Svenska kyrkans hemsida

Kyrkomötet
Skrivelser
Motioner
Betänkanden
Frågor

Beslut

Sök
 


Svar på fråga i Kyrkomötet
2003:4
från Nils-Arne Rehnström
Abortfrågan

Kyrkomötet

Svar på fråga 2003:4

Svar på fråga 2003:4

Svar från Kyrkostyrelsen

Nils-Arne Rehnström frågar varför inte Kyrkomötets skrivelse 2002:19 är slutbehandlad. Skrivelsen innebär ett uppdrag från Kyrkomötet att utarbeta en handlingsplan för hur Svenska kyrkan skall möta kvinnor som överväger att genomgå abort och för att skapa ett forum för att samla erfarenheter och kunskap som kan tjäna stift och församlingar i deras arbete för och med abortsökande kvinnor och ensamma mödrar. Arbete med en handlingsplan pågår och beräknas vara avslutat under hösten 2004. Skrivelsen anses vara slutbehandlad när handlingsplanen är upprättad.

Nu pågår insamling av information från parter som arbetat aktivt på detta område. Det är viktigt att ta till vara de erfarenheter som redan är gjorda när det gäller, själavård, rådgivning och bemötande av dem som söker abort, eller har genomgått abort, samt ensamstående föräldrar. Det vi sett så här långt understryker det komplexa i frågan där konsekvenser av medicinsk-teknisk utveckling - som att abort nu i vissa fall medges mycket nära den tidpunkt då fostret kan räddas. Det finns ett behov av stöd vid ställningstagande i etiska dilemman och pastoral omsorg om alla som berörs direkt eller indirekt av ett beslut om abort. I enlighet med vad Kyrkolivsutskottet sagt både förra året och i år i abortfrågan måste abortproblematiken ses i en familjesocial kontext vilket bör återspeglas i handlingsplanen. Frågan om abort utmanar Svenska kyrkan bland annat i själavård, i gudstjänster och i konfirmationsundervisning att spegla livets mångfald, i respekt för den enskilda människan. Det aktualiserar behovet av goda samtal om identitet, relationer, sexualitet, om längtan och livslust. Bara om vi lärt oss av egna och andras tidigare erfarenheter och kunskap kan en handlingsplan för hur vi skall möta dem som överväger att genomgå abort bli ett nyttigt redskap för stift och församlingar.

Vad vi hittills sett och lärt oss om frågans komplexitet gör att arbetet måste ges tid. En handlingsplan inte kan arbetas fram så fort som Nils-Arne Rehnström - och även jag - skulle ha önskat. Men genom att ge tillräckligt med tid kan vi också få ett bättre resultat.

Curt Forsbring

Previous PageAlla motionerNext Page


TillbakaUpp