Behandlingen av Kyrkomötets och SFRV:s ombudsmötes ärenden
Kyrkostyrelsen lämnar i det följande en redogörelse för behandlingen av Kyrkomötets och det tidigare Ombudsmötets ärenden. Alla fortfarande öppna eller under år 2003 avslutade ärenden redovisas, även de ärenden som överlämnats till någon nämnd för handläggning. Detta är ett uttryck för Kyrkostyrelsens övergripande ansvar för verk-samheten på Svenska kyrkans nationella nivå och avser att skapa en samlad överblick.
För varje ärende redovisas Kyrkomötets respektive Ombudsmötets uppdrag i sam-manfattning, vad som skett eller planerats i ärendets handläggning samt huruvida skrivelsen fortfarande är under behandling eller avslutats sedan föregående redogörel-se lämnades.
Följande är vägledande för när en skrivelse anges som slutbehandlad eller ej. En skrivelse är i första hand slutbehandlad när resultatet av vad Kyrkomötet begärt före-ligger och i förekommande fall lagts fram för Kyrkomötet. Exempel på detta är när Kyrkomötet begär att Kyrkostyrelsen skall återkomma med ett utarbetat förslag i någon fråga. Skrivelsen är slutbehandlad när Kyrkostyrelsens förslag läggs fram för Kyrkomötet.
Kyrkostyrelsen betraktar även en skrivelse som slutbehandlad när det uppdrag Kyrkomötet givit är omhändertaget i ett sammanhang som i sin tur har i uppdrag att göra en redovisning. Ett exempel är när Kyrkomötet begär att Kyrkostyrelsen skall tillsätta en utredning i en viss fråga. Då anses skrivelsen slutbehandlad i och med att utredningen tillsatts. Kyrkomötet kommer då i en framtid att få ta del av utredningens betänkande samt av eventuella förslag från Kyrkostyrelsen med anledning därav.
Skrivelser där Kyrkomötet ger Kyrkostyrelsen något till känna är i regel avslutad när Kyrkostyrelsen tagit del av Kyrkomötets synpunkter och fört dem vidare till aktu-ellt verksamhetsområde på den nationella nivån. Eftersom denna typ av skrivelser inte innebär något uttalat uppdrag och de konsekvenser som de kan medföra inte är bud-getprövade i Kyrkomötets budgetutskott måste Kyrkostyrelsen anses ha frihet att själv prioritera bland uppdragen. Detta innebär att en sådan skrivelse eventuellt kan kom-ma att återspeglas som ett planerat åtagande i kommande mål och rambudget.
Skrivelser från Kyrkomötet år 2003
KmSkr 2003:4 med G 2003:1, Kyrkohandboken och evangelieboken på finska samt kyrkliga handlingar på teckenspråk
Kyrkomötet har med bifall till Kyrkostyrelsens skrivelse 2003:6 beslutat att från och med första söndagen i advent 2003 får i Svenska kyrkan användas den till Kyrkomötet framlagda ordalydelsen av den aronitiska välsignelsen på finska, den till Kyrkomötet framlagda översättningen till finska av Den svenska evangelieboken samt till Kyrkomötet framlagda Kyrkliga handlingar på teckenspråk. Innebörden är att Svenska kyrkans bestämmelser i frågan skall utfärdas.
Svenska kyrkans bestämmelser om användning i Svenska kyrkan av kyrkliga böcker på finska och teckenspråk har utfärdats (SvKB 2003:6).
Skrivelsen är slutbehandlad.
KmSkr 2003:7 med G 2003:2, Vigsel, äktenskap och partnerskap
Kyrkomötet har med anledning av två motioner uppdragit åt Kyrkostyrelsen att på lämpligt sätt för regeringen tillkännage att Svenska kyrkan önskar att vigsel alltjämt skall kunna ske antingen kyrkligt eller civilt, uppmana alla stift att aktivt använda samtalsmaterialet Homosexuella i kyrkan i samtliga församlingar samt att till 2004 års kyrkomöte återkomma med underlag till kyrklig akt för ingående av partnerskap med civilrättslig giltighet.
Generalsekreteraren har vid en uppvaktning i februari 2004 framfört Kyrkomötets uppfattning beträffande Svenska kyrkans vigselrätt för justitieministern. Stiften har uppmanats att aktivt använda samtalsmaterialet Homosexuella i kyrkan vid ett möte med stiftsledningarna den 15 maj 2004. En ytterligare uppmuntran att medverka i samtalsprocessen har gått ut i ett brev till alla pastorat undertecknat av ärkebiskopen i samband med en enkät i maj 2004. Ett underlag till kyrklig akt för ingående av partnerskap läggs fram för Kyrkomötet i skrivelsen Arbetsmaterial beträffande kyrklig akt för partnerskap och därmed sammanhängande frågor (KsSkr 2004:10).
Skrivelsen är slutbehandlad.
KmSkr 2003:5 med O 2003:1, Strukturfrågor inom Svenska kyrkan
Kyrkomötet har med anledning av två motioner uppdragit åt Kyrkostyrelsen att utreda frågor om indelningsändringar av församlingar och samfälligheter under mandatperioden (dvs. inte endast i samband med mandatskiften) och därtill sammanhängande frågor.
Frågan om indelningsändringar under pågående mandatperiod har utretts av en extern utredare och ett förslag till ändringar i kyrkoordningen för att möjliggöra sådana indelningsändringar har remitterats bl.a. till samtliga stift. Utfallet av remissomgången och Kyrkostyrelsens förslag till kyrkoordningsändringar med anledning därav redovisas till årets kyrkomöte i skrivelsen Översyn av vissa bestämmelser i kyrkoordningen (KsSkr 2004:8).
Skrivelsen är slutbehandlad.
KmSkr 2003:6 med O 2003:3, Samfällighetsbildning för underhåll m.m. av kyrkor
Kyrkomötet har med bifall till en motion uppdragit åt Kyrkostyrelsen att utreda frågan om möjlighet att i andra stift än Visby bilda samfälligheter som har det ekonomiska ansvaret för kyrkounderhållet i de pastorat som ingår i samfälligheten.
Frågan om att utvidga möjligheten att bilda partiella samfälligheter för det ekonomiska ansvaret när det gäller kyrkounderhåll är under utredning. Uppdraget har utvidgats till att även avse behovet av partiella samfälligheter inom andra områden t.ex. begravningsverksamheten. Eventuella förslag till kyrkoordningsändringar kommer efter remittering att redovisas till 2005 års kyrkomöte.
Skrivelsen är slutbehandlad.
KmSkr 2003:13 med TU 2003:7, Förenkling av anställning av utländska präster i Svenska kyrkan
Kyrkomötet har med anledning av två motioner uppdragit åt Kyrkostyrelsen att lägga fram förslag till ändringar i kyrkoordningen som innebär att anställning eller behörighetsförklaring för vissa tillfällen gällande utländska präster underlättas.
Kyrkostyrelsen har i skrivelsen Översyn av vissa bestämmelser i kyrkoordningen (KsSkr 2004:8) till årets kyrkomöte lagt fram förslag om ändringar i kyrkoordningen som innebär att behörigförklaring för tjänstgöring vid vissa tillfällen eller för viss tid gällande utländska präster underlättas.
Skrivelsen är slutbehandlad.
KmSkr 2003:14 med TU 2003:11, Kyrkoherdeutbildning
Kyrkomötet har med anledning av en motion uppdragit åt Kyrkostyrelsen att utreda frågan om obligatorisk kyrkoherdeutbildning.
Arbete har påbörjats inom kyrkokansliet för att i samarbete med Församlingsförbundet ta fram en projektplan för en utredning i frågan. Arbetet har knutits till styrgruppen för det fortsatta arbetet med utbildningsfrågorna som kommer att formulera direktiv till utredningen under hösten 2004.
Skrivelsen är slutbehandlad.
KmSkr 2003:15 med TU 2003:12, Avidentifiering av personuppgifter
Kyrkomötet har med bifall till ett under överläggningarna särkilt yrkande av Ola Isacsson uppdragit åt Kyrkostyrelsen att föra en dialog med Svenska kyrkans överklagandenämnd och Svenska kyrkans ansvarsnämnd för biskopar angående lämpligheten i att samtliga beslut i deras helhet publiceras på Internet.
En överläggning har ägt rum med representanter för Överklagandenämnden, Valprövningsnämnden och Ansvarsnämnden för biskopar. Dessa var eniga om att nämndernas beslut antingen bör publiceras i sin helhet eller inte publiceras alls.
Skrivelsen är slutbehandlad.
KmSkr 2003:10 med EE 2003:1, Ekonomisk utjämning
Kyrkomötet har med bifall till Kyrkostyrelsens skrivelse 2003:8 uppdragit åt Kyrkostyrelsen att verkställa utfärdandet av beslutade ändringar i 44 kap. kyrkoordningen.
Svenska kyrkans bestämmelser om ändringar i kyrkoordningen (SvKB 2003:7) avseende 44 kap. kyrkoordningen har utfärdats.
Skrivelsen är slutbehandlad.
KmSkr 2003:11 med EE 2003:2, Kyrkofondens ställning
Kyrkomötet har med bifall till Kyrkostyrelsens skrivelse 2003:10 uppdragit åt Kyrkostyrelsen att verkställa utfärdandet av beslutade ändringar i 10 kap. och 45 kap. kyrkoordningen samt att fr.o.m. 2003 års årsredovisning inhämta ett s.k. revisionsintyg avseende Kyrkofondens styrelses förvaltning.
Svenska kyrkans bestämmelser om ändringar i kyrkoordningen (SvKB 2003:8) avseende 10 kap. och 45 kap. kyrkoordningen har utfärdats. I samband med revision avseende år 2003 inhämtar Kyrkostyrelsen ett särskilt revisionsintyg beträffande Kyrkofondens styrelses förvaltning. Detta kommer att delges Kyrkomötet tillsammans med verksamhetsområdesrapporten för verksamhetsområdet Ekonomisk utjämning och kapitalförvaltning. Vidare lägger Kyrkostyrelsen fram förslag till ändringar i kyrkoordningen beträffande värdesäkring av kyrkofondens kapital i skrivelsen KsSkr 2004:9 Vissa frågor kring eget kapital, värdesäkring m.m.
Skrivelsen är slutbehandlad.
KmSkr 2003:16 med EE 2003:3, Prästlönetillgångarnas möjligheter att ta upp lån
Kyrkomötet har med bifall till ett under överläggningarna särkilt yrkande av biskop Claes-Bertil Ytterberg uppdragit åt Kyrkostyrelsen att till nästa kyrkomöte återkomma med ett förslag till ändring i kyrkoordningen enligt intentionerna i motion 2003:18. Innebörden är att det beträffande prästlönetillgångar skall vara möjligt att ta upp lån för att genomföra strukturaffärer.
Frågan om prästlönetillgångarnas möjligheter att ta upp lån har utretts av en extern utredare. Utredaren anser att det inte är möjligt att ändra kyrkoordningen i enlighet med intentionerna i motionen. Utredarens ståndpunkter har remitterats till bl.a. samtliga stift. Utfallet av remissomgången och Kyrkostyrelsens ställningstagande redovisas till årets kyrkomöte i skrivelsen Översyn av vissa bestämmelser i kyrkoordningen (KsSkr 2004:8).
Skrivelsen är slutbehandlad.
KmSkr 2003:17 med EE 2003:4, Balanskravet i kyrkoordningen
Kyrkomötet har med anledning av en motion uppdragit åt Kyrkostyrelsen att utvärdera kyrkoordningens budgetbalanskrav och kravet på återställande av det egna kapitalet vid underskott (återställandekravet), kyrkoordningen 47 kap. 4–5 §§ och 49 kap. 4–5 §§.
Frågan bereds vidare inom kyrkokansliet. Samråd har även skett med Församlingsförbundet.
Skrivelsen är inte slutbehandlad.
KmSkr 2003:18 med EE 2003:5, Clearing av kyrkliga handlingar
Kyrkomötet har med bifall till en motion uppdragit åt Kyrkostyrelsen att se över frågan om konfirmandersättningen enligt motionens intentioner. Innebörden är att utreda möjligheterna att införa en obligatorisk konfirmandersättning från hemförsamlingen även vid lägerkonfirmation som anordnas av stiftsgårdar och vissa stiftelser.
Kyrkostyrelsen har i skrivelsen Översyn av vissa bestämmelser i kyrkoordningen (KsSkr 2004:8) lagt fram förslag om ändringar i kyrkoordningen som innebär att obligatorisk konfirmationsersättning utgår från hemförsamlingen till konfirmand som deltar i konfirmationsläger som anordnas av annan än en församling.
Skrivelsen är slutbehandlad.
KmSkr 2003:1 med Eu 2003:1, Avtal mellan Svenska kyrkan och Evangelische Kirche in Deutschland (EKD)
Kyrkomötet har med bifall till Kyrkostyrelsens skrivelse 2003:9 godkänt till Kyrkomötet framlagt avtal mellan Svenska kyrkan och Evangelische Kirche in Deutschland (EKD).
Implementeringen av Svenska kyrkans avtal med EKD sker med utgångspunkt från erfarenheterna av Borgå-samarbetet och den kontaktgrupp som samordnar detta arbete.
Skrivelsen är slutbehandlad.
KmSkr 2003:19 med Eu 2003:3, Kyrkan och islam
Kyrkomötet har med bifall till en motion uppdragit åt Kyrkostyrelsen att ta fram ett religionsteologiskt dokument som utgångsmaterial för ömsesidiga samtal mellan Svenska kyrkan och de olika inriktningarna av islam som finns i Sverige. Kyrkomötet har dessutom med bifall till ett under överläggningarna särkilt yrkande av Curt Forsbring uppdragit åt Kyrkostyrelsen att samla och bearbeta det relevanta material som redan finns om kyrkan och islam och med det som underlag ta fram ett pedagogiskt hanterbart och vardagsnära grunddokument för samtal mellan Svenska kyrkan och islam, att användas i stift och församlingar.
Svenska kyrkan har genom sina ekumeniska relationer varit med om att ta fram två dokument om möten med troende från olika religiösa gemenskaper. Från Europeiska kyrkokonferensen finns dokumentet Att möta muslimer. Här ges en bred ekumenisk begrundning för kyrkornas möten med muslimer liksom vissa pastorala råd. Inom ramen för Borgågemenskapen har formulerats pastorala riktlinjer för möten med människor av annan tro. Vid två konferenser (november 2002 och december 2003) har representanter från Svenska kyrkan aktivt medverkat och resultatet har blivit de pastorala riktlinjer som översatts till svenska, Riktlinjer för möten med andra religioner för kyrkorna inom Borgågemenskapen. Dessa riktlinjer nämner inte specifikt möten med islam och muslimer, men i den svenska kontexten innebär interreligiös dialog och möten med troende från andra religioner i de allra flesta fall möten mellan kristna och muslimer. Studieförbundet Sensus kommer under hösten 2004 att ge ut handledningar i religionsdialog som bygger på erfarenheter från flera av Svenska kyrkans församlingar. Ett häfte med texterna Att möta muslimer, Riktlinjer för möten med andra religioner för kyrkorna inom Borgågemenskapen samt Viktigt att veta om islam kommer att delas ut till Kyrkomötets ledamöter under Kyrkomötets första session.
Skrivelsen är inte slutbehandlad.
KmSkr 2003:8 med Kl 2003:5, Svenska kyrkans konfirmandarbete
Kyrkomötet har med anledning av två motioner uppdragit åt Kyrkostyrelsen att inom ramen för en teologiskt reflekterad helhetssyn på Svenska kyrkans undervisningsansvar, som ett projekt eller på annat sätt, sammanfatta stiftens insatser inom konfirmandarbetet samt utveckla och utvärdera dessa med särskild uppmärksamhet på erfarenheter från varierande konfirmationsåldrar.
Genom Nämnden för kyrkolivets utveckling har en inventering gjorts av de behov, utvecklingsidéer och samverkansmöjligheter som finns i stiftens konfirmandarbete. Inventeringen ligger till grund för ett treårigt nationellt projekt i samverkan med stiften kring konfirmandarbetets teologi som kommer att påbörjas hösten 2004. Även den konkreta uppläggningen av konfirmandarbetet kommer att behandlas i projektet.
Skrivelsen är inte slutbehandlad.
KmSkr 2003:21 med Kl 2003:10, Romerna och Svenska kyrkan
Kyrkomötet har med anledning av en motion uppdragit åt Kyrkostyrelsen att göra en uppföljning för att se vad som har gjorts och vad som görs för eller tillsammans med romer runt om i landet.
Den begärda inventeringen har påbörjats.
Skrivelsen är inte slutbehandlad.
KmSkr 2003:22 med B 2003:1, Mål och rambudget för Svenska kyrkans nationella nivå åren 2004–2006
Kyrkomötet har med anledning av Kyrkostyrelsens skrivelse 2003:1 fastställt inriktningsmål avseende nationella nivåns verksamhetsområden för åren 2004–2006 med förändringen att det första inriktningsmålet skall lyda ”Vi vill tydliggöra Svenska kyrkan som rikstäckande evangelisk-luthersk folkkyrka, bekännelsekyrka och brokyrka i vår tid” fastställt ramen för de nationella kostnaderna för år 2004; medgivit planeringsram för 2005 och 2006 samt medgivit att kostnader för utjämningssystemet och för internationellt katastrofbistånd under år 2004 får överskridas om detta kan finansieras genom ökade intäkter under året. Kyrkomötet har dessutom bemyndigat Kyrkostyrelsen att inom budgetramen göra nödvändiga omdisponeringar i syfte att nå målen samt med bifall till en motion, anslagit medel till projektet Bibeln på teckenspråk.
Kyrkomötets beslut har beaktats vid upprättande av 2004 års detaljbudget för nationell nivå samt Mål och rambudget för Svenska kyrkans nationella nivå åren 2005–2007 (KsSkr 2004:1).
Skrivelsen är slutbehandlad.
KmSkr 2003:23 med B 2003:2, Årsredovisning för Svenska kyrkans nationella nivå år 2002
Kyrkomötet har med bifall till Kyrkostyrelsens skrivelse 2003:2 fastställt årsredovisningen och koncernredovisningen för Svenska kyrkans nationella nivå år 2002.
Årsredovisningen har efter fastställande i Kyrkomötet ingivits till Patent- och Registreringsverket. Kyrkostyrelsen har lagt skrivelsen till handlingarna.
Skrivelsen är slutbehandlad.
KmSkr 2003:24 med B 2003:3, Kyrkostyrelsens behandling av Kyrkomötets ärenden
Kyrkomötet har med godkännande lagt Kyrkostyrelsens skrivelse 2003:3 Redogörelse för Kyrkostyrelsens behandling av Kyrkomötets ärenden till handlingarna.
Kyrkostyrelsen har lagt skrivelsen till handlingarna.
Skrivelsen är slutbehandlad.
KmSkr 2003:12 med Kr 2003:2, Översyn av vissa bestämmelser i kyrkoordningen
Kyrkomötet har med anledning av Kyrkostyrelsens skrivelse 2003:7 punkten 1 beslutat att som vilande anta ändringar i 54 kap. kyrkoordningen enligt Kyrkorättsutskottets betänkande, Kr 2003:2; med anledning av Kyrkostyrelsens skrivelse 2003:7 punkterna 2 och 3 anta ändringar i kyrkoordningen enligt bilaga 2 i Kyrkorättsutskottets betänkande, Kr 2003:2; bifallit Kyrkostyrelsens skrivelse 2003:7 punkten 4; med bifall till en motion avvisat Kyrkostyrelsens förslag om ändring i 30 kap. 8 §; samt med bifall till en motion avslagit Kyrkostyrelsens förslag att det inte längre skall vara obligatoriskt att skicka röstkort till alla röstberättigade. Innebörden är att Kyrkostyrelsen får i uppdrag att verkställa utfärdandet av beslutade ändringar.
Svenska kyrkans bestämmelser om ändringar i kyrkoordningen (SvKB 2003:9) och om ändringar i Instruktion för Kyrkostyrelsen (SvKB 2003:10) har utfärdats.
Skrivelsen är slutbehandlad.
KmSkr 2003:3 med Kr 2003:3, Instruktioner för vissa nämnder
Kyrkomötet har med bifall till Kyrkostyrelsens skrivelse 2003:4 uppdragit åt Kyrkostyrelsen att utfärda erforderliga bestämmelser beträffande instruktioner för Nämnden för internationell mission och diakoni och Nämnden för kyrkolivets utveckling.
Svenska kyrkans bestämmelser om Instruktion för Nämnden för kyrkolivets utveckling (SvKB 2003:5) och Instruktion för Nämnden för internationell mission och diakoni (SvKB 2003:4) har utfärdats.
Skrivelsen är slutbehandlad.
Skrivelser där Kyrkomötet givit Kyrkostyrelsen något till känna
KmSkr 2003:9 med TU 2003:4, Församlingspedagogerna
Kyrkomötet har givit Kyrkostyrelsen till känna att det är viktigt att uppmärksamma församlingspedagogernas ställning och roll. Det är emellertid nödvändigt att vidga samtalet till att gälla ett vidare fält kring pedagogiken i församlingsarbetet och att dra in flera yrkesgrupper i samtal om ansvar och utveckling av kyrkans pedagogiska arbete.
Frågan har överlämnats till styrgruppen för det fortsatta arbetet med utbildningsfrågorna.
Skrivelsen är slutbehandlad.
KmSkr 2003:20 med Kl 2003:9, Svenska folkkyrkan – en förebild som arbetsplats
Kyrkomötet har givit Kyrkostyrelsen till känna att det är betydelsefullt att projektet Arbetsmiljön i fokus genomförs i samverkan med Arbetslivscentrum. I den pågående omförhandlingen av avtalet med Bräcke diakonigård om Svenska kyrkans Arbetslivscentrum borde läggas in att samverkan bör ske med det nu påbörjade projektet.
Skrivelsen har överlämnas till verksamhetsområdet Kyrkolivets utveckling för kännedom.
Skrivelsen är slutbehandlad.
Skrivelser från Kyrkomötet år 2002
KmSkr 2002:4 med O 2002:4 Biskoparnas ställning i Kyrkomötet
Kyrkomötet har med anledning av sex motioner uppdragit åt Kyrkostyrelsen att till-sätta en utredning som förutsättningslöst skall utreda biskoparnas ställning i Kyrko-mötet.
Kyrkostyrelsen fastställde den 18 september 2003 direktiv för utredningen Demokrati och delaktighet i Svenska kyrkan (Dnr Ks 2003:451). Av direktiven framgår att frågan om biskoparnas ställning i Kyrkomötet kommer att ingå i utredningens uppdrag. Utredningens första etapp skall vara avslutad så att en rapport om principer kan läggas fram vid utgången av år 2004. Rapporten skall även redovisas för 2005 års kyrkomöte.
Skrivelsen är slutbehandlad.
KmSkr 2002:19 med Kl 2002:3 Abortfrågan
Kyrkomötet har med bifall till Britta Olinders förslag uppdragit åt Kyrkostyrelsen att utarbeta en handlingsplan för hur Svenska kyrkan skall möta kvinnor som överväger att genomgå abort och för att skapa ett forum för att samla erfarenheter och kunskap som kan tjäna stift och församlingar i deras arbete för och med abortsökande kvinnor och ensamma mödrar.
Genom Nämnden för kyrkolivets utveckling har ett arbete initierats för att i samråd med bl.a. sjukhuskyrkan, kyrkans familjerådgivning, Stadsmissionen, Kvinnor i Svenska kyrkan, Pastoralinstituten samt Minna-mottagningen i Uppsala (mottagningen ger stöd till ensamstående mödrar) ta fram underlag för en handlingsplan för hur Svenska kyrkan skall bemöta kvinnor som överväger att genomgå abort. En referensgrupp har tillsatts och har påbörjat sitt arbete.
Skrivelsen är inte slutbehandlad.
KmSkr 2002:25 med B 2002:2 Verksamhetsberättelse och årsredovisning för Svenska kyrkans nationella nivå år 2001
Kyrkomötet har med bifall till en motion uppdragit åt Kyrkostyrelsen att utreda och bereda en ändring i 45 kap. 3 § kyrkoordningen så att där nämnda värdesäkring kan omformuleras till att avse tiden 3–5 år; belysa frågan om kyrkofondens juridiska status och skattekonsekvenser m.m. i perspektivet att kapitalet hanteras separat och kan klassas som en stiftelse; samt att klargöra huruvida annan form för kapitalets framtida förvaltning skulle kunna bli tänkbar.
Kyrkostyrelsen lade till 2003 års kyrkomöte fram förslag i ovan nämnda frågor med undantag för värdesäkringen. Till årets kyrkomöte lägger Kyrkostyrelsen fram förslag till ändringar i kyrkoordningen beträffande värdesäkring av kyrkofondens kapital i skrivelsen KsSkr 2004:9 Vissa frågor kring eget kapital, värdesäkring m.m.
Skrivelsen är slutbehandlad.
Skrivelser från Kyrkomötet år 1998
Kskr. 1998:2 med KG 2, Luthers Lilla katekes
Kyrkomötet har givit Centralstyrelsen till känna vad utskottet anfört om nyöversätt-ning eller bearbetning av Den lilla katekesen och om dess plats i samlingsvolymen Den svenska psalmboken.
En bearbetning kommer att redovisas i anslutning till att den pågående översynen av kyrkliga böcker har fullföljts.
Skrivelsen är inte slutbehandlad.
Skrivelser från 1992 års ombudsmöte
Oskr. 1992:7 med OG 1992:501, Översättning av psalmbok och kyrkohandbok till samiska
Ombudsmötet har begärt att SFRV:s styrelse låter översätta psalmboken och kyrko-handboken till samiska. Skrivelsen överlämnades till dåvarande Församlingsnämnden för beredning. Nämnden konstaterade på ett tidigt stadium att översättningar av kyr-kans böcker till samiska, något som pågått sedan år 1989, är ett långsiktigt projekt.
Till årets kyrkomöte framläggs i skrivelse KsSkr 2004:4 Kyrkliga böcker på lulesamiska översättningar av Nya testamentet, Den svenska psalmboken samt Den svenska evangelieboken på lulesamiska. Med förslagen till årets kyrkomöte kan översättningsarbetet av kyrkans gudstjänstböcker till lulesamiska anses avslutat, även om arbetet med en koralbok till den lulesamiska psalmboken återstår. Detta är inte i egentlig mening ett översättningsarbete, men behövs för att psalmboken skall komma till användning.
På de övriga samiska språken föreligger Nya testamentet på nordsamiska (1998), Markusevangeliet på sydsamiska (1993) samt en psalmbok på nordsamiska som i dag används i Finlands evangelisk-lutherska kyrka. Även en psalmbok på nordsamiska är under produktion i Norge. En kyrkohandbok på nordsamiska har utgivits av Finlands evangelisk-lutherska kyrka. Under 2003 påbörjades arbetet med att översätta delar av Den svenska evangelieboken till sydsamiska. Återstående översättningar till syd- och nordsamiska beräknas vara avslutade tidigast år 2009.
Skrivelsen är inte slutbehandlad.