Rätt till försvarsadvokat

Motion 2011:20
av Kjell Petersson


Förslag till kyrkomötesbeslut
Kyrkomötet beslutar att uppdra till kyrkostyrelsen att föreslå ett tillägg i kyrkoordningens 31 kap. 12 § och 32 kap. 12 § med innebörden att den präst eller diakon mot vilken tillsynsärende har inletts, har rätt till försvarsadvokat.

Motivering
Till domkapitlens uppgifter hör att utöva tillsyn över präster och diakoner. Om någon anmäler att präst eller diakon brutit mot de löften som avlagts vid vigningen, är det domkapitlets uppgift att undersöka om det finns fog för anmälan. Domkapitlet kan fria den anklagade från anklagelserna, men domkapitlet kan också ge prästen eller diakonen en erinran, besluta om prövotid för fortsatt behörighet eller förklara att prästen eller diakonen är obehörig att utöva sitt ämbete.
För domstolar, och det gäller även specialdomstolar som domkapitlen kan sägas vara, gäller Europakonventionens bestämmelser i artikel 6 om krav på rättvis rättegång. Överklagandenämnden har också i beslut 1/01 slagit fast att de principer som följer av artikel 6 bör vara vägledande vid handläggningen av obehörighetsärenden. När ett tillsynsärende väcks mot en präst eller diakon har den anklagade rätt att få veta vad som läggs honom eller henne till last, den anklagade har rätt att försvara sig och domen ska vara densamma oavsett vilket domkapitel som fattar beslut.
Domkapitlens handläggning av tillsynsärenden lämnar en del övrigt att önska. Det har förekommit att domkapitelsledamöter har uttalat sig i media innan ett ärende avgjorts. Överklagandenämnden har kritiserat två domkapitel för bristfällig handläggning av ärenden. Samma handlande har i ett domkapitel lett till en erinran, i ett annat domkapitel har handlingen visserligen kritiserats men inte lett till erinran.
Man skulle önska att stiften ser till att (nytillträdande) ledamöter i domkapitlen ges utbildning i vad som tillhör en rättvis rättegång. Det kyrkomötet skulle kunna göra är att stadga att när präst eller diakon blir föremål för en tillsynsutredning, prästen/diakonen har rätt till försvarsadvokat. I en del fall är det så att den anklagade på eget initiativ och troligen av egna medel bekostar juridisk rådgivning. Men till en rättssäker ordning hör att alla anklagade får denna rätt. Försvarsadvokaten ska givetvis vara opartisk och få sina kostnader täckta av stiftet. Det kan noteras att Överklagandenämnden 17/09 säger att en präst måste underrättas i detalj om innebörden av och grunden för det som lagts prästen till last och få tid och möjlighet att förbereda sitt försvar. Till möjligheten att förbereda sitt försvar borde höra rätten till juridisk hjälp.

Stockholm den 8 juli 2011

 

Kjell Petersson (FK)


Tillbaka till lista med motioner

Relaterade dokument

Motioner
   Mot 2011:20 
Mot 2011:95

Betänkanden
TU 2011_04

Debattinlägg
§ 105

Beslut av ärende
§152

Behandling av ärende
§ 105