Förslag till kyrkomötesbeslut
Kyrkomötet beslutar att uppdra till Kyrkostyrelsen att starta en kampanj i syfte att medvetandegöra kristendomens och Svenska kyrkans betydelse för vårt lands enhet, rättsstatlighet, sammanhållning och identitet.
Motivering
Ingen enskild faktor har genom seklerna betytt så mycket för det svenska folkets sammanhållning, värdegemenskap, välfärd och identitet som kristendomen. Kristnandet och enandet av Sverige var två sidor av en och samma process över några sekel. Ett nytt rättsbegrepp slog igenom. I landslagarna skrev man in: ”Kristus är först i vår lag”. Ur enandet och kristnandet framgick den svenska flaggan, med det gula korset på blå botten.
Efter reformationstidens virrvarr samlade kristendomen nationen på nytt: ”nu har Sverige blivit en man och alla har vi en Herre och en Gud” hette det vid Uppsala möte 1593. Under efterföljande sekel tillhörde det svenska folkets självbild att folket levde i förbund med Gud. Det betydde inte att vi menade oss vara bättre än andra, utan att vi hade ett särskilt ansvar.
I 1900-talets början framträdde ungkyrkorörelsen och ville förnya Sverige som kristen kulturnation med historiska uppgifter. Man ville försona klassmotsättningar.
Tyvärr är det historiska medvetandet i Sverige lågt och i starkt behov av att bli stärkt. Detta gäller kanske i synnerhet medvetenheten om Svenska kyrkans roll i vår historia. En kulturrelativism utan nationell identitet blir nihilistisk, samt skapar förvirring och orienteringslöshet.
Helsingborg den 17 juli 2009