En gemensam syn på Svenska kyrkans energianvändning

Motion 2011:31
av Sten Persson och Monica Lago

 

Förslag till kyrkomötesbeslut
1. Kyrkomötet beslutar att uppdra till kyrkostyrelsen att i motionens anda verka för att Svenska kyrkan i möjligaste mån har en gemensam syn på vilka energislag som är etiskt försvarbara.
2. Kyrkomötet beslutar att uppdra till kyrkostyrelsen att utreda frågan om lokalisering av stora vindkraftverk på kyrkans mark och vilka regler som ska krävas utifrån etiska utgångspunkter.

Motivering
Koldioxidutsläppen måste minska. Onödig användning av energi är ett slöseri med jordens resurser oavsett vilket energislag som används. En del energislag anses mer rena än andra och de förnyelsebara energislagen sol, vind, våg och vatten svarar för en allt större del av den totala mängden energi som produceras och används runt om i landet och världen. Det är bra men …
Vindkraften är en starkt växande näring som producerar allt mer elenergi från stora vindkraftverk. I takt med att de uppförs och då ofta många tillsammans i vindkraftsparker så växer det lokala motståndet. Man tycker sig i områden som exploateras få ta alla negativa konsekvenser av buller och ljusreflexer från de 150 meter höga nya tornen. De avstånd som miljöprövningar sätter upp räcker inte enligt de drabbade. Det påstås att nya forskningsrön inte beaktas.
När nya verk byggs på Svenska kyrkans mark (prästlönefastigheterna) så är ett ofta hört argument att om Svenska kyrkan så lite värnar om sina medlemmar så har man som drabbad ett enda motdrag och det är att lämna kyrkan.
Det skulle vara av värde för beslutsfattare på stifts- och lokal nivå om Svenska kyrkan på den nationella nivån kan hjälpa till att diskutera frågan om hur förnyelsebar elenergi ska produceras. Främst är det utifrån etiska aspekter vi behöver ett eget regelverk.

Linköping och Tranås den 20 juli 2011

 

 

Sten Persson (C) Monica Lago (S)


Tillbaka till lista med motioner

Relaterade dokument

Motioner
Mot 2011:30
    Mot 2011:31 
Mot 2011:44

Betänkanden
EE 2011_05

Debattinlägg
§ 037

Beslut av ärende
§ 062

Behandling av ärende
§ 037