personalen består av 1 husmor/ föreståndare (deltid).
Lokaler: Verksamheten bedrivs i av SKUT ägda lokaler.
Statistik: Under verksamhetsåret besöktes lokalerna av totalt 757 (2.029) personer. I gudstjänster och andakter deltog 246 (609) personer.

Personalen gjorde följande besök: på fartyg 33 (25), i hem 2, på sjukhus 2 (0), i fängelse 0 (0).

Huvudsakliga
målgrupper:
De tidigare målgrupperna, sjöfolket och de fastboende, har så reducerats till antal, att man tvingats konstatera att det inte finns några naturliga målgrupper för fortsatt verksamhet.
Särskilda
noteringar:
Arbetet fortsätter med att få till stånd annan verksamhet, av forsknings- eller konferenskaraktär, som kan ge möjligheter att behålla fastigheten i svensk ägo. Överläggningar, bl.a. med Raoul Wallenberginstitutet, har förts under året. Konkreta resultat har dock ännu inte uppnåtts. Konsulatet har sedan sommaren 1995 hållits stängt. Hänvisning sker till ambassaden i Kairo.

För regelbundet återkommande gudstjänster har dels SKMs utsände missionär i Kairo, dels en anglikansk präst i Alexandria, svarat.

ASIEN

FÖRENADE ARABEMIRATEN

Dubai (1986)
Personal: Den av SKUT utsända personalen består av 1 assistent och 1 husmor (deltid), attacherade till den norska personalen.
Lokaler: Verksamheten bedrivs i lokaler som ägs av Den norske Sjømannsmisjon-Norsk kirke i utlandet.
Statistik: Under verksamhetsåret besöktes lokalerna av totalt 5.166 (11.845) personer. I gudstjänster och andakter deltog 1.820 (1.376) personer. Personalen gjorde följande besök: på fartyg 150 (203), i hem 4 (10), på sjukhus -- (11), i fängelse 0 (8).
Huvudsakliga
målgrupper:
Målgrupperna är sjöfolk och fastboende skandinaver.
Särskilda
noteringar
:
Ramanslag från SKUT har under året ej utgått.

SINGAPORE

Singapore (1984)
Personal: Den av SKUT utsända personalen består av 1 präst och 1 assistent (deltid).
Lokaler: Verksamheten bedrivs i lokaler som ägs av Den norske Sjømannsmisjon-Norsk kirke i utlandet.
Statistik: Under verksamhetsåret besöktes lokalerna av totalt 23.826 (21.476) personer. I gudstjänster och andakter deltog 2.445 (1.967) personer. Personalen gjorde följande besök: på fartyg 1.077 (934), i hem och på sjukhus 21 (49), i fängelse 0 (0).
Huvudsakliga
målgrupper:
Verksamheten inriktas mot sjöfolk, turister samt fastboende svenskar och norrmän.
Särskilda
noteringar:
SKUTs närvaro i Singapore grundas främst i att det finns en stor grupp fastboende svenskar. Tillsammans uppgår de svenska och norska grupperna till ca 1.500 personer. I tidigare årsberättelser har det noterats att gudstjänstdeltagandet varit relativt lågt. Under året har man dock kunnat notera 20% ökning av antalet gudstjänstdeltagare.
Gudstjänster
utanför
stationeringsorten:
Den svenske prästen har svarat för gudstjänster i Jakarta och Kuala Lumpur.
Vigselrätt: Sjömansprästen har ej vigselrätt.

THAILAND

Bangkok (1993)
Personal: Den av SKUT utsända personalen består av 1 präst och 1 assistent.
Lokaler: Verksamheten bedrivs i förhyrda lokaler.
Statistik: Under verksamhetsåret besöktes lokalerna av totalt 3.977 (3.796) personer. I gudstjänster och andakter deltog 1.726 (1.655) personer. Personalen gjorde följande besök: i hem 19 (23), på sjukhus 25 (47), i fängelse 252 (227).
Huvudsakliga
målgrupper:
Verksamheten inriktas i första hand mot fastboende nordbor. Andra målgrupper är turister och tillfälliga besökare.
Särskilda
noteringar:
I årsberättelsen framhålls att det mesta som sker i Bangkok påverkas av den mycket svåra trafiksituationen. All verksamhetsplanering måste ta hänsyn till dessa förhållanden.

De nuvarande lokalerna är behäftade med två problem: de är för små och det är mycket svårt för tillfälliga besökare att finna vägen dit. Man undersöker möjligheterna att finna alternativa lokaler, men kostnadsläget i Bangkok gör detta svårt.

Varannan söndag firas gudstjänst i anglikanska Christ Church.

Gudstjänster
utanför
stationeringsorten:
Gudstjänster har förrättats i Pattaya och i Vientiane, Laos.
Vigselrätt: Kyrkoherden har ej vigselrätt.

AUSTRALIEN

Melbourne, Victoria (1896)
Personal: Den av SKUT utsända personalen består av 1 präst, 1 assistent och 1 husmor.

Lokaler: Verksamheten bedrivs i av SKUT ägda lokaler.
Statistik: Under verksamhetsåret besöktes lokalerna av totalt 28.834 (28.176) personer. I gudstjänster och andakter deltog 6.534 (6.002) personer. Personalen gjorde följande besök: på fartyg 36 (37), i hem 130 (140), på sjukhus 39 (15), i fängelse 0 (0).
Huvudsakliga
målgrupper:
Verksamheten inriktas främst mot fastboende nordbor och mot turister.
Särskilda
noteringar:
Under året har renovering av personalbostäder skett.

För första gången har gudstjänstresor företagits till Darwin i norra Australien och till Wellington i Nya Zeeland.

Behovet av regelbunden verksamhet i Sydney har ökat sedan det lönade generalkonsulatet lagts ned. Kyrkoherden i Melbourne gör regelbundna besök i Sydney.

Gudstjänster
utanför
stationeringsorten:
Förutom i Sydney har kyrkoherden svarat för gudstjänster i Adelaide, Brisbane och Camberra, Darwin och Wellington (Nya Zeeland).
Vigselrätt: Kyrkoherden har vigselrätt enligt australiensisk lag.

NORDAMERIKA

KANADA

Toronto, Ontario (1953)
Personal: Den av SKUT utsända personalen består av 1 präst och 1 husmor (deltid).
Lokaler: Verksamheten bedrivs i lokaler som hyrs av den danska församlingen S. Erik. Viss verksamhet bedrivs också i den av SKUT ägda prästbostaden.
Statistik: Under verksamhetsåret besöktes lokalerna av totalt 4.367 (4.662) personer. I gudstjänster och andakter deltog 2.367 (2.482) personer. Personalen gjorde följande besök: hem- och sjukbesök 12 (16).
Huvudsakliga
målgrupper:
Verksamheten riktar sig mot de fastboende svenskarna.
Särskilda
noteringar:
Antalet fastboende svenskar är tämligen konstant. Någon ny inflyttning förekommer inte, annat än undantagsvis.

Den svenska församlingen är medlem av östra synoden i den lutherska kyrkan i Kanada.

I enlighet med överenskommelse med svenskarna i Montreal har de svenska gudstjänsterna där tills vidare upphört.

Gudstjänster
utanför
stationeringsorten:
Kyrkoherden svarar för gudstjänster i Vancouver.
Vigselrätt: Kyrkoherden har ej vigselrätt.

USA

New York (1947)
Personal: Den av SKUT utsända personalen består av 2 präster (kyrkoherde och komminister), 1 assistent, 1 assistent/kantor, 3 husmödrar, varav en deltid.
Lokaler: Verksamheten bedrivs i av SKUT ägda lokaler.
Statistik: Under verksamhetsåret besöktes lokalerna av totalt 45.019 (41.557) personer. I gudstjänster och andakter deltog 6.424 (6.142) personer. Personalen gjorde följande besök: på fartyg 164 (178), i hem 12 (79), på sjukhus 16 (35), i fängelse 2 (16).
Huvudsakliga
målgrupper:
Verksamheten inriktas mot en rad olika målgrupper: fastboende, turister, tillfälliga besökare och sjöfolk.
Särskilda
noteringar:
Svenskar av alla kategorier besöker kyrkan. Inte minst skall det omfattande barn- och ungdomsarbetet nämnas. Bara i "mamma-barn grupper" samlas ca 75 barn varje vecka. Många au-pair-ungdomar har en samlingspunkt i kyrkans lokaler.
Gudstjänster
utanför
stationeringsorten:
Kyrkoherden svarar för regelbundna gudstjänster i Washington DC och Philadelphia. Vidare besöker han Mexico City en gång årligen. Komministern svarar för regelbundna gudstjänster i Stamford.
Vigselrätt: Kyrkoherden och komministern har vigselrätt enligt amerikansk lag.
San Pedro, Kalifornien (1952)
Personal: Den av SKUT utsända personalen består av 1 präst, 1 husmor (deltid).
Lokaler: Verksamheten bedrivs i lokaler som ägs av Den norske Sjømannsmisjon-Norsk kirke i utlandet.
Statistik: Under verksamhetsåret besöktes lokalerna av totalt 22.292 (26.493) personer. I gudstjänster och andakter deltog 5.200 (5.658) personer. Personalen gjorde följande besök: på fartyg 524 (855), i hem och på sjukhus 80 (56), i fängelse 19 (21).
Huvudsakliga
målgrupper:
Verksamheten inriktas mot fastboende svenskar och norrmän, liksom mot sjöfolk av båda nationaliteterna.
Särskilda
noteringar:
Kyrkan i San Pedro är den äldsta samarbetsplatsen mellan svenska och norska kyrkan. I den svenske prästens årsberättelse konstateras att det, trots detta, återstår en del arbete innan den norsk-svenska verksamheten är så integrerad som han skulle önska.

I San Pedro finns en svensk församling -- S. Erik's Church -- vars kyrkoråd bl.a. svarar för underhållet av den svenska prästgården.

En väsentligt arbetsuppgift för den svenske prästen är alltjämt de regelbundna besöken hos de två svenskar som avtjänar långa fängelsestraff i Kalifornien.

Gudstjänster
utanför
stationeringsorten:
Sjömansprästen svarar för regelbundna gudstjänster i San Francisco.
Vigselrätt: Sjömansprästen har vigselrätt enligt amerikansk lag.

SYDAMERIKA

ARGENTINA

Buenos Aires (1918)
Personal: SKUT har inte någon utsänd personal i Buenos Aires.
Lokaler: Verksamheten har bedrivits i lokaler som huvudsakligen ägs av församlingen.
Statistik: Under verksamhetsåret besöktes lokalerna av totalt 2.146 (2.803) personer. I gudstjänster och andakter deltog 961 (1.467) personer.

Personalen gjorde följande besök: i hem 44 (49), på sjukhus 5 (10), i fängelse 0 (0).

Huvudsakliga
målgrupper:
Verksamheten inriktas så gott som helt mot fastboende med svensk anknytning.
Särskilda
noteringar:
Detta är sista gången som församlingen i Buenos Aires förekommer i SKUTs verksamhetsberättelse. Den successiva avveckling av sitt engagemang som SKUT fattade beslut om 1991 nådde i oktober sin slutpunkt i och med att församlingen då associerades till den lutherska kyrkan i Argentina (IELU) och fick en argentinsk kyrkoherde. Den nya situationen markerades genom en högtidsgudstjänst, där biskop Tord Harlin deltog på ärkebiskopens uppdrag. Även IELU:s president och många av IELU:s präster var närvarande. Svensk präst kommer dock även fortsättningsvis att besöka församlingen 3-4 gånger per år.

Kyrkan har under året ej erhållit ramanslag från SKUT.

BRASILIEN

Rio de Janeiro (1950)
Personal: SKUT har inte någon utsänd personal i Rio de Janeiro.
Lokaler: Verksamheten bedrivs i förhyrda lokaler.
Statistik: Under verksamhetsåret besöktes lokalerna av totalt 359 (2.923) personer. I gudstjänster och andakter deltog 83 (956) personer.

Personalen gjorde följande besök: på fartyg 0 (9), i hem 0 (17), på sjukhus 0 (0), i fängelse 0 (1).

Huvudsakliga
målgrupper:
Verksamheten inriktas mot fastboende nordbor och turister.
Särskilda
noteringar:
Under året har nya lokaler tagits i bruk, sedan hyreskontraktet avseende de tidigare lokalerna sagts upp. Församlingens verksamhet är nu förlagd till den evangeliska Martin Luther kyrkans församlingshem. I samråd med SKUT har kyrkorådet förordnat föreståndare för verksamheten. Kyrkoherden i São Paulo besöker kyrkan regelbundet.
São Paulo (1972)
Personal: Den av SKUT utsända personalen består av 1 präst och 1 husmor (deltid).
Lokaler: Verksamheten bedrivs i lokaler som ägs av den skandinaviska församlingen.
Statistik: Under verksamhetsåret besöktes lokalerna av totalt 6.055 (4.413) personer. I gudstjänster och andakter deltog 1.632 (2.728) personer. Personalen gjorde följande besök: i hem 129 (155), på sjukhus 4 (5), i fängelse 1 (0).
Huvudsakliga
målgrupper:
Verksamheten inriktas så gott som helt mot fastboende skandinaver. Endast ca 20% av nordborna är korttidsboende i São Paulo.
Särskilda
noteringar:
Den framtidsgrupp som tidigare tillsatts för att arbeta med frågor kring församlingens situation, mot bakgrund av det minskade antalet församlingsmedlemmar som talar och förstår något av de nordiska språken, har under året bearbetat svaren på en enkät som sänts ut. Enkäten var avfattad på svenska, norska, danska, finska samt på portugisiska. Framtidsgruppen tvingades konstatera att svarsfrekvensen blev mycket låg (15%). Ett skäl till den låga svarsfrekvensen anser man vara att så liten andel av de tillfrågade behärskar något av de nordiska språken. Av enkätsvaren framgår att de flesta framför allt värderar kyrkans närvaro i samband med dop, vigsel och begravning. Dessa kyrkliga handlingar sker huvudsakligen på portugisiska, medan all annan verksamhet sker på svenska. Samtalen inom församlingen om inriktningen på den framtida verksamheten fortsätter. Församlingen är medlem av den lutherska kyrkan i Brasilien (IELCB).

Församlingen har under året ej erhållit ramanslag från SKUT.

Gudstjänster
utanför
stationeringsorten:
Kyrkoherden svarar för regelbundna gudstjänster i Buenos Aires och Rio de Janeiro. Dessutom har gudstjänster förrättats i Oberá och Santos.
Vigselrätt: Kyrkoherden har ej vigselrätt.

PERU

Personalen gjorde följande besök: på fartyg 0 (0), i hem 15 (34), på sjukhus 2 (1), i fängelse 0 (0).

Lima (1987)
Personal: Svenska kyrkans mission är formell arbetsgivare för de två personer som är utsända som missionärer.
Lokaler: Viss verksamhet förekommer i den förhyrda bostaden. För gudstjänster lånas den lutherska kyrkan i San Isidro.
Statistik: Under verksamhetsåret besöktes lokalerna av totalt 450 (381) personer. I gudstjänster och andakter deltog 356 (345) personer.
Huvudsakliga
målgrupper:
Verksamheten inriktas i allt väsentligt mot de fastboende svenskarna.
Särskilda
noteringar:
Gudstjänst firas första söndagen varje månad, samt som kvällsmässa en vardag varje månad.

SKUTs engagemang i Lima är en del av ett ekonomiskt lika fördelat samarbete mellan Svenska kyrkans mission, Lutherhjälpen och SKUT.

Gudstjänster
utanför
stationeringsorten:
Prästen svarar för gudstjänst i Santiago de Chile.
Vigselrätt: Prästen har ej vigselrätt


VERKSAMHETSBERÄTTELSE, PERSONAL

SKUTs utsända personal har under 1995 uppgått till totalt 109 personer (109). Fördelningen mellan kvinnor respektive män har varit enligt följande:

Husmödrar och assistenter, 57 kvinnor (52), 21 män (26). Präster, 3 kvinnor (2), 28 män (29).

Utöver ordinarie personal har SKUT under året haft 8 (6) emeritipräster anställda för säsongstjänstgöring.

På nästan varje verksamhetsplats finns också ett antal lokalt anställda personer som, tillsammans med SKUT-personalen där, utgör ett arbetslag. Dessutom finns en mycket stor grupp frivilliga, oavlönade församlingsmedlemmar som gör en ovärdelig arbetsinsats för "sin kyrka" och SKUT.

Rekrytering och rekryteringsfrämjande åtgärder

Ungefär 350 personer finns registrerade i SKUTs intresseregister för utlandstjänst (registret gäller ej präster). Varje år inbjuds ett antal personer ur detta register att delta i en informationshelg sk rekryteringshelg. Årets rekryteringshelg ägde rum den 25 -26 november i Uppsala. 21 personer intervjuades och erhöll information om vad en anställning i SKUT innebär och vilka förväntningar som ställs på utlandspersonalen.

Utöver rekryteringshelgen arbetar SKUTs personalenhet med att hitta andra former av rekryteringsfrämjande åtgärder. Tillsammans med Utbildningsnämnden och ICR (Kyrkans utlandsrekrytering) deltog SKUT vid två arbetsmarknadsmässor dels vid Arbetsmarknadsdagen den 28 mars vid Uppsala universitet dels vid SACO-mässan i Sollentuna 14 -- 17 november.

Varje år ges tillfälle att informera om SKUT-tjänster till besökande grupper i Kyrkans hus, elever från Samariterhemmet och pastoralinstituten i Lund och Uppsala t. ex.

Utbildnings- och sändningsvecka i Uppsala

Under året har 26 personer rekryterats och sänts ut i SKUT-tjänst.

För första gången anordnades en hel veckas introduktionsutbildning. Årets utbildnings- och sändningsdagar gick av stapeln 14 -- 19 maj. Förutom praktiskt information (anställningsvillkor, praktisk förberedelse inför utresan m m) som även funnits med i tidigare års sändningsdagar innehöll veckan en utbildningsdel. Inbjudna gäster var bl a representanter för Sekretariatet för teologi och ekumenik som talade om de religiösa livet och Svenska kyrkans ekumeniska arbete i de länder där deltagarna kommer att vara verksamma. Konsult Assar Hansson ledde ett avsnitt som handlade om det speciella med att arbeta i ett litet arbetslag och vikten av god kommunikation på arbetsplatsen. Tillfälle gavs också att diskutera relationen/kommunikationen mellan nämnd, kansli och utepersonal.

Det är värdefullt att få möjlighet att skapa relationer, mellan kansli och utepersonal men också att deltagarna kan lära känna varandra och därigenom läggs grunden för vidare kontakter och erfarenhetsutbyte utlandspersonalen emellan.

Veckan avslutades med en sändningsgudstjänst i domkyrkan förrättad av ärkebiskop Gunnar Weman.

Ombudsverksamhet, information och insamling

SKUTs ombud -- en ovärderlig tillgång

1995 var året då om- och nyval av ombud ägde rum och detta präglade mycket av vår ombudsverksamhet.

Totalt registrerades under året 3.250 ombud, en markant ökning från föregående års 2.800. Ombuden fördelar sig så: församlingsombud, kontraktsombud och övriga ombud.

Ordförandekonferensen

Den årliga ordförandekonferensen var detta år placerad i Ulrika Eleonora församling i London, då man också besökte sjömanskyrkan. Kyrkoherde Lennart Sjöström informerade om Borgådokumentet och om docent Anders Bäckströms studie av London-svenskarna och kyrkan. Med på konferensen var också SKUTs projektanställde för insamlingsfrågor Jan Birgersson och insamlingsfrågorna var en viktig del i överläggningen. Ombudsutbildningen, informationen och kommande riksmöte behandlades naturligtvis också.

Tillfälle att tillsammans med informationssekreteraren besöka sjömanskyrkorna i Liverpool och Middlesborough efter konferensen erbjöds och tre ordförande följde med på tredagarsturen.

Utbildning

SKUTs utbildningsplan som sträcker sig över 3 år -- nuvarande mandatperiod för ombud -- omsattes detta år i verklighet. Tanken med utbildningen är dels att få bättre kontakt med och mellan ombuden, dels att ge bättre motivation och mer inblick i verksamheten för att höja kunskap och engagemang och på sikt även öka insamlingsresultatet.

Församlingsombuden inbjöds stiftsvis till en tvådagars grundutbildning med SKUT-råden i resp stift som ansvariga. Två stift genomförde utbildningen på en dag. Totalt deltog mer än 800 ombud i denna utbildning.

SKUT-råd och kontraktsombud inbjöds till utbildning med några stift åt gången och i denna utbildning deltog 110 ombud. Häri medverkade totalt 18 föredragshållare -- några även i aktiv SKUT-tjänst. Kursledningen utgjordes av infosekr Gunilla Delving, insamlingsansvarig Jan Birgersson och kyrkoherde Eric Ericson från Vårgårda (v ordf i Skara SKUT-råd).

SKUTs riksmöte

SKUTs riksmöte som normalt skulle ägt rum 1995 flyttades pga Svenska kyrkans riksmöte detta år till 1996. SKUT firar detta år även sitt 120-årsjubileum.

Riksmötet skall äga rum i Göteborg och en lokalkommitté har tillsatts. Under året har 4 sammanträden hållits.

Utlandskyrkans helg

Utlandskyrkans helg firades detta år 16-17 september. Vid utvärdering fann man att man har svårt att hinna med planeringen inför helgen och beslöt att ändra tidpunkten till oktober månad nästa år, till tacksägelsehelgen.

"dina Svenska Kyrkor i UTlandet"

I anslutning till höstinsamlingen 1994 startade SKUT ett informationsprojekt, som gick ut på att församlingarna här hemma skulle få lära känna SKUTs kyrkor lite bättre. Under en treårsperiod skulle församlingarna i stiftet få ta del av livet vid tre SKUT-kyrkor.

Under de två första åren av projektet har ett femtiotal församlingar beställt diabilder och informationsbrev om kyrkorna. Även om inte så många kontakter mellan kyrkan hemma och SKUT-kyrkan har tagits, har projektet i sig fört med sig att många församlingar ökat sin kunskap om SKUTs verksamhet.

Skol- och ungdomsarbete

Under året som gått har SKUTs satsning på att nå svenska ungdomar, både i och utanför landets gränser, fortskridit. Samtal med Svenska Kyrkans Unga har förts vid ett flertal tillfällen och gemensamma ansträngningar att väcka intresse för att starta en lokalavdelning av Svenska Kyrkans Unga vid någon av våra utlandskyrkor har pågått under hela året. Intresse för den här typen av ungdomsarbete finns vid flera av våra utlandskyrkor, men man är tveksam bl a till den ökade administration som en anslutning för med sig.

Under året som gått har vi marknadsfört vårt ungdomsmaterial Ung & Utomlands (bestående av böcker, studiehäfte och video) i församlingar och i landets alla gymnasieskolor. Vårens kampanj gav gott resultat och mer än hundra ungdomspaket såldes och av dem, glädjande nog, många till gymnasieskolor.

Ute och Hemma

SKUTs tidning Ute och Hemma är en av de viktigaste kanalerna som SKUT har att nå bl a ombud i hemmaförsamlingar och besökare på våra utlandskyrkor med information om verksamheten i Sverige och runt om i världen. Tidningen har under året alltmera antagit formen av en organisationstidning -- en tidning som mera tydligt än tidigare riktar sig även till våra ombud i församlingarna i Sverige.

Ombuden är en viktig grupp för SKUT och vi ger nu mera utrymme för rapporter om och artiklar från Sverigearbetet i Ute och Hemma.

Fr o m årets början har en ny rutin som medför en högre grad av medverkan från våra utlandskyrkor införts. I varje nummer presenterar en av utlandskyrkorna själv sin verksamhet i ord och bild. De får frihet att välja på vilket sätt presentationen ska ske och det har blivit en lyckad blandning av stilar där både personal och besökare kommit till tals. Så småningom kommer på detta sätt samtliga SKUT-kyrkor att synas i tidningen. Dessa presentationer är ett bra komplement till de normala reportagen och artiklarna i tidningen. Under året har också flera biskopar intervjuats om sin syn på SKUT och dess roll i kyrkan.

Ute och Hemma har under året utkommit med sju ordinarie nummer -- vardera omfattande 16 sidor i fyrfärg. Ordinarie upplaga är 12.500 ex. Påsknumret såldes bl a till församlingar och gick således ut i ytterligare några tusen exemplar.

Det åttonde numret av Ute och Hemma är Jultidningen som även detta år omfattade 48 sidor i fyrfärg och upplagan var 30.000 ex. Jultidningen går ut i stora mängder till våra utlandskyrkor men även hemma i Sverige är den en omtyckt julgåva och 1995 såldes ca 10.000 tidningar bara här i landet.

Bilagan i Kyrkans Tidning

Kyrkans Tidning har en stor spridning bland kyrkfolk i landet; anställda i församlingar och stift, kyrkorådsledamöter och andra förtroendevalda, vilka är viktiga målgrupper för SKUT som organisation. Under året har vi endast producerat en bilaga, p g a informationsenhetens ansträngda budget, och den utkom till Allhelgonahelgen då SKUT har rikskollekt och avslutar sin höstinsamling. Temat för bilagan 1995 var det ekumeniska arbete som sker på SKUTs kyrkor runt om i världen.

Material

Då 1995 var första året på ny mandatperiod försågs alla ombud under året med nytt material till SKUT-pärmen, dvs stadgar, materiallistor, manualer för information och insamling mm. Informationsenheten har liksom tidigare försett ombud, församlingar och präster med diverse material inför rikskollekter och höstinsamling med utlandskyrkans helg.

Adressfoldern, SKUTs mest spridda trycksak, visar vägen för många till SKUTs kyrkor. "Möt utlandskyrkan" är namnet på den affischutställning som togs fram under året. På fem affischer berättar några av de som hittat vägen till SKUT-kyrkorna, vad utlandskyrkan betyder för dem.

Under verksamhetsåret har Kyrkans hus i Uppsala startat sin Kundtjänst. Numera är det dit man ska vända sig när man ska beställa droppar, tröjor, informationsmaterial, utställningar, filmer osv.

Riksmötet i Luleå

I ett underbart försommarväder deltog SKUT i Svenska kyrkans riksmöte i Luleå. Dagarna innehöll ett digert program med föredrag, seminarier, utställningar, konserter och gudtjänster. SKUTs informations- och personalenhet spred tillsammans med andra nämnder och organisationer information till besökarna i den stora ARCUS-hallen.

Uppdrag Mallorca

För Svenska kyrkan i utlandet är diakonin en central del av verksamheten och en stor del av vardagen. I den film som SKUT producerat i år "Uppdrag Mallorca" får vi följa SKUTs assistent Ronny Månsson i hans dagliga diakonala gärning. Han besöker gamla och sjuka både i hem och på sjukhus.

Tufft insamlingsår

Årets insamlingsresultat blev 11 503 000 kronor mot 12 247 000 kronor år 1994. Under 1994 kunde dock bokföras en halv miljon kronor i extra intäkt från bössinsamlingen tillsammans med Lutherhjälpen och Svenska kyrkans mission vid kyrkovalet. Om man tar hänsyn till detta och en konstaterad ökande givartrötthet kan man betrakta 1995 års insamlingsresultat som tillfredställande.

Kollekter och anslag minskade

Det är främst riks- och församlingskollekterna som minskat i förhållande till tidigare. Dessa står som bekant i viss relation till antalet kyrkobesökare. Särskilt kunde detta konstateras i anslutning till Allhelgonakollekten då oväder över delar av landet gav kraftigt minskade kollektsiffror.

En intäktspost som tyvärr fått vidkännas en 15-procentig försämring är anslagen från församlingarna. Detta trots att allt flera svenskar reser utomlands och allt flera besöker utlandskyrkorna. SKUT är ju församlingarnas förlängda arm ut i världen och tar hand om församlingsbor utanför landets gränser.

God insats av ombuden

Med tanke på att många nya ombud varit i verksamhet under detta första av mandatperiodens år kan noteras några glädjande ökningar av insamlingsresultat till stor del baserade på ombudens ansträngningar -- t ex den traditionella höstinsamlingen som ökade med 250 procent.

Antalet SKUT-vänner -- d v s regelbundna givare -- blir stadigt allt fler. Vid årsskiftet hade de passerat 700-gränsen och är nu på god väg att nå det första etappmålet 1000 st SKUT-vänner, som varje månad betalar minst 30 kronor i bidrag.

Syföreningarna viktiga för SKUT

En av SKUTs pålitliga givargrupper är landets syföreningar. För deras skull genomfördes en tävling DUKAT FÖR SKUT. Uppgiften var att duka det vackraste kaffebordet, ordna ett trevligt arrangemang och sälja bordet för SKUTs räkning. 14 syföreningar från Bureå i norr till Kävlinge i söder vann vardera kaffe för ett år -- 1 500 koppar samt kaffepanna i koppar. Vad annars?!

NÄMNDENS OCH KANSLIETS SAMMANSÄTTNING UNDER VERKSAMHETSÅRET

Ledamöter t o m 950827

Rektor Mats Hultin, Ljungskile
Prosten Anders Blomstrand, Dalby
Församlingsassistent Monica Karlsson, Huddinge
Prosten Bertil Andersson, Västerås
Ämneslärare Anita Franzén, Kungsbacka
Komminister Margareta Carlenius, Norrköping
Utredare Inger Krantz, Kista
F universitetskanslern Carl-Gustaf Andrén, Lund

Suppleanter t o m 950827

Prosten Carl-Magnus Magnuson, Stockholm
Hushållslärare Barbro Gordon, Linköping
Pastor Rolf Bergvall, Strömsund
Frilansjournalist Inga-Lis Moberg, Söderköping
Andre förbundsordförande Börje Persson, Göteborg
Utredningschef Lars Starkerud, Åkersberga
Kyrkoherde Gunnar Prytz, Vänersborg
Komminister Jan Anders Jansson, Gävle

Ledamöter fr o m 950828:

Utredare Inger Krantz, Stockholm
Komminister Margareta Carlenius, Norrköping
Kyrkoherde Gunnar Prytz, Vänersborg
Riksdagsledamoten Karin Israelsson, Gargnäs
Prosten Bertil Andersson, Västerås
Företagare Ann-Marie Nylander, Falkenberg
Kyrkoherde Björn-Eric Carlsson, Växjö
Intendent Kristian Nylund, Stockholm
Kyrkoherde Jan-Anders Jansson, Gävle

Suppleanter fr o m 950828:

Utredningschef Lars Starkerud, Åkersberga
Reidar Gustavsson, Älvsbyn
Andre förbundsordförande Börje Persson, Göteborg
Frilansjournalist Inga-Lis Moberg, Söderköping
Lärare Elsa Spännar, Gagnef
Församlingsassistent Monica Karlsson, Huddinge
Studerande Maria Tisell, Lund
Redaktör Bengt Olof Dike, Norrköping
Docent Eva Forssell-Aronsson, Mölndal

Mandatperiod 920828-950827

Av kyrkomötet vald ordförande: Ulla Tillander (avliden 941116)
Som 1:e vice ordförande har tjänstgjort Carl-Gustaf Andrén
Som 2:e vice ordförande har tjänstgjort Göte Andersson (avliden 930520)
och Inger Krantz fr o m 930921. (192/93)

Mandatperiod 950828-980827

Av kyrkomötet vald ordförande: Karin Israelsson
Som 1:e vice ordförande har tjänstgjort Inger Krantz
Som 2:e vice ordförande har tjänstgjort Jan Anders Jansson

För beredning av vissa ärenden finns dels ett arbetsutskott och dels ett personalutskott.

Arbetsutskottet har t o m 950827 bestått av:

Carl-Gustaf Andrén
Inger Krantz
Mats Hultin
Monica Karlsson, suppleant
Lars Starkerud, suppleant
Bertil Andersson, suppleant

Arbetsutskottet har fr o m 950828 bestått av:

Karin Israelsson, ordförande
Inger Krantz, 1:e v ordf
Jan-Anders Jansson, 2:e v ordf
Björn-Eric Carlsson
Bertil Andersson, suppleant
Lars Starkerud, suppleant
Eva Forssell-Aronsson, suppleant
Bengt Olof Dike, suppleant

Tillsättningsutskottet har t o m 950827 bestått av:

Bertil Andersson, ordförande
Margareta Carlenius
Anders Blomstrand
Anita Franzén, suppleant
Gunnar Prytz, suppleant

Personalutskottet har fr o m 950828 bestått av:

Margareta Carlenius, ordförande
Kristian Nylund, v ordförande
Bertil Andersson
Gunnar Prytz, suppleant
Maria Tisell, suppleant
Ann-Marie Nylander, suppleant

I kyrkokansliets avdelning för SKUT (SKUT-kansliet) har följande ingått:

Direktor Jan Madestam
Bitr direktor Michael Kjörling
Ekonomichef Sigvard Forsgren
Redovisningskamrer Margaretha Göthfeldt
Konsulent/redaktör Lena Sjöström
Informationssekreterare Gunilla Delving
Insamlingskonsulent projekt Jan Birgersson fr.o.m 940201
Personalsekreterare Bodil Larsson tjl 950826--960731
Personalsekreterare Monica Henning vik 950801--960731
Assistent/sekreterare Franziska Ukstedt
Assistent Eva Garcia
Assistent Kerstin Gunnarsson 60%
Assistent Hjördis Lundmark
Assistent Annika Laurén tjl. fr.o.m. 930901
Assistent Karin Jonsson vik. fr.o.m. 910801
Assistent Carolina Alpin timtjänst 950101--
950331
1/2-tid 950401--
950830
3/4-tid fr.o.m.
950901
Assistent Mona Norén vik 50% 950116--
950831
vik 60% 950901--
951231
Assistent Arne Larsson
Assistent Pär Abrahamsson tjl fr.o.m. 940901
Assistent Francisco Garcia

Av Centralstyrelsen utsedda revisorer har varit Gustaf Nilsson och Öhrlings Reveko med auktoriserade revisorn Jan-Olof Lindberg som huvudansvarig.

Nämnden/stiftelsen sammanträdde under 1995 följande dagar:
31 januari, 28 mars, 19 maj, 25-26 september och 28 november.

Arbetsutskottet sammanträdde:
17 januari, 14 mars, 9 maj, 13 juni, 22 juni, 7 augusti, 14 november.

Tillsättningsutskottet sammanträdde:
10 januari, 30 januari, 24 februari, 6 mars, 14 mars, 17 mars, 19 april, 28 april, 22 maj.

Personalutskottet sammanträdde:
22 december.

_______________________________________

Noter

1 Uppgift om ramanslag anges endast när sådant anslag ej utgått. Ramanslaget är huvudsakligen att betrakta som ett verksamhetsanslag. I detta innefattas därför inte löner. [Återgå]

2 Siffrorna för avser perioden januari-september, både för 1994 och 1995. Siffrorna för år 1995 är, p.g.a. personalbyten, uppskattade. [Återgå]

[ ]