Ökad tillgänglighet till Den svenska psalmboken

Motion 2011:17
av Sten Johansson


Förslag till kyrkomötesbeslut
Kyrkomötet beslutar att uppdra till kyrkostyrelsen att verka för att den svenska psalmskatten görs tillgänglig på Svenska kyrkans hemsida.

Motivering
Dopfamiljer och brudpar som själva planerar sina familjehögtider söker efter information om dop och vigsel på nätet. På olika privata hemsidor såsom dopguiden och vigselguiden m.fl. finns en mångfald förslag på psalmer, sånger, musik parat med råd och anvisningar. Hemsidorna är också platser där reklam och många "säljråd" ges till osäkra besökare.
Svenska kyrkans egna hemsidor saknar värdefulla funktioner som dessa privata hemsidor erbjuder. Särskilt allvarligt är att den kyrkliga sång- och musik-skatten helt är frånvarande på kyrkans hemsidor.
Varför ska dopfamiljer hellre besöka dopguiden.se än svenskakyrkan.se osv? Det har tidigare i vissa sammanhang uppgivits att det handlar om upphovsrättsliga frågor som hindrat att psalmboken funnits tillgänglig på nätet. Uppenbarligen har de privata hemsidorna dopguiden och vigselguiden m.fl. löst dessa frågor. Det är vidare intressant att konstatera att den danska folkkyrkan gjort hela den danska psalmboken tillgänglig på nätet (texter, musik som också kan avlyssnas) http:/www.dendanskesalmebogonline.dk/.
Jag anser att Svenska kyrkan nationellt bör ta ett större ansvar för att efterfrågad information kring dop och vigsel finns tillgänglig på nätet. Det finns stor en fara i att helt överlåta åt privata aktörer att förse unga familjer med relevant information om dop och vigsel. Kyrkan bör inte bidraga till att skapa en marknad för vinstdrivande ”sekulära” företag att torgföra information om de kyrkliga handlingarna.

Teckomatorp den 2 juli 2011

Sten Johansson(KR)


Tillbaka till lista med motioner

Relaterade dokument

Motioner
   Mot 2011:17 
Mot 2011:93

Betänkanden
G 2011_04

Debattinlägg
§ 094

Beslut av ärende
§ 141

Behandling av ärende
§ 094

Kyrkomötets skrivelser
KmSkr 2011:10

Snabbprotokoll
2011g_04

Läronämndens yttrande
G 2011_04