Andra kyrkolagsutskottets betänkande
1996:4

Kyrkoherdens ämbetsuppdrag


Sammanfattning

I detta betänkande behandlas en motion om kyrkoherdens ämbetsuppdrag. Utskottet konstaterar att frågor inom det område som aktualiseras i motionen behandlas inom utredningsarbetet om Svenska kyrkans framtida organisation och föreslår avslag på motionen.

Motionen

I motion KMot 1996:4 av Birger Hassel föreslås

    att kyrkomötet begär att Centralstyrelsen låter utreda innebörden och omfattningen av kyrkoherdens särskilda ämbetsuppdrag utifrån rekommendationen om kyrkoherdens samordnings- och tillsynsansvar.

Utskottet

Motionen

I motionen noteras att rekommendationerna om kyrkoherdens övergripande samordnings- och tillsynsansvar inte remissbehandlades innan den

antogs av Biskopsmötet, Centralstyrelsen och Svenska kyrkans församlings- och pastoratsförbund. Detta sägs i motionen framstå alltmer som en brist när kyrkoråden nu skall ta ställning till rekommendationernas förslag. Vidare sägs det att eftersom begravningsverksamheten, som Svenska kyrkan har ansvaret för,

inte är en pastoral utan en rent samhällelig uppgift framstår det inte som klart

vilken roll kyrkoherden skall ha i förhållande till ansvarig ledning inom denna

verksamhet. Med hänvisning till att prästens ansvar inför biskop och domkapitel omfattar främst förkunnelsens innehåll, handhavandet av kyrkliga handlingar och själavården framstår kopplingen till ett ansvar från kyrkoherdens sida för frågor avseende begravningsverksamheten enligt motionen inte som helt klar. Sakfrågan sägs också beröra den s.k. dubbla ansvarslinjen, "som varit föremål för

mycken diskussion och utredande, men som ändå inte är helt klar när de

praktiska frågorna tränger sig på". Slutsatsen är, att frågan om för vad kyrkoherden utifrån sitt särskilda ämbetsansvar bör utöva ett samordnings- och tillsynsansvar behöver penetreras ytterligare i samverkan mellan Centralstyrelsen, Biskopsmötet och Pastoratsförbundet.

Bakgrund

Vid 1993 års kyrkomöte behandlades motion 1993:28 av biskop Karl-Johan Tyrberg m.fl., vari hemställdes att kyrkomötet skulle begära att Centralstyrelsen skulle utreda frågorna om kyrkoherdens övergripande chefsansvar och ansvarsfördelningen i pastoraten. Motionen hänvisades till andra kyrkolagsutskottet. I betänkandet 2 KL 1993:6 Vissa kyrkliga tjänster konstaterade utskottet att den frågeställning som tagits upp i motionen sedan länge ansetts viktig och angelägen och utretts genom Centralstyrelsens försorg. Utskottet redovisade kortfattat det tidigare utredningsarbetet och sin bedömning av vad som nu borde göras.

Den av styrelsen tillsatta Ansvarskommittén avlämnade 1988 sitt betänkande "Ansvarsfördelningen i församlingen". Betänkandet har varit föremål för remiss och har därefter överlämnats till Kyrkoordningskommittén för fortsatt beredning (Se CsSkr 1990:3 s. 40). Enligt utskottet är det angeläget att arbetet med frågan nu drivs vidare och lyfts ifrån den arbetsbelastade Kyrkoordningskommittén. Centralstyrelsen bör återkomma till nästa kyrkomöte med en redovisning och ett förslag. Förslaget bör ha som utgångspunkt att det i församlingslivet är angeläget att kyrkoherden har det övergripande ledningsansvaret i pastoratet.

I enlighet med utskottets förslag beslutade kyrkomötet att som sin mening ge Centralstyrelsen till känna vad utskottet anfört (kyrkomötets skrivelse 1993:13).

Centralstyrelsens behandling av skrivelsen från 1993 års kyrkomöte redovisas i verksamhetsberättelsen för år 1995 (CsSkr 1995:2). En av Centralstyrelsen tillsatt arbetsgrupp med representanter för Biskopsmötet, Centralstyrelsen och Pastoratsförbundet överlämnade i augusti 1995 ett förslag till rekommendationer om kyrkoherdens övergripande samordnings- och tillsynsansvar. Rekommendationerna finns fogade som bilaga 4 till Centralstyrelsens verksamhetsberättelse. Biskopsmötet, Pastoratsförbundets förbundsstyrelse och Centralstyrelsen beslutade hösten 1995 var för sig att ställa sig bakom de av arbetsgruppen förslagna rekommendationerna. Dessa har därefter delgivits domkapitlen, församlingarna, pastoraten och övriga samfälligheter.

Stiftsorganisationsutredningen har i diskussionspromemorian Stift och stiftsledning - roller och uppgifter (Svenska kyrkans utredningar 1996:2) behandlat rekommendationerna om kyrkoherdens övergripande samordnings- och tillsynsansvar. I promemorian föreslås, att rekommendationerna inarbetas i en kommande kyrkoordning och att motsvarande beskrivning av kyrkoherdens roll och uppgift alltid återfinns i domkapitlens tjänstgöringsföreskrifter. I direktiven för det kyrkliga utredningsarbetet med anledning av principbeslutet om ändrade relationer mellan Svenska kyrkan och staten sägs, att stiftsorganisationsutredningens uppgifter förs över till det nya utredningsarbetet och att dess slutrapport finns med som ett underlag för detta arbete.

I direktiven för det kyrkliga utredningsarbetet konstateras att rekommendationerna om kyrkoherdens övergripande samordnings- och tillsynsansvar rör frågor kring ansvarsfördelningen i församlingen, vilka behöver behandlas i utredningsarbetet. Vidare anges i det avsnitt av direktiven som avser bl.a. kyrkans personal, att vid utarbetandet av förslag om det framtida arbetsgivarskapet för prästerna skall belysas hur den ordning som brukar sammanfattas i begreppet den dubbla ansvarslinjen närmare skall utformas med nya rättsliga förutsättningar.

Utskottets bedömning

De frågor beträffande kyrkoherdens ställning som togs upp i betänkandet 2 KL 1993:6 Vissa kyrkliga tjänster har bearbetats vidare i rekommendationerna om kyrkoherdens övergripande samordnings- och tillsynsansvar. Frågorna måste också behandlas i det pågående utredningsarbetet om Svenska kyrkans framtida organisation. Det finns ett uppenbart samband mellan dessa frågor och utgestaltningen av den s.k. dubbla ansvarslinjen. Gränsdragningen och samverkan mellan de båda ansvarslinjerna skall, som anges i direktiven för utredningsarbetet, ske med nya rättsliga förutsättningar. I motion 1996:4 fokuseras de frågor som avser gränsdragningen. Utskottet förutsätter att olika aspekter på denna problematik kommer att uppmärksammas i utredningsarbetet.

I motionsyrkandet talas om en utredning om innebörden och omfattningen av kyrkoherdens särskilda ämbetsuppdrag utifrån rekommendationerna om kyrkoherdens samordnings- och tillsynsansvar. Enligt utskottets meningen bör rekommendationerna utgöra en utgångspunkt för det fortsatta arbetet. Det kan dock finnas behov av kompletteringar och preciseringar härutöver.

Som konstateras i motionen har rekommendationerna om kyrkoherdens samordnings- och tillsynsansvar inte varit föremål för någon remissbehandling. Däremot har Ansvarskommitténs betänkande Ansvarsfördelningen i församlingen som tidigare redovisats varit ute på remiss. Betänkandet och remissvaren fanns som en bakgrund vid utarbetandet av rekommendationerna. Resultatet av utredningsarbetet om Svenska kyrkans framtida organisation skall enligt utredningsdirektiven sändas ut på remiss under tiden mars-oktober 1998. Det får förutsättas att det blir fråga om en mycket bred remissbehandling och därmed kan också frågorna kring den dubbla ansvarslinjens utformning och kyrkoherdens ställning diskuteras och belysas ur olika synvinklar.

Utskottet vill för sin del konstatera att frågor avseende innebörden och omfattningen av kyrkoherdens särskilda ämbetsuppdrag kommer att behandlas i utredningsarbetet om Svenska kyrkans framtida organisation. Med hänsyn härtill finns det enligt utskottets bedömning inget behov av att göra en särskild framställan till Centralstyrelsen på detta område.

Hemställan

Utskottet hemställer beträffande kyrkoherdens ämbetsuppdrag

    att kyrkomötet avslår motion KMot 1996:4.

Sigtuna den 22 augusti 1996

På andra kyrkolagsutskottets vägnar

Torgny Larsson

/Gunnar Edqvist

---
Närvarande: Torgny Larsson, ordförande, Birgith Wiklund Molberg, Gunnar Lindberg, Wivi-Anne Radesjö, Tor Frylmark, Sune Holgersson, Åke Frennby, Thomas Söderberg, Herbert Sjödin, Ingrid Johansson Fjelkman, Berith Öhrnberg, Gunnar Sibbmark, Hans-Olof Hansson, Hans-Olof Andrén och Britt Louise Agrell.

Biskop Lars Eckerdal har deltagit i utskottets överläggningar.