§ 86 Svenska kyrkans verksamhetsstatistik
BENGT A GUSTAVSSON:
Herr ordförande, ledamöter, biskopar och åhörare! Jag talar för utskottet. Kyrkolivsutskottet har behandlat motion 2011:14 som handlar om Svenska kyrkans verksamhetsstatistik. Motionärerna vill att statistiken ska utökas så att den omfattar det så kallade sociala arbetet.
Jag tänker att det med anledning av motionen finns några frågor, framför allt två som är viktiga. Den första frågan är om statistik kring Svenska kyrkans sociala arbete är av betydelse. På den frågan svarar utskottet ja. Av olika skäl är det bra att ha en så tydlig bild som möjligt av hur Svenska kyrkans arbete ser ut, inte minst på ett område där förväntningarna på kyrkan är stora. Den andra frågan är om det går att mäta det sociala liksom det diakonala arbetet. Utskottets mening är att det i vissa avseenden går men svårligen i andra. Det visar också erfarenheter från tidigare försök och då gällde det framför allt det vi kallar för det diakonala arbetet.
Att som motionärerna vilja utöka verksamhetsstatistiken så att den omfattar det så kallade sociala arbetet tror utskottet inte är möjligt. Det som däremot på ett bra sätt går att definiera och mäta är också rimligt att mäta och redovisa. Därför är utskottets förslag att avslå motionen men att ge kyrkostyrelsen till känna den vikt som utskottet fäster vid frågan om en bra statistik också när det gäller diakonalt och socialt arbete.
På utskottets vägnar yrkar jag därför bifall till Kyrkolivsutskottets förslag, punkterna 1 och 2.
IRENE GUSTAFSSON:
Kyrkomötesledamöter och övriga! Diakonin och det sociala arbetet är den kristna tron i praktisk handling. Det vet alla vi som sitter här. Det diakonala och sociala arbetet har inte tidigare uppmärksammats utan har mer eller mindre skett i det tysta, trots att det är trons både insida och utsida. Mission och diakoni går hand i hand och bör uppmärksammas både nationellt och internationellt. En mätning av det sociala arbetet är viktig för att kunna användas som underlag för att se utvecklingen och jämföras med andra arbeten.
Utskottet framhåller att det inte går att bortse från att redovisningen uppmärksammas och lyfter fram det sociala arbetet som berörs. Det är av betydelse att frågorna om det sociala arbetet börjar lyftas fram på alla nivåer i Svenska kyrkan. Att utskottet önskar ge detta till kyrkostyrelsen som kännedom betyder ju att det är en väldigt viktig fråga som inte bara kan lämnas därhän.
Jag har inget annat yrkande än att kyrkomötet bifaller motion 2011:14 punkt 2. Tack för mig.
MARIA JOHANSSON-BERG:
Ordförande, ledamöter! Motion 2011:14 har sitt ursprung i de undersökningar om medlemmarnas attityder och medlemsmotiv som vi har tagit del av de senaste åren. Både kyrkokansliets och oberoende attitydundersökningar pekar på samma sak. Varför är Svenska kyrkans medlemmar medlemmar? Vad motiverar deras medlemskap och medlemsavgifter? Man anser att Svenska kyrkan gör ett väldigt gott arbete för socialt utslagna människor, människor i utanförskap, ensamma och äldre. Det är lite grand av det allmänheten och medlemmarna benämner som socialt arbete. Det är vad medlemmarna önskar att Svenska kyrkan ska prioritera. Om vi kan visa upp det arbetet går vi medlemmarna till mötes och bekräftar att detta är något de kan betala medlemsavgift för och fortsätta vara medlemmar i Svenska kyrkan. I dag finns det som utskottet också visar inga fungerande nationella mätningar av den här verksamheten. Vi behöver inte starta ny verksamhet, vi behöver inte välja bort verksamhet, vi behöver bara visa, kommunicera och marknadsföra det vi redan gör i dag så bra.
Att gång på gång då välja att fastna i definitioner av rubrikerna ”diakonalt arbete” och ”socialt arbete” är inte bra och att bifalla den här motionen skulle göra att man lägger resurser på att uppfinna lösningarna som övervinner hindren att ta fram användbar statistik. Exakt vilka arbetsinsatser, vilka arbetstimmar eller vilka individer som ska ingå när man mäter arbetet med socialt utslagna, människor i utanförskap, ensamma med mera är ju inte intressant att definiera och diskutera nu.
Jag yrkar bifall till motion 2011:14.