Församlingsutskottets betänkande
1996:509

Kyrkans ansvar inför förestående vigsel


I detta betänkande behandlas en motion om kyrkans ansvar inför förestående vigsel.

I motion OMot 1996:530 av Martin Cruce hemställs

  att ombudsmötet begär att SFRV:s styrelse låter undersöka församlingars och pastoratens behov av en dylik kortkurs för blivande vigselpar i Svenska kyrkan.

Motionen

I motion OMot 1996:530 påtalar motionären att det inför äktenskapets ingående inte krävs någon prövning annat än hindersprövning, vilket han anser borde vara fallet. Motionären jämför med andra viktiga uppgifter som körkorts- och jägarexamen där det krävs övning innan man får köra bil eller skjuta med vapen. Motionären föreslår att minst en tre timmars kortkurs skall krävas före vigsel.

Bakgrund

Vid 1993 års ombudsmöte behandlades en motion (OMot 1993:519) om äktenskapsskolor. Motionären önskade att Svenska kyrkan skulle erbjuda äktenskapsskolor för såväl par som hade för avsikt att ingå äktenskap som par som redan ingått äktenskap. Församlingsutskottet (OF 1993:503) stödde motionärens intention och fann det angeläget att församlingarna sökte finna nya vägar och former för att stödja människor som skall bilda familj eller nyligen bildat familj. Utskottet ansåg att prästernas vigselsamtal skulle kunna utvecklas och att familjerådgivningsbyråerna, under förutsättning av att den verksamheten byggs ut, i än högre utsträckning skulle kunna bedriva ett förebyggande arbete. Utskottet ansåg däremot inte att en påtvingad äktenskapsskola skulle vara den rätta vägen att gå och motionen avslogs därför. Ombudsmötet följde utskottets förslag och beslöt i enlighet därmed.

I bland annat Göteborgs stift anordnas, av Kyrkans familjerådgivning, fortbildningskurser för präster, diakoner , församlingspedagoger, församlingsassistenter och andra ansvariga för barn- och familjeverksamheten i församlingen. Utbildningen omfattar fem halvdagar och vill erbjuda en möjlighet att reflektera och fördjupa de kunskaper man redan har om familjen idag och samlevnadens svåra konst.

Utbildningsnämnden antecknade, till protokollet, i samband med sin idédiskussion om nämndens verksamhet under åren 1994 och 1995 att de utifrån sitt ansvar för familjerådgivningen kände ett ansvar för familjefrågorna inom den rikskyrkliga organisationen. Nämnden avsåg därför ta initiativ till att familjefrågorna uppmärksammades i de kyrkliga profilutbildningarna och till att fortbildning i familjefrågor för präster och diakoner utvecklades.

Utskottet

Utskottet anser att de kyrkliga handlingarna kräver såväl förberedande som uppföljande kontakter. Eftersom vigselparens erfarenheter av samlevnad är olika måste formerna för förberedelsen inför äktenskapets ingående bedömas utifrån den individuella situationen och de lokala förhållandena. Vigselsamtalet tar ofta upp många frågor inför såväl vigseln som äktenskapet. Utskottet vill därför påtala vigselsamtalets betydelse då det fördjupar förberedelsen inför vigseln och kan bygga upp en förtroendefull relation mellan präst och vigselpar. Utskottet avvisar motionärens krav på en utredning om församlingarnas behov av en obligatorisk kortkurs.

Hemställan

Utskottet hemställer

beträffande Kyrkans ansvar inför förestående vigsel

  att ombudsmötet avslår OMot 1996:530.

Sigtuna den 23 augusti 1996

På församlingsutskottets vägnar

Margareta Carlenius

/Marie Schött

---
Närvarande: Margareta Carlenius, ordförande, Håkan Engström, Hans Hernström, Gunnar Prytz, Per-Olof Fristorp, Berit Bergman, Stig-Göran Fransson, Nils Svensson, Astrid Andersson, Stig Carlsson, Lennart Åslid, Eivor Hultén, Roland Johansson, Eva Forssell Aronsson, Ann Larsson.