Församlingsutskottets betänkande
1996:505

Församlingsnämndens ansvar för Barn och familj


I detta betänkande behandlas en motion om Församlingsnämndens ansvar för Barn och familj.

I motion OMot 1996:525 av Anna-Lena Weberup hemställs

   att ombudsmötet hos SFRV:s styrelse begär att församlingsnämnden, inom sin budgetram, ansvarar för att samordna arbetet med Barn och familj så som anförts i motionen.

Motionen

Motionären tar i motion OMot 1996:525 upp betydelsen av att det på nationell nivå inom Svenska kyrkan finns någon handläggare som svarar för arbetsområdet Barn och familj. Motionären anser att det, efter Församlingsnämndens senare års rationaliseringar, inte är tillfredsställande att Svenska Kyrkans Unga ansvarar för det nationella arbetet inom arbetsområdet Barn och familj då organisationen inte är rikstäckande.

Bakgrund

Svenska Kyrkans Unga

Svenska Kyrkans Unga är en barn- och ungdomsrörelse inom Svenska kyrkan. Den bildades år 1992 på grundval av ett dokument "Framtidspropositionen" som utarbetats av ombud för Ansgarsförbundet, Delegationen för finskspråkigt församlingsarbete, Riksförbundet Kyrkans Ungdom, Svenska kyrkans församlingsnämnd samt Sveriges Kyrkosångsförbund.

Svenska Kyrkans Unga har en distriktsindelning som omfattar hela Svenska kyrkan med alla stift. Mellan stiftssamfälligheterna och Svenska Kyrkans Ungas distriktsorganisation finns avtal som reglerar ansvarsfördelning, resursfördelning, mål, riktlinjer och verksamhetsansvar. Liknande avtal finns även mellan en del pastorat och Svenska Kyrkans Ungas lokalavdelningar. Det föreligger inte något hinder för pastorat som inte har någon lokalavdelning av Svenska Kyrkans Unga att ta del av rörelsens tjänster. Information sänds till alla församlingar.

Arbetsområdet Barn och familj

I samband med den koncentration av antalet arbetsuppgifter som genomfördes på Församlingsnämndens kansli i början av 1990-talet övergick ansvaret för ett antal arbetsområden till andra organisationer. Ett av de arbetsområden som överflyttades var Barn och familj.

Avtal slöts i september 1993 mellan Församlingsnämnden och Svenska Kyrkans Unga om samverkan. Avtalet trädde ikraft 1 januari 1994 och omfattar en period av tre år. Avtalet förlängs i treårsperioder så länge ingendera parten sagt upp avtalet, vilket skall ske senast sex månader före avtalsperiodens slut. Den första avtalsperioden upphör den 31 december 1996. Någon uppsägning av avtalet har inte skett.

Av avtalet framgår bland annat att samråd skall ske mellan ledningsfunktioner och kanslier minst en gång per termin, och att Svenska Kyrkans Unga åtar sig beredande och verkställande uppgifter inom området Barn och familj. Utifrån avtalet har det skrivits en överenskommelse om samverkans utformning under åren 1994-1996. Av den framgår det att Församlingsnämnden ger ut tidningen Barn och Familj och att Svenska Kyrkans Unga utser två representanter i tidningens redaktionsråd. Vidare att Svenska Kyrkans Unga åtar sig att driva ett projekt för förskoleåldrarna och inrätta en projekttjänst med inriktning på förskoleåldrarna samt åtar sig att årligen samla stiftskonsulenter för barn, ungdom och skola. Församlingsnämnden driver under samma period projektet 0-14 år och Svenska Kyrkans Unga tillsätter gruppens sekreterare.

Förskoleprojektet

Förskoleprojektet har löpt under åren 1994-1996. Projektet har avslutats under året och en projektrapport håller på att sammanställas och utkommer under hösten. Projektet syftade till att skapa goda förutsättningar för förskoleåldrarna, förskolearbetet inom rörelsen. Med förskolearbete menas barn mellan 0-6 år och deras familjer.

I projektbeskrivningen är projektets inriktning formulerad på följande sätt: "Projektet skall inledningsvis riktas mot de i distrikten utsedda arbetsgrupperna för barnfrågor och till konsulenter för barn och familj på stiftskanslierna. Projektgruppen skall följa och stödja arbetet i stiften när det gäller organiserandet av arbetet med förskoleåldrarna och hjälpa distrikten att hitta fungerande arbetsmodeller. Projektgruppen skall ha kontinuerlig kontakt med Församlingsnämndens projekt för 0-14 år. Projektgruppen skall också förbereda inför och medvetandegöra om samhällsförändringar som kan påverka församlingarnas barn och familjeverksamhet."

Svenska Kyrkans Ungas arbete med området Barn och familj

Förbundsstyrelsen har under året fattat beslut om att tillsätta en tjänst med inriktning på barnen i rörelsen. Den tjänst som nu tillsätts kommer till skillnad från den tidigare projekttjänsten att i högre grad innehålla löpande uppgifter och utvecklingsarbete än vad som varit fallet under projektperioden som varit koncentrerad på en specificerad uppgift. Redan under projekttiden har konsulentsamlingar för stiftens handläggare anordnats. Inbjudan har ställts till samtliga stift och uppslutningen har varit god. Konsulentsamlingarna har innehållit rapportering och erfarenhetsutbyte samt fortbildning. Fortbildningen har skett i form av rapporter från den projektanställde omkring nya lagar och regler för förskola och skola, rapporter från barnombudsmannen samt seminariedagar. Genom kontakterna med stiftskonsulenterna för barn och familjearbetet når Svenska Kyrkans Ungas arbete ut till alla församlingar oavsett om deras verksamhet är ansluten till rörelsen eller inte. Stiftskonsulenterna har uttryckt behov av att någon samordnar och samlar in information och sedan sprider den vilket Svenska Kyrkans Unga har för avsikt att fortsätta med även framöver.

Svenska Kyrkans Unga har även anordnat seminarium omkring ämnet barn och demokrati. Inbjudan gick ut till samtliga församlingar, genom stiftskonsulenternas försorg. I seminarierna fanns deltagare även från församlingar som inte har lokalavdelningar.

Församlingsnämndens arbete med området Barn och familj

Det löpande arbetet inom området Barn och familj svarar Svenska Kyrkans Unga för. Samtidigt har Församlingsnämnden ett aktivt ansvar för församlingarnas arbete inom detta område. Det sker genom nämndens arbete med dopförberedelse, dopundervisning och dopuppföljning. Det avspeglas även i dokumentet "Undervisning för alla" i vilket en samlad pedagogisk grundsyn för församlingsarbetet i alla åldrar ges och i tidningen "Barn och familj". Inom detta område finns även den med Svenska Kyrkans Unga gemensamma arbetsgruppen 0-14 år som arbetar med att ta fram riktlinjer för Svenska kyrkans arbete med barn i åldern 0-14 år. Riktlinjerna kommer efter en remissomgång att utges i nämndens skriftserie Mitt i församlingen.

Betydelsefullt för samverkan mellan nämnden och barn- och ungdomsrörelsen är att Svenska Kyrkans Unga, från och med hösten 1995 har en arbetsplats på nämndens kansli. Vidare möts nämndens direktor och Svenska Kyrkans Ungas ordförande för samråd en gång per månad. Samtal pågår mellan Svenska Kyrkans Unga och generalsekreteraren om att hyra kanslilokaler i Kyrkans hus vilket ytterligare skulle stärka samverkan.

Utskottet

Motionären påtalar vikten av att det på nationell nivå bedrivs ett strategiskt arbete, såväl pedagogiskt som metodiskt, inom arbetsområdet Barn och familj. Utskottet delar motionärens uppfattning men anser inte att Församlingsnämnden har avhändat sig ansvaret för arbetsområdet, i och med överförandet av verksamheten till Svenska Kyrkans Unga.

Av betänkandets bakgrundstext framgår det att Svenska Kyrkans Unga arbetar rikstäckande och att församlingar får ta del av deras tjänster och information även om de inte har lokalavdelningar. Utskottet vill understryka att arbetsområdet Barn och Familj är ett helt nytt verksamhetsområde för Svenska Kyrkans Unga och att de sedan sitt bildande sökt finna former för hur rörelsen skall arbeta med detta område. Enligt vad utskottet erfarit är cirka 60% av rörelsens medlemmar barn under 12 år. Det är med tillfredsställelse utskottet konstaterar att en utveckling av rörelsens arbete med området Barn och familj skett och att man nu funnit formerna för sitt fortsatta arbete. Utskottet har förtroende för att Svenska Kyrkans Unga kan ta ansvar för strategisk planering och metodisk utveckling samt de behov av samordning och myndighetskontakter som föreligger. Utskottet anser att en fortsatt samverkan på riksplanet mellan Svenska Kyrkans Unga och Församlingsnämnden, där barn- och ungdomsrörelsen ansvarar för samordningen av arbetsområdet Barn och familj, är en form som fyller behoven inom arbetsområdet.

Hemställan

Utskottet hemställer

beträffande Församlingsnämndens ansvar för Barn och familj

   att ombudsmötet avslår OMot 1996:525

Sigtuna den 23 augusti 1996

På församlingsutskottets vägnar

Margareta Carlenius

/Marie Schött

---
Närvarande: Margareta Carlenius, ordförande, Håkan Engström, Hans Hernström, Gunnar Prytz, Per-Olof Fristorp, Berit Bergman, Stig-Göran Fransson, Nils Svensson, Astrid Andersson, Stig Carlsson, Lennart Åslid, Eivor Hultén, Eva Forssell Aronsson, Tomas Forsner, Ann Larsson.

Biskop Lars-Göran Lönnermark har deltagit i utskottets överläggningar.