Förslag till kyrkomötesbeslut
Kyrkomötet beslutar att uppdra till kyrkostyrelsen att inrätta en studie och riksomfattande kampanj kring bönen för att stärka tron i det svenska församlingslivet och i större grad ingjuta respekt för dess användande.
Motivering
Att ha tilltro till bönens kraft har många gånger vittnat om en häpnadsväckande respons. Då Jesus lärde ut bönens kraft till sina lärjungar försågs dessa med verktyg till att förlösa människor från bindningar av skadlig karaktär. Därmed bevisades att himmelriket redan fanns i människans absoluta närhet.
Det är idag tveksamt huruvida kyrkans företrädare lyckas förmedla himmelrikets utbredning utifrån Jesu undervisning då bön ofta används slentrianmässigt och rituellt. Människor som till naturen är verbalt begåvade tar ofta ledningen till en allmän riktad bön som passar allt och alla. Bön kan därför upplevas som något man intellektuellt måste prestera för att vinna godkännande av Gud. Då kunskap och träning till stor del gått förlorad tenderar osäkerhet bidra till minskad användning av bön och minskad tro i vårt land. Att avhjälpa detta innebär samtidigt en utmaning till vägledning i det att bedjaren avhålls en föreställning av att vår Herre, likt en marionett viljelöst förväntas sprattla efter varje önskan och befallning. Kunskap och insikt kring bönelivet torde därför även inbegripa en strävan till andlig mognad och personlig utveckling hos målgruppen vilka önskar en seriös undervisning i ämnet.
Tyvärr anser idag många i vårt land att Svenska kyrkan avskärmat sig från traditionell uppfattning kring en uppriktig tro, möjligtvis på grund av rädsla av att uppfattas som omodern, ovetenskaplig och naiv. Intresset för kyrkan som vägvisare till andligt växande har därför krympt till att Svenska kyrkan idag mer handlar om ett historiskt och kulturellt symbolvärde. Svenska kyrkan som kulturbärare är förvisso en mycket viktigt del av vårt kulturarv och ska bevaras till varje pris. Samtidigt bör kyrkolivet även fyllas med verksamheter som allmänhetens förväntar sig av ett trossamfund.
I dag kan många uppleva Svenska kyrkan som den beskrivning vi hittar i 1 Tim 2:3 där människor beskrivs ha ett sken av gudsfruktan men inte vill veta av dess kraft. En van bibelläsare kan se hur hela skriften påpekar trons vikt för bönesvar. Tron handlar därmed ofta om att bygga upp en tillit till en osynlig kraft för att med denna samverka med människans önskan och väg till Guds rike. Här finns plats för själavård, andligt växande och mersmak existentiella frågor.
Utifrån ovan nämnda motiv föreslår jag att Svenska kyrkan vänder sig inåt för att med öppet sinne rannsaka den syn man i dag har på bönen för att sedan utarbeta en strategi för att återupptäcka dess kraft och få människor att växa i tron. Detta i syfte att stå stark i uppdraget att bedriva mission, undervisning och ge en ökad församlingstillväxt.
Gävle den 26 juli 2011