Motion till Kyrkomötet
2003:59
av Anki Erdmann m.fl.
Invandrar- och flyktingarbetet inom Svenska kyrkan
|
Kyrkomötet

Mot 2003:59
|
Förslag till kyrkomötesbeslut
1. Kyrkomötet beslutar att en tjänst för att arbeta med integrationsfrågor återinrättas på kyrkokansliet.
2. Kyrkomötet beslutar att integration, invandrar- och flyktingarbetet skall vara ett av de fokuserade områdena inom huvudprogram Diakoni och Samhällsansvar i Mål och rambudget för Svenska kyrkans nationella nivå åren 2004-2006.
Motivering
En av de stora utmaningarna för samhället i dag är integrationsfrågan. Här har Svenska Kyrkan en viktig uppgift att fylla. I många församlingar runt om i landet bedrivs ett fantastiskt integrationsarbete. Ofta är det eldsjälar som utför detta viktiga arbete. Ofta utförs arbetet i motvind. Alla inser inte vikten av detta arbetes betydelse. Därför behöver man som integrationsarbetare inom Svenska Kyrkan ofta stöd från annat håll. Men även om stödet finns inom den egna församlingen, är det ingen lätt uppgift att arbeta med integration. Man behöver ofta inhämta kunskaper från annat håll. Därför är det viktigt att inom Svenska Kyrkan tillhandahålla kompetens inom integrations-, invandrar- och flyktingfrågor på central nivå. Detta arbete ger dessutom ett väsentligt bidrag in i det ekumeniska arbetet, såväl nationellt som internationellt. Det är också viktigt för arbetet med de inhemska minoriteterna, t.ex. romer, att det finns kompetens att tillgå centralt.
I förra årets mål och rambudget tog man bort den kompetensen från kyrkokansliet. Man hänvisade till Sveriges Kristna Råd och till Rådgivningsbyrån för asylsökande och flyktingar. Från och med i år har Sveriges Kristna Råd lagt ner sitt nätverk i invandrings- och integrationsfrågor. Kanske beroende på att Svenska Kyrkan inte längre hade någon representant där. Beträffande rådgivningsbyrån har Svenska Kyrkan en representant i styrelsen. Men Rådgivningsbyråns arbete är att hjälpa asylsökande som ännu inte har uppehållstillstånd och kanske inte heller kommer att få det. De bedriver ett förnämligt arbete, men det är ändå en helt annan sak än att arbeta med integrationsfrågor.
Det behövs uppbackning från Svenska Kyrkans centrala nivå, för att stödja det integrationsarbete som pågår i församlingarna runt om i landet, och för att hjälpa andra församlingar att komma igång. Det behövs också någon som håller i kontakterna med de andra kyrkornas och organisationernas centrala nivåer. Det lokala arbetet förlorar mycket på att kontinuitet saknas i dessa frågor på riksnivå.
I Mål och rambudget för Svenska Kyrkans nationella nivå åren 2004-2006 skriver Kyrkostyrelsen inte någonting om integration eller invandrar- och flyktingfrågor. Det enda man kan hitta är något om mångkulturell kyrkosång och gudstjänstfirande i mångkulturella församlingar. Det är visserligen en mycket bra ide, men integration, invandrar- och flyktingfrågor är så mycket mer. Det måste finnas med som ett fokuserat arbete inom huvudprogrammet diakoni och samhällsfrågor.
Stockholm den 15 juli 2003
Anki Erdmann Eva Zetterberg Johnny Larsson


