§ 93 Kyrkobyggnader som säljs eller överlåts till annat samfund
MIKAEL MOGREN:
Herr ordförande! Det gäller kyrkobyggnader som säljs eller överlåts till andra samfund. Jag talar för utskottet och yrkar avslag på motion 2011:10. Det beror på två saker.
För det första går det i dag att ha gemensamma gudstjänster med den svenskkyrkliga församling som lämnar en lokal och det samfund som tar sin nya lokal i bruk. Det går alldeles utmärkt att göra en gudstjänst tillsammans. Det behövs inte någon reglering i kyrkoordningen för det. Det är det ena skälet. Kyrkoordningsreglering behövs inte.
Det andra skälet är ekumeniskt. Det går inte att föreskriva andra kyrkor och samfund hur de ska fira sina gudstjänster när de tar sina lokaler i bruk. Det där måste ske lokalt. Vill man ha en gudstjänst tillsammans med ett samfund som ska ta över de lokaler man hade i församlingen måste ju det vara ett samtal som bygger på samförstånd. De kanske inte alls vill det, eller de vill det väldigt gärna och då går det bra. Det där kan se olika ut i samfunden eftersom det är sådan bredd i kristenheten. Det är helt olika ibruktagningsritualer för pingstkyrkan och för kaldéer från Irak.
Därför yrkar jag avslag på motion 2011:10.
KARL-GUNNAR SVENSSON:
Ordförande, ledamöter, biskopar! Jag tackar för svaret, även om det är ett avslag på motion 2011:10. Det var det här svaret jag egentligen ville ha. Jag fick den här direkta frågan när församlingen i Varberg sålde en kyrkobyggnad till katolska kyrkan och så står det så här i kyrkoordningen. Vad gör man då? Det var det jag ville ha svar på. Det är också det jag har fått svar på, nämligen att det är fullt möjligt enligt kyrkoordningen att ha en gudstjänst tillsammans. Man utformar den lokalt och det går alldeles utmärkt. Jag är nöjd med det svaret. Tack.