Förslag till kyrkomötesbeslut
Kyrkomötet beslutar att uppdra till kyrkostyrelsen att initiera ett arbete som innebär att alla pastorat inom ett år har börjat med att ha ”En gudstjänst till” enligt motiveringen nedan.
Motivering
Gudstjänster är det mest centrala i kyrkans verksamhet. Till gudstjänster samlas folk för att lovsjunga och stärkas i tron. Och även om inte alla deltar i guds-tjänster så vet man att människor samlas och ber i kyrkan. Den gudstjänstfirande församlingen utvecklar gudstjänsten och följer handböcker som reglerar hur vi firar gudstjänst men samtidigt har vi stor frihet. Landets församlingar har olika traditioner och är mer eller mindre duktiga på att fira gudstjänst. Frågan är vad innebär det att fira gudstjänst och vad innebär det att vara duktig.
Ett bra gudstjänstliv i en församling kan bl.a. mätas i antal gudstjänstdeltagare, och då inte bara vid enstaka tillfällen utan över en längre period. Gudstjänstlivet måste byggas upp utifrån långsiktiga strategier för hur församlingen skall utvecklas. Därför behövs nya offensiva planer där man bestämmer sig för att vända en nedåtgående trend och öka till fler gudstjänstfirare och gudstjänster.
Jesus gav oss i missionsbefallningen uppdraget att gå ut i världen och göra människor till lärljungar. Det gäller fortfarande. Vi måste få kontakt och kommunicera med människor. Kyrkoordningen ger kyrkan uppdraget att ”fira gudstjänst”. Vi skall göra det regelbundet och i hela landet.
Gudstjänster kan firas på många olika sätt. I församlingar och på stift pågår arbete med gudstjänstförnyelse. Grupper med anställda och frivilliga samlas och byter tankar och testar nya former.
Fredrik Modéus har i sin senaste bok studerat församlingar som växer. Där finns bl.a. centrering på evangeliet och att människor skall komma till tro. Där finns också mål för hur man skall engagera människor som kommer till kyrkan.
I en av församlingarna har det under många år genomförts s.k. Alphakurser, en kortkurs i kristen tro. Många nya människor har kommit och blivit kvar i kyrkan. I en stor morgontidning skrev några av dem en artikel med rubriken ”Kyrkan bättre än vi trodde”.
I samma kyrka har deltagandet i söndagens gudstjänst ökat så att det blivit trångt både i kyrkan, på parkeringsplatserna vid kyrkan och vid det alltid förekommande kyrkkaffet efter gudstjänsten. Man har därför bestämt att ha en gudstjänst till på söndagarna.
Under de senaste årtiondena har det i Sverige och på många håll runt omkring i världen startat projekt i församlingar med mål att nå fler människor, både till befintliga livaktiga kyrkor och till kyrkor som hamnat på mycket låg aktivi-tetsnivå.
I den nyligen avlämnade strukturutredningen Närhet och samverkan har man diskuterat i vad mån sammanläggningar av församlingar påverkar gudstjänstlivet. Det finns ingen klar slutsats men man skriver ”Det finns dock uppgifter från Lunds stift som pekar på att antalet gudstjänster och även antalet deltagare där har minskat mer i de församlingar som har lagt samman än i övriga”.
I utredningens tabellbilaga kan man läsa att ”Totalt sett minskade antalet firade huvudgudstjänster i församlingar som påverkats av någon typ av sammanläggning från ca 36 000 till 26 000 under perioden 1999–2009”.
I den församling där jag tillbringar flera sommarmånader har det för några år sedan skett sammanläggning. Det har för min del inneburit att jag hittills i år inte kunnat fira gudstjänst någon enda gång i min närmaste kyrka. För många har det medfört att man slutat fira gudstjänst i kyrkan. Man åker inte flera mil extra för att gå i kyrkan.
Med ovan nämnda positiva och negativa förändringar föreslås att det i varje pastorat skall firas ”En gudstjänst till”. All den tid som måste ha blivit över när antalet gudstjänster minskat skall återtas och användas för gudstjänst. Men det behöver inte vara samma form som tidigare. Här gäller det att hitta nya mer anpassade och intressanta gudstjänster. Det kan handla om andra tider och andra dagar och annan ordning. Börja med kyrkkaffe eller annan förtäring redan före gudstjänsten. Mer lekmän, både kyrkvärdar och gudstjänstvärdar. Här kan listan göras lång men det får bli en uppgift för dem som skall genomföra det beslut som tas av Kyrkomötet.
I fallet med utökning till fler gudstjänster i samma församling kan och skall man ha mer medverkan av lekmän och kanske mer ungdomsinriktat. I övrigt gäller samma som ovan.
Sollentuna den 20 juli 2011