Svenska kyrkans engagemang i ECPAT
Motion 2011:19
av
Gunilla Lindén m.fl.
Förslag till kyrkomötesbeslut
Kyrkomötet beslutar att uppdra till kyrkostyrelsen att verka för att synliggöra Svenska kyrkans medlemskap i ECPAT på alla nivåer såväl i Sverige som i Utlandskyrkan och i Svenska kyrkans internationella arbete.
Motivering
Svenska kyrkan är, liksom Svenska kyrkans unga, medlemsorganisation i ECPAT Sverige. ECPAT arbetar för barns rätt att inte utnyttjas i sexhandel, bland annat genom att försvåra för köparna och genom att motverka spridning av barnpornografi.
Samtliga stora charterresearrangörer i Sverige har skrivit under en uppförandekod för researrangörer mot barnsexhandel. Koden är internationellt erkänd och innebär bland annat att bolagen utbildar personal, ställer krav på hotell de samverkar med och rapporterar misstänkt barnsexhandel. De hotell charterresearrangörerna samverkar med visar detta bland annat genom informationsmaterial och dekaler som uppmanar till rapportering av misstänkt barnsexhandel. Utlandskyrkans församlingar saknar, trots de många besöken av resande, i hög utsträckning liknande informationsmaterial och uppmaningar till rapport av misstänkt barnsexhandel. Svenska kyrkan har inte heller undertecknad någon uppförandekod vad gäller resande, och personalen genomgår inte regelmässigt någon utbildning.
Sedan 2007 samarbetar Svenska kyrkan med bland annat ECPAT inom ramen för Schyst resande. Schyst resande är ett nätverk som uppmärksammar negativa aspekter av resande i världen till exempel människohandel, trafficking och droghandel. Utlandskyrkan arbetar pastoralt med många, såväl brottsoffer som förövare, när de är på resande fot. Trots detta informerar inte Utlandskyrkan i sin folder om Svenska kyrkans medlemskap i ECPAT eller om samarbetet inom ramen för Schyst resande.
Det finns därför goda skäl och goda möjligheter för Svenska kyrkan i Sverige och i utlandet att synliggöra medlemskapet i ECPAT genom att utbilda personal och genom att tydligt visa, i informationsmaterial och genom dekaler, hur misstanke om barnsexköp ska rapporteras.
Stockholm den 18 juli 2011
Gunilla Lindén (ViSK) P-O Flodström (ViSK) Anki Erdman (ViSK)