Motion till Kyrkomötet
2003:61
av Eva Zetterberg m.fl.
Svenska kyrkans internationella engagemang
|
Kyrkomötet

Mot 2003:61
|
Kyrkostyrelsens skrivelse 2003:1
Förslag till kyrkomötesbeslut
1. Kyrkomötet beslutar att ställa sig bakom FN:s millenniemål.
2. Kyrkomötet beslutar att ge Kyrkostyrelsen i uppdrag att utarbeta en fullständig översikt över det internationella engagemang som finns inom Svenska kyrkan, inklusive församlingsnivån.
3. Kyrkomötet beslutar att ge Kyrkostyrelsen i uppdrag att aktivt verka för att Sveriges internationella bistånd snarast går upp till 1 procent av BNI.
4. Kyrkomötet beslutar att uttala sin avsikt att se till att 1 procent av Svenska kyrkans samlade budget går till internationell mission och diakoni.
5. Kyrkomötet beslutar att ge Kyrkostyrelsen i uppdrag att utforma underlag till församlingarna för att förverkliga 1-procentmålet och utveckla relationer till vänförsamling/-stift.
Motivering
Svenska kyrkan bedriver en omfattande internationell verksamhet. Engagemanget för bröder och systrar som lever i fattigdom och/eller förtryck i andra delar av världen är stort och utgör en självklar del av vår kyrkas verksamhet. Den insikten går långt tillbaka i tiden, då kyrkorna i Sverige genom eget missionsarbete och diakoni (inte minst genom syföreningarna) liksom internationellt opinionsarbete bidrog till att statligt bistånd kom igång.
Inom Svenska kyrkan finns numera Svenska kyrkans mission och Lutherhjälpen samlat organisatorisk under Nämnden för internationell mission och diakoni.
I Kyrkostyrelsens skrivelse till Kyrkomötet 2003:1, Mål och rambudget för Svenska kyrkans nationella nivå åren 2004-2006, bilaga 11, framgår att det gemensamma inriktningsmålet är
Svenska Kyrkan skall i samverkan med kyrkor, ekumeniska samarbetsorgan och kyrkorelaterade organisationer levandegöra evangelium i ord och handling genom att arbeta för försoning, församlingsutveckling, ekumenik, religionsdialog, demokrati, mänskliga rättigheter och hållbar utveckling.
Under detta inriktningsmål finns preciserade sex gemensamma effektmål för den internationella verksamheten. Dessa effektmål handlar bl.a. om att skapa ökat engagemang för teologisk värdegrund och stärka Svenska kyrkans bidrag i arbetet att förverkliga människors rätt till mat.
Vi ställer oss bakom dessa effektmål, men efterlyser dessutom både större och mindre detaljmål.
För det första bör Svenska kyrkan tydliggöra sitt stöd för de av FN utarbetade millenniemålen.
För det andra saknas en helhetsbeskrivning/översikt över Svenska kyrkans och dess församlingars samlade internationella verksamhet. Lutherhjälpen och SKM är volymmässigt de största verksamheterna. Men de gemensamma insatserna i Kyrkornas Världsråd och från enskilda stift och församlingar bör också belysas. Likaså bör den nyligen lagda utvecklingspropositionen, som grundar sig på den stora utredningen om global utveckling, där representanter från Lutherhjälpen medverkade, analyseras. Sannolikt påverkar propositionens framtida visioner om hur politikens alla områden skall genomsyras av betydelsen av global utveckling även kyrkans arbete.
För det tredje har kyrkorna i Sverige längre drivit frågan om att 1 % av Sveriges BNI skall gå till internationellt utvecklingsbistånd. Särskilt under slutet av 90-talet då den statliga budgeten sänktes till 0,7 %, skammens gräns, var kyrkornas dom mot politikerna hård. Det handlar därför om kyrkornas trovärdighet att dels verka för att enprocentsmålet uppnås för Sveriges del, dels att kyrkorna själva lever upp till målet för egen del.
Till slut vill vi understryka betydelsen av att de enskilda stiften och församlingarna får underlag och stöd för internationell diakoni och mission, inklusive etablering av vänförsamling/-stift, där detta saknas.
Stockholm den 15 juli 2003
Eva Zetterberg Anki Erdmann Johnny Larsson


