Organisationsutskottets betänkande

1995:503

Styrelsen för SFRV:s verksamhetsberättelse för år 1994


Till utskottet har för beredning hänvisats Styrelsen för SFRV:s verksamhetsberättelse för år 1994 (StSkr 1995:502) samt motionerna OMot 1995:519 och OMot 1995:558. Revisionsberättelse för år 1994 har överlämnats av kyrkomötets revisorer.

Sammanfattning av skrivelsen

Verksamhetsberättelsen innehåller följande avsnitt:

1. Inledning

2. Organisation

3. Ombudsmötets skrivelser

4. Verksamheten

5. Bokslut 1994

Till verksamhetsberättelsen är fogat styrelsens bokslutshandlingar och ett flertal bilagor.

Motionerna

I motion OMot 1995:519 av Gösta Äng hemställes

att ombudsmötet beslutar begära att SFRV:s styrelse och de fem nämnderna vidareutvecklar den administrativa samordningen i Kyrkans Hus och till 1996 års ombudsmöte redovisar resultatet av detta arbete.

I motion OMot 1995:558 av biskop Bengt Wadensjö och biskop Lars Eckerdal hemställes

att ombudsmötet som sin mening ger SFRV:s styrelse till känna att ombudsmötet fortsättningsvis önskar koncentrerade verksamhetsberättelser av principiell, övergripande natur och att översikter över vad som uträttats ges i slutet av varje mandatperiod.

För motivering se resp motion.

Yttranden

Yttranden har inhämtats från ekonomiutskottet (bilaga 1), kulturutskottet (bilaga 2) samt från ekumenikutskottet (bilaga 3)

Utskottet

I samband med behandlingen av betänkandet har utskottet beretts tillfälle att ställa frågor till generalsekreteraren Sören Ekström, planeringschefen Anders Lindberg och förvaltningsdirektören Lars-Olof Hellgren.

Beträffande OMot 1995:519 konstaterar utskottet att Svenska kyrkan har ett stort ansvar att använda sina medel på ett så effektivt sätt som möjligt. Utdebiterade och insamlade medel skall i läggas på verksamheten. Ett av de avgörande skälen till samlokaliseringen av riksorganisationens fem nämnder och Stiftelsestyrelse till Kyrkans Hus i Uppsala var de förväntade effektivitetsvinsterna. I samband med samlokaliseringen bildades också den gemensamma administrativa avdelningen med syfte att samordna personal-, ekonomi- och datafunktionerna i huset.

Det har för utskottet redovisats att det efter ett år tycks bli allt tydligare att det var en riktig bedömning att samlokaliseringen skulle leda till effektivitetsvinster i administrationen. Trots tekniska problem och osäkerhet inför den stora förändring som flytten inneburit för många medarbetare har det i samtalen med generalsekreteraren, planeringschefen och förvaltningsdirektören framgått att samordningen i stort varit till gagn för nämndernas verksamhet. Det ekonomiska utfallet av samlokaliseringan har visat sig ha ett nära samband med utnyttjandegraden av de gemensamma resurserna.

Utskottet uppmanar nämndsstyrelserna att söka alla tillgängliga vägar för att påskynda och fördjupa samverkan på det administrativa området där så är möjligt. Utskottet välkomnar i det sammanhanget generalsekreterarens initiativ att tillsammans med cheferna i nämnderna utarbeta strategier för det fortsatta samordningsarbetet med en påföljande redovisning till de förtroendevalda.

Beträffande motion OMot 1995:558 delar utskottet motionärernas uppfattning att det ofta mycket omfattande materialet i verksamhetsberättelserna försvårar en mer principiell diskussion om de grundläggande övervägandena bakom verksamheten. Utskottet bejakar också Läronämndens yttrande där man uttrycker det önskvärda i att verksamhetsberättelsernas utformning medverkar till att de teologiska och principiella övervägandena diskuteras.

Utskottet vill emellertid peka på behovet av information från tjänstemän till förtroendevalda. Det är för båda parter viktigt att ombudsmötet har kunskap om den löpande verksamheten för en förståelse av de överväganden som görs i styrelse och nämnder.

Att koncentrera en beskrivning av verksamheten är svårt. Utskottet uttrycker en förhoppning att det arbete som pågår i Stiftelsestyrelse och nämnder med att tydliggöra verksamhetens mål och såväl kvantitativ som kvalitativ redovisning av måluppfyllelse skall bidra till mer koncentrerade och lättillgängliga verksamhetsberättelser. När tydliga målformuleringar och rutiner för måluppföljning finns tillgängliga blir det också lättare att konkretisera verksamhetsberättelsen.

Den broschyr som i populär form beskriver Centralstyrelsens och SFRVs verksamhet finner utskottet både användbar och lättillgänglig och är värdefull som komplement till de traditionella skrivelserna.

Beträffande forskningen inom Svenska kyrkan vill utskottet liksom kulturutskottet i sitt yttrande lyfta fram behovet av en mer stiftsanknuten forskning. Det är viktigt, vilket även kulturutskottet understryker, att det centrala forskningssekretariatet bibehålls, men också att de ekonomiska och kompetensmässiga konsekvenserna för stiften måste uppmärksammas.

Till betänkandet bifogas revisionsberättelse 1994 (bilaga 4). Revisionsberättelsen ger inte anledning till anmärkning.

Hemställan

Utskottet hemställer

1. att ombudsmötet med bifall till motionen OMot 1995:519 beslutar begära att SFRV:s styrelse och de fem nämnderna vidareutvecklar den administrativa samordningen i Kyrkans Hus och till 1996 års ombudsmöte redovisar resultatet av detta arbete.

2. att ombudsmötet avslår motion OMot 1995:558.

3. att ombudsmötet lägger Stiftelsens för rikskyrklig verksamhet verksamhetsberättelse för år 1994 (StSkr 1995:502) med tillhörande dokument till handlingarna.

Sigtuna den 22 augusti 1995

På organisationsutskottets vägnar

Birgitta Johansson

Georg Andrén

Närvarande: Birgitta Johansson, ordförande, Inger Krantz, Iréne Pierazzi, Birgitta Björner,Jan-Erik Forsberg, Börje Henriksson, Berit Möllebäck, Bengt Englund, Sten Johansson, Margareta Holmberg, Gudrun Larsén, Kjell Söderberg, Birgitta Reimer, Jan Anders Jansson, Runar Patriksson.

Biskop Henrik Svenungsson och biskop Tord Harlin har deltagit i utskottets överläggningar.

Ekonomiutskottets yttrande Ombudsmötet

1995:501y OEo 1995:501y

Bilaga 1

över StSkr 1995:502 styrelsens för Svenska kyrkans stiftelse för rikskyrklig verksamhet verksamhetsberättelse för år 1994 ______________________________________________________________________

Till organisationsutskottet

Ekonomiutskottet har beretts tillfälle att yttra sig över StSkr 1995:502 om styrelsens verksamhetsberättelse för 1994.

Utskottet har tagit del av verksamhetsberättelsen, och därutöver inhämtat upplysningar från förvaltningsdirektören Lars-Olof Hellgren. Utskottet har inget att erinra emot skrivelsen.

Sigtuna den 18 augusti 1995

På ekonomiutskottets vägnar

Suzanne Fredborg

Shirin Ahlbäck

Närvarande: Suzanne Fredborg, ordförande, Lars Rydje, Lisen Ridne, Lars Andersson, Inga-Lisa Eklundh, Birger Jansson, Bengt Risberg, Ulla Samuelsson, Lennart Dahlin, Gösta Äng, Bengt Olof Dike, Tore Johansson, Karl-Erik Nibell, Sten-Arne Persson och Ann Berg.

Biskop Rune Backlund har deltagit i utskottets överläggningar.

Kulturutskottets yttrande Bilaga 2

1995:501y

över styrelsens verksamhetsberättelse för år 1994 (StSkr 1995:502)

Till organisationsutskottet

Kulturutskottet har beretts tillfälle att yttra sig över de delar av StSkr 1995:502 som berör forskning, kultur och information.

Svenska kyrkans forskningsråd

Inom Svenska kyrkans forskningråd bedrivs forskning rörande internationella frågor, religions- och kyrkostatistik, etiska frågor, bibeltolkning samt i historiska ämnen som är av vikt för förståelsen av nutid och framtid.

Utskottet konstaterar med tillfredsställelse att verksamheten vid forskningsrådet och dess sekretariat nu genomgår en utveckling som överensstämmer med flera av de synpunkter som under tidigare ombudsmöten påpekats av det dåvarande kulturutskottet.

I den utvärdering av Svenska kyrkans forskningsråds arbete som nu ligger på stiftelsestyrelsens bord redogörs bl.a. för behovet av mer stiftsanknuten forskning. Detta behov bör, enligt utskottet, uppmärksammas, samtidigt som det centrala forskningssekretariatet bibehålls. Det är viktigt att den vetenskapliga kvaliteten på forskningen hålls hög. Genom att de ämnen som studeras väljs utifrån Svenska kyrkans behov tjänar forskningsrådet kyrkan. Vilka dessa behov är kan forskningsrådet få klarhet i genom att upprätta närmare kontakt med Svenska kyrkans stift och genom att ytterligare utnyttja den närhet till Svenska kyrkans övriga riksorgan som samlokaliseringen i Uppsala skapat.

För att forskningen skall kunna komma Svenska kyrkan till godo krävs att dess resultat får bred spridning. Forskningsrådets skriftserie Tro och tanke spelar här en viktig roll. Genom ytterligare pedagogisering av stoffet bör skriftserien kunna få ännu fler läsare.

Kulturutskottet ser mycket positivt på den möjlighet till externfinansiering (anslag från fonder, stiftelser etc.) som tycks kunna öppna sig för forskningsprojekt som bedrivs inom rådets ram.

Svenska kyrkans kulturråd

Liksom i förra årets yttrande över stiftelsestyrelsens verksamhetsberättelse (OO 1994:506, bilaga 2), ser sig utskottet nödsakat att uttrycka betydande oro över att redogörelsen för Svenska kyrkans kulturråd speglar en så knapphändig verksamhet.

Utskottet betonar vikten av att Svenska kyrkans kulturråds förhållande till Sigtunastiftelsen klaras ut, att Svenska kyrkans engagemang vad gäller tidskriften Vår Lösen utreds, liksom att frågan om skapandet av ett Svenska kyrkans kulturcentrum löses. De mål för kulturarbetet som anges i StSkr 1995:501, punkt 6:3, har noterats av utskottet. Det är med förhoppning om att kulturfrågornas ställning inom Svenska kyrkan nu skall stärkas som utskottet kommer att följa kulturrådets vidare arbete.

Svenska kyrkans information

Kulturutskottet noterar med tillfredsställelse det offensiva massmediearbete som bedrivs av Svenska kyrkans information.

Utskottet framhåller nödvändigheten av att Svenska kyrkan följer med i den snabba utvecklingen inom informationsteknologin. Det är viktigt att strategier och standarder snarast skapas för kyrkans användning av elektroniska medier.

Svenska kyrkans riksorganisation (ärkebiskopsämbetet, Svenska kyrkans stiftelse för rikskyrklig verksamhet, Svenska kyrkans mission, Lutherhjälpen och Svenska kyrkan i utlandet) är nu sedan snart ett år samlad i Kyrkans hus i Uppsala. Det är väsentligt att möjligheten att samordna de rikskyrkliga organens informationsverksamhet utreds. Utskottet ser därför positivt på det projekt som startats med detta syfte.

Sigtuna den 18 augusti 1995

På kulturutskottets vägnar

Anders Reinholdsson

Mari Ternbo

Närvarande: Anders Reinholdsson, ordförande, Paul Trossö, Ann-Charlotte Svensson, Kjell R Jönsson, Monica Köpsén, Bo Norrgård, Börje Finnstedt, Åke Lindbergh, Ragnar Jansson, Inga-Lis Moberg, Iwan Andersson, Sigvard Härnring, Margareta Wachtmeister, Helena Tengstrand, Kerstin Zetterberg.

Biskop Martin Lind deltog i utskottets överläggning.

Ekumenikutskottets yttrande OEu 1995:505y

1995:505y Bilaga 3

Styrelsens för Svenska kyrkans stiftelse för rikskyrklig verksamhet verksamhetsberättelse för år 1994.


Till organisationsutskottet.

Ekumenikutskottet har beretts tillfälle att yttra sig över StSkr 1995:502 om styrelsens verksamhetsberättelse för 1994.

Utskottet har inhämtat muntlig information av sekreteraren för ekumenik Jan Henningsson och av europasekreteraren Birgitta Handog i ärendet.

Utskottet har inget att erinra mot skrivelsen.

Sigtuna 21 augusti 1995

Eskil Jinnegård

David Axelson-Fisk

Närvarande: Eskil Jinnegård ordförande, Margarethe Isberg, Rolf Forslin, Monica Reichenberg Carlström, Maja Larsson, Nelly Wallenborg, Allis Olsson, Ingemar Söderström, Evy Jonsson, Juhani Rantanen, Christina Schnackenburg, Christina Hjertén, Britta Olinder, Martin Wihlborg, Jan Nunstedt.

Biskop Jonas Jonson har deltagit i utskottets överläggningar.