Domkapitlens uppgift vid anmälan om brott

Motion 2011:55
av Sofija Pedersen Videke

 
Förslag till kyrkomötesbeslut
1. Kyrkomötet beslutar att uppdra till kyrkostyrelsen att tillsätta en utredning kring domkapitlens uppgift.
2. Kyrkomötet beslutar att uppdra till kyrkostyrelsen att se över hur Svenska kyrkans nationella nivå kan garantera offer ett rättssäkert förfarande vid anmälan om brott begångna av kyrkans anställda.

Motivering
Under våren har tidningen Aftonbladet publicerat en rad artiklar om samtliga tillsynsärenden i Svenska kyrkans domkapitel. Artiklarna har främst handlat om sexuella övergrepp som begåtts av präster och hur dessa ärenden har beretts i olika domkapitel.
Tyvärr är det ofrånkomligt att sexuella övergrepp förekommer inom verksamheter där man har hand om människor, men det är av största vikt att de ärenden som kommer till kännedom i kyrkan behandlas likvärdigt och rättssäkert. Det är av största vikt att man tar anklagelser om sexuella trakasserier eller andra brott enligt svensk lag på största allvar. Man ska behandla såväl offer som påstådda förövare på bästa sätt. För att upprätthålla detta finns en gemensam ordning som gäller för alla i samhället, som bygger på polisanmälan, utredning och ev. rättsskipning i domstol. Brott begångna inom Svenska kyrkan ska inte behandlas annorlunda.
Det bekymrar mig att flera ärenden, och liknande, publicerades i Aftonbladet redan i december 2009 och att Svenska kyrkans hantering av dessa ärenden inte har utvecklats till det bättre, trots diverse riktlinjer och policies. Aftonbladet tolkar domkapitlens agerande i flera fall, som att domkapitlen är Svenska kyrkans egen domstol, där man hanterar inte bara tillsynsärenden utan också aktivt tar ställning i skuldfrågan, även då ingen dom från svensk domstol föreligger.
Det är av yttersta vikt att brott enligt svensk lag utreds och inte tystas ner, oavsett vem som är offer och vem som är förövare. Det är en viktig signal till såväl de som utsatts för brott av anställda i Svenska kyrkan, som för de anställda som arbetar kvar inom kyrkan, trots att de begått brott som de inte utretts och dömts för.
Jag föreslår att kyrkomötet beslutar tillsätta en utredning kring domkapitlens uppgift, så att det tydliggörs att Svenska kyrkan inte har en egen juridisk prövning av brott mot svensk lag. Om så är nödvändigt, kan denna utredning komma med förslag till ändringar i kyrkoordningen.

Rydebäck den 22 juli 2011

Sofija Pedersen Videke (S)


Tillbaka till lista med motioner

Relaterade dokument

Motioner
   Mot 2011:55 

Betänkanden
TU 2011_09

Debattinlägg
§ 112

Beslut av ärende
§ 157

Behandling av ärende
§ 112