Förslag till kyrkomötesbeslut
1. Kyrkomötet beslutar att uppdra till kyrkostyrelsen att tillse att anställda inte tar ställning i utrikespolitiska konflikter utom när specifikt kristna berörs.
2. Kyrkomötet beslutar att uppdra till kyrkostyrelsen att Svenska kyrkan, genom aktieägardirektiv, ger i uppdrag till Kyrkans tidning att i fortsättningen inte skicka journalister på blockadbrytande åtgärder samt förhålla sig objektiv till nyhetsrapportering.
Motivering
Det är oroväckande att ett av Svenska kyrkans främsta språkrör och biskopen Brunne agiterar i en så komplicerad fråga som Israel-Palestina konflikten. Svenska kyrkan bör förhålla sig neutral i denna konflikt och endast, i förekommande fall, koncentrera sig på situationen för kristna boende i Israel respektive boende inom de palestinska territorierna.
Förvisso kan konstateras att blockaden av vattnen utanför Gaza med stor sannolikhet är på gränsen till, eller helt enkelt folkrättsvidrig. Dock har Israel ett legitimt intresse av att kunna skydda sig mot raketattacker. Enda sättet för militär materiel ska komma in i Gaza är via gränsen mot Egypten där EU har erbjudit sig att hjälpa till vid gränsövergången via den av Israel kontrollerade landgränsen och via vattnet i Medelhavet. Om ingen kontroll av farvattnet i Medelhavet skulle ske är det väldigt troligt att såväl Syrien som Iran fortsätter förse Hamas med militärt materiel.
EU uppmanade de inblandade länderna som härbärgerat fartyg som deltog i Ship to Gaza II att försöka stoppa alla eventuella försök att bryta blockaden. Israel å sin sida erbjöd sig att föra över samtliga leveranser landvägen, troligen efter föregående kontroll.
Såväl Kyrkans tidning som biskop Brunne fortsatte att propagera för blockadbrytande åtgärder, istället för att gå med på kraven och uppnå det viktiga; att förnödenheter och material kom det palestinska folket till del och minska lidandet.
När Svenska kyrkan, i egenskap av aktieägare i tidningen, och biskopen Brunne anser det viktigare att nå billiga politiska poänger och misskreditera Israel än något annat får det vara nog. Det är dags för Svenska kyrkan att ställa sig utanför denna konflikt när man uppenbarligen inte hjälper utan istället stjälper. Samtliga viktiga aktörer på området, här avses Kvartetten, anser inte att Ship to Gaza gjorde någon nytta i konflikten. Personligen litar jag mer på det utrikespolitiska omdömet hos några av världens bästa konflikthanterare än biskop Brunnes och eventuella journalister med dolda agendor.
En tillfredsställande hållbar lösning på det palestinska folkets lidande i Gaza kan endast komma genom en lösning på konflikten, och inte genom farsartade mediaspektakel.
Jag föreslår därför att Svenska kyrkan dels ger direktiv till sina anställda att inte, i egenskap av företrädare för Svenska kyrkan, ta ställning i utrikespolitiska konflikter där inte kristna berörs och att Svenska kyrkan, genom aktieägardirektiv, ger i uppdrag till Kyrkans tidning att i fortsättningen inte skicka med journalister på blockadbrytande åtgärder och förhålla sig objektiva i sin nyhetsrapportering.
Gävle den 26 juli 2011